Prima pagină » Analiză: Aurul, cel mai performant activ, în 2024, din ultimii 14 ani

Analiză: Aurul, cel mai performant activ, în 2024, din ultimii 14 ani

Analiză: Aurul, cel mai performant activ, în 2024, din ultimii 14 ani

Aurul a avut performanțe excepționale în 2024, depășind toate clasele importante de active, încheind anul cu o creștere de 25,5 la sută a valorii de tranzacționare, și dovedindu-se a fi o acoperire eficientă împotriva riscului geopolitic și a volatilității pieței, arată o analiză a Consiliului Mondial al Aurului (WGC).

Vedem că performanța pozitivă a aurului a fost probabil legată de următorii factori cheie:  Cererea puternică a băncilor centrale și a investitorilor, care a compensat cererea în scădere din partea consumatorilor. Un alt factor a fost riscul geopolitic crescut, din cauza conflictelor extinse, împreună cu un an electoral aglomerat în întreaga lume.

De asemenea, au existat perioade de costuri de oportunitate, când piețele au înregistrat randamente mai scăzute și a avut loc o slăbire a dolarului american.

,,Aurul a avut performanțe excepționale în 2024, depășind toate clasele importante de active și dovedindu-se un puternic diversificator de portofoliu. Pe parcursul anului, LBMA Gold Price PM a stabilit 40 de noi maxime istorice (ATH), dintre care cel mai recent a fost de 2.777,80 USD/oz pe 30 octombrie”, arată datele Consiliului Mondial al Aurului (WGC).

Aurul a crescut cu 25,5% în 2024, datorită rolului său de acoperire eficientă împotriva riscurilor, incertitudinii geopolitice sporite și a volatilității pieței globale a aurului, în acest an.

Așteptările în consens ale pieței globale sugerează o performanță mai modestă pentru aur în 2025, dar cu potențialul de catalizatori ascendenți pe parcursul anului.

Perspectiva pentru 2025 pe piața aurului arată mai multe scenarii potențiale și impactul acestora asupra aurului.

O linie fină demarchează teritoriul pieței, influențată de rate, risc și creștere.

Aurul este pregătit pentru cea mai bună performanță anuală din mai mult de un deceniu – în creștere cu 28% până în noiembrie.

În spatele acestui fapt, băncile centrale și cumpărările din partea investitorilor au avut un efect mai mult decât o simplă compensare a prețului, pe fondul unei decelerări notabile a cererii din partea consumatorilor.

Investitorii asiatici au fost o prezență aproape constant în piață, în timp ce randamentele mai scăzute și o slăbire a dolarului american în T3 2024 au alimentat fluxurile de investiții occidentale.

Cu toate acestea, rolul aurului ca acoperire împotriva volatilității în creștere a pieței și față de riscul geopolitic explică cel mai probabil performanța sa remarcabilă.

Așteptări globale pentru 2025

Consensul pieței cu privire la variabilele macro-cheie, cum ar fi PIB-ul, randamentele și inflația – dacă sunt luate la valoarea nominală – sugerează o creștere pozitivă, dar mult mai modestă pentru aur în 2025.

Avantajul ar putea veni din cauza cererii mai puternice decât se aștepta de la băncile centrale sau dintr-o deteriorare rapidă a condițiile financiare care conduc la fluxuri de calitate. În schimb, o inversare a politicii monetare, care să conducă la rate mai mari ale dobânzilor, ar aduce probabil provocări.

În plus, contribuția Chinei la piața aurului va fi esențială: consumatorii au fost pe margine, în timp ce investitorii au oferit sprijin. Dar această dinamică depinde de efectele directe (și indirecte) ale comerțului, stimulentelor și percepției riscului.

În timp ce privim cu nerăbdare evoluțiile viitoare ale pieței, în 2025, toți ochii sunt concentrați asupra a ceea ce poate însemna al doilea mandat al lui Trump pentru economia globală.

Investitorii care caută senzații tari pot beneficia de un val timpuriu de fluxuri de risc, dar potențialele războaie comerciale și forțele inflaționiste se pot răspândi într-o creștere economică preconizată.

Alte articole importante
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Bănci-Asigurări-IFN
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Banca Naţională a României (BNR) a publicitat cursul valutar pentru marţi, 25 martie 2025, iar cifrele afişate arată că leul a pierdut teren important în raport cu dolarul american. Concret, leul românesc a pierdut mai mult de un ban în raport cu dolarul american, astfel că un USD a ajuns să fie cotat la 4,5966 lei, […]
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
Companii
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
A apărut Dacia Logan modelul 2025: Dacia a lansat un nou model care promite să facă furori pe piața auto europeană. Dacia Logan Essential ECO-G 100 MT5 vine cu un preț extrem de atractiv: doar 10.990 de euro. Pentru această sumă, clienții beneficiază de un pachet generos de dotări standard, incluzând motor turbo, aer condiționat și pilot automat. […]
Nou șoc în economia Austriei. Cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență
Economie mondială
Nou șoc în economia Austriei. Cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență
Un nou șoc în economia Austriei: un cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență după mai mult de 100 de ani de activitate. Valul de insolvențe din Austria Superioară continuă să lovească puternic, de data aceasta afectând un nume de tradiție. Luni, compania Sageder Fenster- und Türenwerk GmbH din Natternbach, un business de familie înființat […]
Interdicție de powerbank pentru avioane: regulile privind bagajele se modifică de la 1 aprilie 2025
Economie mondială
Interdicție de powerbank pentru avioane: regulile privind bagajele se modifică de la 1 aprilie 2025
Restricții privind bateriile externe în avioane: Începând cu 1 aprilie 2025, vor intra în vigoare noi reguli privind transportul bateriilor externe (powerbank) la bordul aeronavelor. Măsurile se vor înăspri semnificativ. Măsura vine ca răspuns la incidente recente, inclusiv un incendiu izbucnit la bordul unui avion, cauzat de explozia unei baterii portabile. În contextul unor riscuri […]
Google confirmă upgrade-ul la Gmail. Peste trei miliarde de utilizatori trebuie să decidă conformarea la noile reguli
Companii
Google confirmă upgrade-ul la Gmail. Peste trei miliarde de utilizatori trebuie să decidă conformarea la noile reguli
Există o nouă bătălie care are loc pe computerele și telefoanele dvs. care va modela modul în care utilizați tehnologia în anii următori. Google conduce acuzația, iar Gmail se va schimba probabil mai mult decât orice altă platformă. Asta înseamnă decizii serioase pentru cei trei miliarde de utilizatori, cărora li se recomandă să se gândească înainte de […]
Bursa de la București, evoluție pozitivă, în tranzacțiile de luni
Piață de Capital - Fonduri
Bursa de la București, evoluție pozitivă, în tranzacțiile de luni
Bursa de Valori București (BVB) a evoluat pozitiv, luni, pe tot parcursul zilei. Ringul a deschis tranzacțiile cu creșteri pe majoritatea indicilor, iar rulajul se cifra la 45.622.261,04 lei (9.166.618,65 euro), cu 30 de minute înainte de închiderea pieței. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de […]