Prima pagină » Agroland Agribusiness raportează venituri de 55,2 milioane de lei şi un profit net de două milioane de lei în 2024

Agroland Agribusiness raportează venituri de 55,2 milioane de lei şi un profit net de două milioane de lei în 2024

Agroland Agribusiness raportează venituri de 55,2 milioane de lei şi un profit net de două milioane de lei în 2024

Agroland Agribusiness (BVB: AAB), companie antreprenorială cu capital româneasc, parte a grupului Agroland, specializată în vânzarea de inputuri pentru agricultură, raportează venituri din exploatare de 55,2 milioane de lei în 2024, în scădere cu 3% faţă de anul precedent.

În acelaşi timp, EBITDA s-a ridicat la 3,9 milioane de lei, un avans de 46% comparativ cu 2023, iar profitul net a ajuns la 2 milioane de lei, o majorare cu 90%.

„Anul 2024 a fost marcat de provocări semnificative pentru sectorul agricol din România, reflectându-se asupra întregului lanţ de producţie şi distribuţie. Totuşi, prin optimizarea operaţiunilor, o gestionare eficientă a capitalului şi rezultatele investiţiilor, compania noastră a reuşit aproape să îşi dubleze profitul net şi să înregistreze o majorare semnificativă a EBITDA.

În acest mod, ne-am consolidat poziţia pe piaţă, asigurând premise solide pentru stabilitate şi creştere pe termen lung. Această performanţă este cu atât mai remarcabilă, având în vedere că a fost obţinută în condiţii meteorologice extreme, caracterizate de secetă prelungită în anumite regiuni şi precipitaţii excesive în altele, care au avut consecinţe majore asupra recoltelor.

Culturile din primăvara anului 2024 au fost cele mai afectate, pe o suprafaţă totală de 2,2 milioane de hectare, cu un impact accentuat asupra producţiei de porumb şi floarea soarelui. În ciuda acestor dificultăţi, rezultatele financiare obţinute confirmă modelul nostru de business şi capacitatea de adaptare la realităţile în continuă evoluţie ale industriei agricole. În acest context, în 2025 ne vom concentra pe dezvoltarea de soluţii personalizate pentru fermieri, prin diversificarea portofoliului de produse şi extinderea parteneriatelor cu furnizorii”, arată Florin Radu, Director General al Agroland Agribusiness, într-un comunicat.

În ceea ce priveşte împărţirea veniturilor Agroland Agribusiness pe categorii, în anul 2024 cea mai mare pondere în cifra de afaceri a avut-o activitatea de trading de cereale, care a înregistrat venituri de 18,8 milioane de lei, în scădere cu 8%, pe fondul micşorării producţiei agricole. Categoria pesticide a generat venituri de 17,4 milioane de lei, o creştere de 6% faţă de 2023.

Vânzările de fertilizanţi au totalizat 15,4 milioane de lei, în scădere cu 8% în comparaţie cu anul anterior, ca urmare a reducerii preţurilor acestor produse şi a lipsei de lichidităţi a fermierilor. Seminţele input au generat venituri cu 6% mai mari, ridicându-se la 10,3 milioane de lei, pe fondul vânzărilor cerealelor de genetică proprie, lansate de companie în cursul anului 2024. Veniturile din vânzarea de combustibil input au ajuns la 486 de mii de lei, marcând o creştere de 6%.

Agroland Agribusiness va operaţionaliza în prima jumătate a acestui an staţia de condiţionare a seminţelor şi cerealelor din localitatea Şimian, judeţul Mehedinţi. În prezent, platforma, care include silozuri pentru cereale, împreună cu depozite pentru fertilizanţi şi combustibil, precum şi alte facilităţi, se află în proces de retehnologizare. Odată finalizată, staţia va permite companiei să prelucreze seminţele şi cerealele, acoperind întregul proces, de la curăţarea, uscarea şi sortarea acestora, până la tratarea, ambalarea şi depozitarea lor.

