Prima pagină » Analiză SoftServe: 5 trenduri care vor defini industria HR în 2025

Analiză SoftServe: 5 trenduri care vor defini industria HR în 2025

Analiză SoftServe: 5 trenduri care vor defini industria HR în 2025

SoftServe, unul dintre principalii furnizori de consultanță IT și servicii digitale, prezintă principalele direcții care vor defini domeniul resurselor umane în acest an și evidențiază 5 priorități strategice care vor transforma modul în care organizațiile răspund provocărilor pieței muncii din 2025.

În 2025, încorporarea AI în munca de zi cu zi va evolua de la simpla automatizare la crearea unui ecosistem, în care angajații vor îmbrățișa AI ca pe un partener în atingerea obiectivelor de business. Totodată, flexibilitatea rămâne non-negociabilă pentru mulți angajați. Deși multe companii mari din Big Tech și-au anunțat angajații că trebuie să se întoarcă la birou, majoritatea angajaților Gen-Z preferă flexibilitatea în fața unui salariu mai mare.

În 2025, specialiștii în HR vor trebui să investească în soluții care automatizează sarcinile administrative și oferă informații în timp real, sprijinind deciziile managerilor. De asemenea, Tendința globală este de prioritizare a aptitudinilor practice, lăsând în plan secundar calificările formale.

Specialiștii SoftServe evidențiază 5 priorități strategice care vor transforma modul în care organizațiile răspund provocărilor pieței muncii din 2025.

Dezvoltarea unei culturi pregătite pentru AI În 2025, incorporarea AI în munca de zi cu zi va evolua de la simpla automatizare la crearea unui ecosistem, în care angajații vor îmbrățișa AI ca pe un partener în atingerea obiectivelor de business. ”Liderii de HR vor avea un rol crucial în sprijinirea adaptării angajaților, promovând AI-ul ca un catalizator, nu o amenințare, prin programe de upskilling și cultivarea talentelor”, afirmă Kateryna Hubaryeva, Vicepreședinte Senior Global HR la SoftServe.

De asemenea, soluțiile de învățare personalizate bazate pe AI vor deveni tot mai populare, companiile vor oferi traininguri avansate pentru echipele tehnice și ghiduri practice pentru utilizarea responsabilă a AI-ului, iar HR-ul va garanta incluziunea tuturor angajaților în acest proces de transformare.

Experiența angajaților: AI, feedback și flexibilitate Experiența angajaților (EX) rămâne o prioritate în 2025, iar integrarea uneltelor bazate pe AI poate crește productivitatea echipelor substanțial – studiile SoftServe arătând optimizării de până la 45%. Astfel, organizațiile care investesc în soluții scalabile vor beneficia de eficiență și implicare sporite.

Totodată, flexibilitatea rămâne non-negociabilă pentru mulți angajați. Deși multe companii mari din Big Tech și-au anunțat angajații că trebuie să se întoarcă la birou, majoritatea angajaților Gen-Z preferă flexibilitatea în fața unui salariu mai mare.

”În cadrul SoftServe, credem că o abordare flexibilă este ideală pentru a susține diversele nevoi ale angajaților și reușim să menținem un nivel ridicat al productivității”, a mai completat Kateryna Hubaryeva.

Rezultatele companiei reflectă succesul abordării: 85% dintre angajații SoftServe sunt mulțumiți de flexibilitatea jobului lor, ceea ce susține inovația, echilibrul viață privată – profesie și satisfacția generală.

Dezvoltarea liderilor și managerilor

În 2025, specialiștii în HR vor trebui să investească în soluții care automatizează sarcinile administrative și oferă informații în timp real, sprijinind deciziile managerilor. Platformele dedicate colectării de feedback și susținerii managerilor vor deveni cruciale.

În urma unui studiu intern desfășurat în 2024, SoftServe a creat deja un astfel de spațiu virtual pentru manageri, prin lansarea asistentului SOFI AI, un spațiu virtual care îmbunătățește performanța managerilor. În prima săptămână, peste 2.000 de angajați l-au utilizat. În prezent, 79% dintre managerii SoftServe consideră că au resursele potrivite pentru a-și conduce eficient echipele, iar 81% dintre managerii din companie afirmă că au uneltele și materialele necesare pentru a-și desfășura sarcinile de lucru.

Prioritizarea aptitudinilor

Tendința globală este de prioritizare a aptitudinilor practice, lăsând în plan secundar calificările formale. ”Liderii de HR trebuie să definească aptitudinile tehnice și cele non-tehnice specific fiecărui rol, ținând cont de aceste competențe atunci când întocmesc rapoarte de performanță și planuri de dezvoltare a carierei. Așteptările clare cu privire la aptitudini și un parcurs clar de creștere profesională reduc anxietatea angajaților și sporesc implicarea”, a mai afirmat Kateryna Hubaryeva.

