Prima pagină » Analiză: Cererea totală de aur a crescut cu 5 la sută, la nivel global, în trimestrul trei 2024

Analiză: Cererea totală de aur a crescut cu 5 la sută, la nivel global, în trimestrul trei 2024

Analiză: Cererea totală de aur a crescut cu 5 la sută, la nivel global, în trimestrul trei 2024

Cererea totală de aur (inclusiv investițiile OTC) a crescut cu 5%, calculat an, la an, până la 1.313 tone, un record pentru un al treilea trimestru. Această dinamică s-a reflectat în prețul aurului, care a atins o serie de noi maxime record în timpul trimestrului. Valoarea cererii a crescut cu 35% a/a pentru a depăși 100 de miliarde de dolari pentru prima dată, arată datele Consiliului Mondial al Aurului (WGC).

Intrările globale de ETF (actiuni) de aur (95 tone) au fost un motor major al creșterii în T3, acesta fiind primul trimestru cu evoluții pozitive din T1’22, cu o variație a/a de la ieșiri puternice (-139t) T3’23.

Investițiile în lingouri și monede (269 t) au scăzut cu 9% a/a, față de un trimestru relativ puternic al T3’23. O mare parte a declinului a fost specificul a două sau trei piețe cheie, contrabalansată de un trimestru foarte puternic în India.

Consumul de bijuterii din aur (459 t) a scăzut cu 12% a/a, în ciuda creșterii puternice în India. Deși consumatorii au cumpărat cantități reduse, cheltuielile lor pentru bijuterii din aur au crescut: valoarea cererii a crescut cu 13% pe an, la peste 36 de miliarde de dolari.

Ritmul de cumpărare al băncii centrale (186 t) a încetinit în T3, dar cumpărarea a-t-d este în conformitate cu 2022 și rămâne larg răspândită.

AI a continuat să sprijine utilizarea aurului în tehnologie (83t), cerera a crescut cu 7% a/a, deși de la o bază destul de scăzută, iar perspectiva rămâne prudentă.

Prețul aurului LBMA (PM) a continuat să depășească recorduri succesive în T3. Prețul mediu pentru trimestrul a fost cu 28% mai mare a/a la un record de 2.474 USD/oz.

Investițiile OTC aproape s-au dublat a/a la 137t. Acesta a fost al șaptelea trimestru consecutiv în care investițiile OTC au fost pozitive pentru cererea de aur și rămân o componentă notabilă a pieței.

Oferta totală de aur a crescut cu 5% pe an, până la un record de 1.313 t. Producția minieră a crescut cu 6% a/a până la un alt record trimestrial, iar producția a eclipsat maximul anterior din 2018. Volumul de aur reciclat a crescut cu 11% a/a, dar vânzările de urgență pe scară largă nu sunt încă evidente.

Fluxurile de investiții au fost esențiale pentru performanța aurului în T3. Scăderea ratelor dobânzilor, incertitudinea geopolitică, diversificarea portofoliului și cumpărarea de impuls au fost printre factorii cheie.

Perspective pentru anul 2024 arată că fluxurile profesionale se reactivează, iar combinate cu investiții solide în lingouri și monede vor compensa cererea mai slabă a consumatorilor și cumpărarea mai lentă de către băncile centrale.

Fluxurile sănătoase în ETF-urile globale de aur au fost un factor major al creșterii cererii de aur în T3. Combinat cu interesul continuu al investitorilor OTC, acest lucru a contribuit la propulsarea prețurilor aurului la o serie de maxime record de-a lungul trimestrului. Consumul de bijuterii din aur a scăzut pe măsură ce prețul a crescut, în ciuda unei reclame solide în India, declanșată de o reducere a taxelor de import de aur.

Cererea netă a băncii centrale a încetinit, dar rămâne sănătoasă. Instituțiile din sectorul oficial au cumpărat 186 tone nete de aur în T3. Achizițiile Y-t-d sunt în conformitate cu 2022 la 694t.

Deținerile de ETF-uri globale de aur au crescut cu 95 de tone, cu intrări în toate regiunile. Acesta a fost primul trimestru al intrărilor nete totale din T1’22, până în prezent.