„Suntem conştienţi că volatilitatea pieţei agricole va continua să fie şi în 2025 un factor determinant, având în vedere dificultăţile economice cu care se confruntă fermierii şi lipsa predictibilităţii legislative. Se anticipează că tot mai mulţi agricultori vor întâmpina provocări în accesarea resurselor necesare pentru înfiinţarea culturilor şi utilizarea inputurilor, pe fondul constrângerilor financiare care persistă de mai mulţi ani şi al eliminării facilităţilor fiscale din sector.

Totuşi, la acest moment, anul agricol 2024-2025 are premise favorabile, datorită unui nivel satisfăcător al precipitaţiilor. De asemenea, estimările indică o creştere de 7% a producţiei de cereale din România faţă de 2024, în timp ce producţia de oleaginoase este prognozată să înregistreze un avans semnificativ de 51%.

Compania noastră va continua să îşi adapteze strategiile pentru a susţine o creştere sustenabilă, oferind în acelaşi timp sprijin clienţilor pentru a-şi optimiza producţia şi îmbunătăţi competitivitatea. Totodată, retehnologizarea şi operaţionalizarea staţiei de condiţionare a seminţelor şi cerealelor din judeţul Mehedinţi ne va permite să dezvoltăm o capacitate de procesare proprie, consolidându-ne astfel avantajul competitiv”, a adăugat Florin Radu.

Acţiunile Agroland Agribusiness sunt listate pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti începând cu data de 15 iunie 2021 şi se tranzacţionează sub simbolul AAB.

 

Alte articole importante
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Bănci-Asigurări-IFN
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Banca Naţională a României (BNR) a publicitat cursul valutar pentru marţi, 25 martie 2025, iar cifrele afişate arată că leul a pierdut teren important în raport cu dolarul american. Concret, leul românesc a pierdut mai mult de un ban în raport cu dolarul american, astfel că un USD a ajuns să fie cotat la 4,5966 lei, […]
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
Companii
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
A apărut Dacia Logan modelul 2025: Dacia a lansat un nou model care promite să facă furori pe piața auto europeană. Dacia Logan Essential ECO-G 100 MT5 vine cu un preț extrem de atractiv: doar 10.990 de euro. Pentru această sumă, clienții beneficiază de un pachet generos de dotări standard, incluzând motor turbo, aer condiționat și pilot automat. […]
Nou șoc în economia Austriei. Cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență
Economie mondială
Nou șoc în economia Austriei. Cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență
Un nou șoc în economia Austriei: un cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență după mai mult de 100 de ani de activitate. Valul de insolvențe din Austria Superioară continuă să lovească puternic, de data aceasta afectând un nume de tradiție. Luni, compania Sageder Fenster- und Türenwerk GmbH din Natternbach, un business de familie înființat […]
Interdicție de powerbank pentru avioane: regulile privind bagajele se modifică de la 1 aprilie 2025
Economie mondială
Interdicție de powerbank pentru avioane: regulile privind bagajele se modifică de la 1 aprilie 2025
Restricții privind bateriile externe în avioane: Începând cu 1 aprilie 2025, vor intra în vigoare noi reguli privind transportul bateriilor externe (powerbank) la bordul aeronavelor. Măsurile se vor înăspri semnificativ. Măsura vine ca răspuns la incidente recente, inclusiv un incendiu izbucnit la bordul unui avion, cauzat de explozia unei baterii portabile. În contextul unor riscuri […]
Google confirmă upgrade-ul la Gmail. Peste trei miliarde de utilizatori trebuie să decidă conformarea la noile reguli
Companii
Google confirmă upgrade-ul la Gmail. Peste trei miliarde de utilizatori trebuie să decidă conformarea la noile reguli
Există o nouă bătălie care are loc pe computerele și telefoanele dvs. care va modela modul în care utilizați tehnologia în anii următori. Google conduce acuzația, iar Gmail se va schimba probabil mai mult decât orice altă platformă. Asta înseamnă decizii serioase pentru cei trei miliarde de utilizatori, cărora li se recomandă să se gândească înainte de […]
Horváth: Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani
Analize-previziuni
Horváth: Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani
Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani, arată o analiză, publicată marți de compania de consultanță Horváth. În 2027, 57% dintre echipele de IT vor avea mai multe responsabilități în gestionarea proceselor de afaceri, în timp ce rolul lor în furnizarea și administrarea sistemelor informatice va […]