Banca Centrală Europeană (BCE) a redus, pe 17 octombrie, ratele dobânzilor pentru a treia oară în acest an, cu 25 de puncte procentuale, la 3,25%, pe măsură ce inflația din zona euro a dat semne de relaxare, iar economia blocului european se confruntă cu condiții tot mai puțin prielnice de creștere.
Însă, în condițiile în care piețele monetare se așteaptă acum la încă trei reduceri de dobândă până în martie 2025, euro este probabil să se confrunte cu presiuni prelungite privind devalorizare sa.
Ratele mai mici ale dobânzilor fac ca o monedă să fie mai puțin atractivă pentru investitori, deoarece reduc randamentul activelor denominate în acea monedă.
Schimbare de optică la Banca Centrală Europeană
Acțiunile și ultimele declarații din zona BCE indică o schimbare clară de obiective, de la gestionarea inflației la stimularea creșterii economice.
Pe măsură ce BCE continuă să semnaleze reduceri suplimentare de dobândă, este de așteptat ca presiunile vizând devalorizarea euro să se intensifice, prezice Nigel Green, CEO-ul uneia dintre cele mai mari organizații financiare independente din lume.
”Este posibil ca euro să slăbească, pe măsură ce investitorii caută profituri mai mari în altă parte, ceea ce poate duce la ieșiri de capital din zona euro.”, arată CEO-ul deVere Group.
Moment crucial pentru economia zonei euro
Pentru investitorii care dețin active denominate în euro, o slăbire a monedei ar putea prezenta unele provocări, în special pentru cei cu expunere internațională. Pe măsură ce euro se depreciază, randamentul investițiilor europene ar putea scădea atunci când este convertit înapoi în valute mai puternice.
Cu toate acestea, există și oportunități, în special în sectoarele cu exporturi puternice, unde un euro mai slab face mărfurile europene mai competitive pe piața globală.
Trebuie precizat că este prima dată în ultimii 13 ani când BCE a efectuat reduceri consecutive ale ratelor dobânzilor, marcând un moment crucial atât pentru economia zonei euro, cât și pentru investitorii globali.
”Cu reduceri consecutive ale ratelor la orizont, moneda euro va rămâne sub presiune în viitorul previzibil, făcând din acesta un moment critic pentru ca investitorii să-și evalueze portofoliile.”, crede Green.
Atenție la riscul valutar!
Prin urmare, el le recomandă investitorilor să analizeze îndeaproape riscul valutar și să ia în considerare strategiile de acoperire împotriva riscurilor dacă au o expunere semnificativă la euro.
Astfel, investitorii ar trebui să fie pregătiți pentru deprecierea susținută a euro și să își ajusteze strategiile în consecință, potrivit sursei citate.
Pentru investitorii care doresc să profite de un euro mai slab, diversificarea în industriile din zona euro care depind mai puțin de cererea internă și sunt mai concentrate pe exporturi s-ar putea dovedi benefică.
Este posibil ca aceste industrii să înregistreze o creștere pe măsură ce bunurile lor devin mai atractive pe piața internațională, oferind oportunități în fața stagnării economice mai ample.