Prima pagină » Arctic Stream: Profit net de 8,83 milioane lei, în 2024

Arctic Stream: Profit net de 8,83 milioane lei, în 2024

Arctic Stream: Profit net de 8,83 milioane lei, în 2024

Arctic Stream a înregistrat un profit net de 8,83 milioane lei, în 2024, și o creștere a veniturilor până la 139,76 milioane lei.

  • Veniturile și-au menținut tendința ascendentă, de la an la an, atingând suma de 139,76 milioane de lei.
  • Profitul companiei s-a diminuat, pe fondul creșterii cheltuielilor cu 15%, necesare pentru extinderea echipei și constituirii unui provizion.
  • Anul trecut, Arctic Stream a demarat două proiecte strategice: achiziția a 23% din Data Core Systems, jucător de top pe piața serviciilor de cybersecurity din România, respectiv înființarea Cyber Arena, un poligon cibernetic, împreună cu Eximprod Grup.

Arctic Stream, integrator de infrastructură și securitate IT și emitent listat la Bursa de Valori București (BVB) sub simbolul AST, a realizat un profit net de 8,83 milioane de lei, în 2024 (1,78 milioane de euro) și venituri de 139,76 milioane de lei (27,97 milioane de euro).

Veniturile înregistrate de companie sunt în creștere cu 11% față de 2023 (126 milioane de lei) și cu 4% mai mici decât cele estimate în Bugetul de Venituri și Cheltuieli (BVC) pentru anul trecut. Totodată, profitul net realizat este mai mic comparativ cu cel realizat în 2023 (9,15 milioane de lei).

Rezultatele survin în urma unui an în care echipa Arctic Stream s-a extins, ajungând la 39 de membri și colaboratori, între care specialiști dedicați pe care compania nu îi avea, acoperind arii precum marketing, fonduri europene, securitate industrială și altele. Anterior, aceste domenii erau acoperite parțial de alți colegi, pe lângă responsabilitățile lor principale.

Compania vede această acțiune ca pe o investiție strategică, pe termen lung, extinderea echipei permițând diversificarea proiectelor din punct de vedere al ariilor tehnologice și al tipurilor de servicii oferite către clienți, dar și implementarea unor proiecte cu o complexitate crescută

Astfel, pe de o parte, cheltuielile Arctic Stream au crescut cu 15% față de 2023,  pe de altă parte profitul operațional este de 8,08 milioane de lei, înregistrând o scădere de 24%, în principal din cauza ajustării cu 2,6 milioane de lei, prin constituirea unui provizion, în contextul unui litigiu aflat în derulare.

„De fiecare dată, am luat foarte în serios raportarea rezultatelor noastre către investitori și alte părți interesate și nu facem excepție nici de data aceasta, când obiectivele noastre financiare nu au fost atinse la nivelul la care ne-am fi dorit. Avem venituri în creștere, cu numai 4% sub ținta asumată în BVC, dar profitul a cunoscut o reducere mai accentuată, atât din cauza creșterii cheltuielilor, cât și ca urmare a constituirii unui provizion, aferent unui litigiu pe care îl avem în derulare.

Totuși, echipei Arctic Stream, din ce în ce mai bine sudată, capabilă să își asume proiecte tot mai complexe, i se cuvin mulțumirile mele pentru eforturile depuse anul trecut. Sunt convins că avem, în continuare, premise excelente de creștere, iar în cursul anului 2025 vom anunța finalizarea mai multor proiecte demarate anul trecut, alături de partenerii noștri, Data Core Systems și Eximprod Grup.

În privința direcțiilor de dezvoltare pe care le urmărim, rămânem consecvenți direcțiilor noastre tehnologice: cybersecurity, infrastructuri de comunicații, data center și cloud. Aliniați trendurilor globale, analizăm atent și soluțiile de inteligență artificială (AI), cu un accent pe oportunitățile de dezvoltare de platforme și aplicații în cloud și centre de date private. Infrastructura pe care rulează aceste aplicații, conectivitatea la rețea, alături de securizarea acestora reprezintă piloni importanți în succesul aplicațiilor și în economia proiectelor, fiind parte din business-ul nostru”, a arată Dragoș Octavian Diaconu, Fondator și CEO Arctic Stream, într-un comunicat remis redacției, joi.

În cursul anului 2024, Arctic Stream a demarat două proiecte strategice, între care se numără o operațiune de tip merger & acquisition (M&A), vizând preluarea a 23% din capitalul social al Data Core Systems (DCS), unul dintre cei mai puternici jucători pe piața serviciilor de cybersecurity din România.

Echipa AST colaborează, deja de câteva luni, cu cea a DCS în cadrul a diferite proiecte. Un exemplu concret este legat de activitatea în jurul directivei europene NIS2, atât pe zona de training pentru personalul responsabil din companii, cât și abordarea proactivă împreună către clienți, precum și împachetarea de soluții și servicii pentru respectarea prevederilor acestei directive de cybersecurity.

