Piața de capital trebuie să devină o preocupare obsesivă pentru decidenții politici, iar nivelul de vizibilitate trebuie să crească, a declarat luni președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu, într-o conferință de profil.
,,Și eu îmi doresc să avem o nominalizare pentru funcția de vicepreședinte pentru piața de capital. Între timp am preluat eu într-un interimat care tinde să devină permanent și această poziție. Dar revenind din perspectivă holistică, ASF-ul și în general reglementatorul nu trebuie să fie o vedetă a piețelor. Reglementatorul trebuie să stea undeva într-o zonă de discreție, să asigure parametrii de reziliență și sustenabilitate, de echitate pentru investitorii individuali și instituționali și foarte important, să stimuleze economia bursieră.(…)
Cum poate crește piața bursieră din România și cum devine locomotivă pentru economia românească, cum foarte bine dumneavoastră ați sesizat acest clivaj de diferențiere între unde este piața de capital și unde este economia? Cred cu tărie că piața de capital trebuie să devină o preocupare obsesivă, și nu întâmplător folosesc acest cuvânt, pentru decidenții politici, fie că vorbim de premier, de ce nu de președinte, este un scop în sine și pentru decidenții din Parlament. Nivelul de vizibilitate trebuie să crească”, a spus Alexandru Petrescu, în conferința Capital Market Summit.
El a precizat că nivelul de vizibilitate a crescut în ultimii ani, capitalizarea bursieră urcând la 370 de miliarde de lei, iar numărul de investitori a ajuns la 226.056. Creșterea numărului de investitori este 20% de la an la an.
,,Din perspectiva strictă a ASF-ului, cred că o explicație a ritmului mai puțin accelerat de maturizare, de creștere a pieței la cotele la care ar fi trebuit să fie, ține și de modul de implementare și preluare a setului de amendamente ce țin de modernizarea spectrului de reglamentare a piaței de capital. O prioritate pentru mine este dialogul constant cu comisiile relevante din Parlament, cu decidenții din Parlament, cu premierul și vicepremierul și miniștrii relevanți, aici mă refer în mod special la Ministrul de Finanțe, pentru preluarea și implementarea într-un mod prioritar a tot ce înseamnă ordonanțe, amendamente, modificări, adăugiri la legile în vigoare circumscrise pieței de capital. Aici trebuie să ne mișcăm mult mai repede”, a declarat Alexandru Petrescu.
Acesta a afirmat că Bursa de Valori București trebuie să rămână în mentalul general cel mai sigur spațiu de tranzacționare.
,,Cred că un reper important pe care țin să-l menționez și va fi, din punctul nostru de vedere evenimentul important al primului trimestru al acestui an, este semnarea unei finanțări de 98 de milioane de lei prin PoCIDIF (Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027) pentru digitalizare primară a SF-ului și în baza acestei implementări putem adopta tool-uri digitale de supraveghere pe toate cele trei piețe și putem vorbi de modalități sofisticate AI și toate celelalte. Scopul este să ne pună în amonte, în poziție timpurie de a identifica orice fel de deviere economică, orice fel de degradare, astfel încât să o putem corija spre ape mai liniștite, nicidecum doar să constatăm, știu eu, niște devieri economice ce nu-și mai găsesc soluții în termen scurt și mediu”, a subliniat Alexandru Petrescu.