Cererea de lingouri și monede de aur a fost cu 9% mai mică a/a. Nivelurile semnificativ mai scăzute ale cererii s-au înregistrat în China, Turcia și SUA, care au fost depășite de o creștere a cumpărărilor în India.

Consumatorii de bijuterii din aur au fost constrânși de prețurile record. Cererea globală de bijuterii din aur a scăzut cu 12% a/a, în ciuda unei creșteri puternice a cererii indiene.

Așteptările analiștilor pentru o reluare a fluxurilor de investiții occidentale s-au realizat în T3, contribuind la propulsarea prețurilor aurului.

Investiția în lingouri și monede urmează să rămână solidă, pe măsură ce cumpărarea de bijuterii se întoarce pe fondul prețurilor ridicate. Cumpărarile băncilor centrale, deși mai lente, sunt pe drumul spre un an puternic. Aprovizionarea este în curs pentru un an record după producția minieră foarte puternică din al treilea trimestru.

 

Alte articole importante
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Bănci-Asigurări-IFN
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Banca Naţională a României (BNR) a publicitat cursul valutar pentru marţi, 25 martie 2025, iar cifrele afişate arată că leul a pierdut teren important în raport cu dolarul american. Concret, leul românesc a pierdut mai mult de un ban în raport cu dolarul american, astfel că un USD a ajuns să fie cotat la 4,5966 lei, […]
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
Companii
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
A apărut Dacia Logan modelul 2025: Dacia a lansat un nou model care promite să facă furori pe piața auto europeană. Dacia Logan Essential ECO-G 100 MT5 vine cu un preț extrem de atractiv: doar 10.990 de euro. Pentru această sumă, clienții beneficiază de un pachet generos de dotări standard, incluzând motor turbo, aer condiționat și pilot automat. […]
Nou șoc în economia Austriei. Cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență
Economie mondială
Nou șoc în economia Austriei. Cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență
Un nou șoc în economia Austriei: un cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență după mai mult de 100 de ani de activitate. Valul de insolvențe din Austria Superioară continuă să lovească puternic, de data aceasta afectând un nume de tradiție. Luni, compania Sageder Fenster- und Türenwerk GmbH din Natternbach, un business de familie înființat […]
Interdicție de powerbank pentru avioane: regulile privind bagajele se modifică de la 1 aprilie 2025
Economie mondială
Interdicție de powerbank pentru avioane: regulile privind bagajele se modifică de la 1 aprilie 2025
Restricții privind bateriile externe în avioane: Începând cu 1 aprilie 2025, vor intra în vigoare noi reguli privind transportul bateriilor externe (powerbank) la bordul aeronavelor. Măsurile se vor înăspri semnificativ. Măsura vine ca răspuns la incidente recente, inclusiv un incendiu izbucnit la bordul unui avion, cauzat de explozia unei baterii portabile. În contextul unor riscuri […]
Google confirmă upgrade-ul la Gmail. Peste trei miliarde de utilizatori trebuie să decidă conformarea la noile reguli
Companii
Google confirmă upgrade-ul la Gmail. Peste trei miliarde de utilizatori trebuie să decidă conformarea la noile reguli
Există o nouă bătălie care are loc pe computerele și telefoanele dvs. care va modela modul în care utilizați tehnologia în anii următori. Google conduce acuzația, iar Gmail se va schimba probabil mai mult decât orice altă platformă. Asta înseamnă decizii serioase pentru cei trei miliarde de utilizatori, cărora li se recomandă să se gândească înainte de […]
Bursa de la București, evoluție pozitivă, în tranzacțiile de luni
Piață de Capital - Fonduri
Bursa de la București, evoluție pozitivă, în tranzacțiile de luni
Bursa de Valori București (BVB) a evoluat pozitiv, luni, pe tot parcursul zilei. Ringul a deschis tranzacțiile cu creșteri pe majoritatea indicilor, iar rulajul se cifra la 45.622.261,04 lei (9.166.618,65 euro), cu 30 de minute înainte de închiderea pieței. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de […]