În plus, programele de onboarding vor combina dezvoltarea aptitudinilor cu alinierea la valorile companiei, facilitând integrarea rapidă a noilor angajați într-un mediu incluziv. Tranziția către un sistem de management al talentelor bazat pe aptitudini va necesita o abordare holistică, ce cuprinde recrutarea, dezvoltarea și evaluarea performanței.

Integrarea culturii organizaționale în jobul de zi cu zi Într-o piață tot mai competitivă, o cultură organizațională puternică va fi esențială pentru atragerea și păstrarea talentelor de top. „Cultura organizațională devine un diferențiator în alegerea jobului”, afirmă Kateryna Hubaryeva.

Spre exemplu, SoftServe integrează cultura organizațională în toate etapele, de la recrutare la onboarding, prin programe imersive, mentorat și sesiuni de învățare care aliniază noii angajați la valorile companiei.

Pentru profesioniștii din resurse umane, aceste tendințe vor contribui la transformarea lor în arhitecți ai rezilienței și inovației organizaționale. Departamentele de HR trebuie să se afirme ca piloni ai creșterii sustenabile, demonstrându-și importanța ca factori cheie în modelarea viitorului muncii.

SoftServe este un furnizor de servicii în consultanță IT și servicii digitale, ce extinde orizontul noilor tehnologii pentru a rezolva provocările complexe ale afacerilor din zilele noastre și pentru a obține rezultate semnificative pentru clienți. Clienții se bazează cu încredere pe SoftServe pentru a proiecta și implementa capabilități mature și inovatoare, cum ar fi ingineria digitală, Big Data și analiza datelor, cloud-ul și AI/ML.

Reputația globală a SoftServe a fost construită în decursul a peste 30 de ani de experiență, prin livrarea de soluții digitale superioare la o viteză excepțională, de către ingineri de top. Compania deservește industrii de tip enterprise, inclusiv high tech, servicii financiare, sănătate, retail, energie și producție.

Alte articole importante
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Bănci-Asigurări-IFN
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Banca Naţională a României (BNR) a publicitat cursul valutar pentru marţi, 25 martie 2025, iar cifrele afişate arată că leul a pierdut teren important în raport cu dolarul american. Concret, leul românesc a pierdut mai mult de un ban în raport cu dolarul american, astfel că un USD a ajuns să fie cotat la 4,5966 lei, […]
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
Companii
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
A apărut Dacia Logan modelul 2025: Dacia a lansat un nou model care promite să facă furori pe piața auto europeană. Dacia Logan Essential ECO-G 100 MT5 vine cu un preț extrem de atractiv: doar 10.990 de euro. Pentru această sumă, clienții beneficiază de un pachet generos de dotări standard, incluzând motor turbo, aer condiționat și pilot automat. […]
Nou șoc în economia Austriei. Cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență
Economie mondială
Nou șoc în economia Austriei. Cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență
Un nou șoc în economia Austriei: un cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență după mai mult de 100 de ani de activitate. Valul de insolvențe din Austria Superioară continuă să lovească puternic, de data aceasta afectând un nume de tradiție. Luni, compania Sageder Fenster- und Türenwerk GmbH din Natternbach, un business de familie înființat […]
Interdicție de powerbank pentru avioane: regulile privind bagajele se modifică de la 1 aprilie 2025
Economie mondială
Interdicție de powerbank pentru avioane: regulile privind bagajele se modifică de la 1 aprilie 2025
Restricții privind bateriile externe în avioane: Începând cu 1 aprilie 2025, vor intra în vigoare noi reguli privind transportul bateriilor externe (powerbank) la bordul aeronavelor. Măsurile se vor înăspri semnificativ. Măsura vine ca răspuns la incidente recente, inclusiv un incendiu izbucnit la bordul unui avion, cauzat de explozia unei baterii portabile. În contextul unor riscuri […]
Google confirmă upgrade-ul la Gmail. Peste trei miliarde de utilizatori trebuie să decidă conformarea la noile reguli
Companii
Google confirmă upgrade-ul la Gmail. Peste trei miliarde de utilizatori trebuie să decidă conformarea la noile reguli
Există o nouă bătălie care are loc pe computerele și telefoanele dvs. care va modela modul în care utilizați tehnologia în anii următori. Google conduce acuzația, iar Gmail se va schimba probabil mai mult decât orice altă platformă. Asta înseamnă decizii serioase pentru cei trei miliarde de utilizatori, cărora li se recomandă să se gândească înainte de […]
Bursa de la București, evoluție pozitivă, în tranzacțiile de luni
Piață de Capital - Fonduri
Bursa de la București, evoluție pozitivă, în tranzacțiile de luni
Bursa de Valori București (BVB) a evoluat pozitiv, luni, pe tot parcursul zilei. Ringul a deschis tranzacțiile cu creșteri pe majoritatea indicilor, iar rulajul se cifra la 45.622.261,04 lei (9.166.618,65 euro), cu 30 de minute înainte de închiderea pieței. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de […]