Tranzacția a trecut de diferite de etape care țin de due diligence financiar și legal, precum și de primirea avizelor necesare din partea organismelor de reglementare, precum Consiliul Concurenței. „Fiind prima operațiune de tip M&A în care am fost implicați și dorind să parcurgem temeinic fiecare pas dintr-o astfel de operațiune, am constatat că durata întregului proces a fost mai îndelungată decât estimarea inițială, dar am încredere că vom veni, în curând, cu toate detaliile necesare legate de finalizarea tranzacției,” a explicat Dragoș Diaconu.

Un alt  proiect demarat în 2024 a constat în înființarea companiei Cyber Arena, în parteneriat cu Eximprod Grup, care va avea ca obiect de activitate susținerea de traininguri specializate, într-un poligon cibernetic și sporirea gradului de conștientizare privind amenințările cibernetice la adresa infrastructurilor critice și guvernamentale. În prezent, echipa de traineri a efectuat un stagiu de pregătire în străinătate, iar poligonul cibernetic este în curs de amenajare.

Raportul financiar integral al Arctic Stream, cu rezultatele înregistrate la finalul anului 2024, poate fi consultat pe pagina emitentului, de pe site-ul BVB, și pe site-ul companiei.

Arctic Stream (listată la Bursa de Valori București, sub simbolul AST) este o companie cu capital integral românesc, fondată în 2017, cu un portofoliu de servicii care include: evaluarea infrastructurii IT; consultanța; proiectarea, reproiectarea, integrarea și dezvoltarea infrastructurii de date și de securitate IT; managementul de proiect, configurarea, implementarea și migrarea de soluții complexe; alături de mentenanța și suportul operațional post-implementare.

Compania deține certificarea Cisco Certified Premier Partner din anul 2017, alături de alte numeroase ale certificări de la producători de top mondial, având parteneriate cu firme precum Cisco Systems, Dell, Fortinet, Netapp, Nutanix, Palo Alto, Recorded Future, Veeam, Vmware, Commvault și Hitachi.

 

Alte articole importante
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Bănci-Asigurări-IFN
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Banca Naţională a României (BNR) a publicitat cursul valutar pentru marţi, 25 martie 2025, iar cifrele afişate arată că leul a pierdut teren important în raport cu dolarul american. Concret, leul românesc a pierdut mai mult de un ban în raport cu dolarul american, astfel că un USD a ajuns să fie cotat la 4,5966 lei, […]
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
Companii
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
A apărut Dacia Logan modelul 2025: Dacia a lansat un nou model care promite să facă furori pe piața auto europeană. Dacia Logan Essential ECO-G 100 MT5 vine cu un preț extrem de atractiv: doar 10.990 de euro. Pentru această sumă, clienții beneficiază de un pachet generos de dotări standard, incluzând motor turbo, aer condiționat și pilot automat. […]
Nou șoc în economia Austriei. Cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență
Economie mondială
Nou șoc în economia Austriei. Cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență
Un nou șoc în economia Austriei: un cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență după mai mult de 100 de ani de activitate. Valul de insolvențe din Austria Superioară continuă să lovească puternic, de data aceasta afectând un nume de tradiție. Luni, compania Sageder Fenster- und Türenwerk GmbH din Natternbach, un business de familie înființat […]
Interdicție de powerbank pentru avioane: regulile privind bagajele se modifică de la 1 aprilie 2025
Economie mondială
Interdicție de powerbank pentru avioane: regulile privind bagajele se modifică de la 1 aprilie 2025
Restricții privind bateriile externe în avioane: Începând cu 1 aprilie 2025, vor intra în vigoare noi reguli privind transportul bateriilor externe (powerbank) la bordul aeronavelor. Măsurile se vor înăspri semnificativ. Măsura vine ca răspuns la incidente recente, inclusiv un incendiu izbucnit la bordul unui avion, cauzat de explozia unei baterii portabile. În contextul unor riscuri […]
Horváth: Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani
Analize-previziuni
Horváth: Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani
Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani, arată o analiză, publicată marți de compania de consultanță Horváth. În 2027, 57% dintre echipele de IT vor avea mai multe responsabilități în gestionarea proceselor de afaceri, în timp ce rolul lor în furnizarea și administrarea sistemelor informatice va […]
STUDIU Deloitte: Forţa de muncă şi costurile de construire preocupă cel mai mult dezvoltatorii imobiliari
Analize-previziuni
STUDIU Deloitte: Forţa de muncă şi costurile de construire preocupă cel mai mult dezvoltatorii imobiliari
Forţa de muncă şi costurile de construire preocupă cel mai mult dezvoltatorii imobiliari din Europa Centrală, inclusiv România. Aproape 60% dintre participanţi se aşteaptă la o creştere a valorii tranzacţiilor imobiliare în acest an. Disponibilitatea şi costul forţei de muncă reprezintă cea mai mare preocupare a dezvoltatorilor imobiliari din Europa Centrală în 2025 (26%), depăşind […]