Dacă se menţine ritmul anual de creştere a activelor, de 35%, CEC Bank poate să rămână pe podium la final de an, pe locul 3, apropiindu-se de BCR, iar UniCredit ar urca pe locul 4 după fuziunea cu Alpha Bank, de pe poziţia 7. Şi Intesa Sanpaolo urcă în top după preluarea First Bank.
♦ Banca Transilvania îşi consolidează poziţia de lider după preluarea OTP Bank şi se distanţează de restul plutonului ♦ Dacă se menţine ritmul anual de creştere a activelor, de 35%, CEC Bank poate să rămână pe podium la final de an, pe locul 3, cu active de circa 113 mld. lei (+35% creştere faţă de activele băncii de la final de 2023, de aproape 84 mld. lei) ♦ Pe podium în topul băncilor mari ar putea să fie în continuare Banca Transilvania, BCR şi CEC Bank ♦ UniCredit ar putea urca pe locul 4 după fuziunea cu Alpha Bank, de pe poziţia 7 ♦ Şi Intesa Sanpaolo urcă în top după preluarea First Bank.
Odată cu finalizarea celor trei tranzacţii bancare de M&A anunţate în 2023, respectiv preluarea OTP Bank de către Banca Transilvania, fuziunea UniCredit Bank cu Alpha Bank şi absorbţia First Bank de către Intesa Sanpaolo, topul băncilor mari poate înregistra modificări.
Cert este că Banca Transilvania îşi consolidează poziţia de lider după preluarea OTP Bank şi se distanţează de restul plutonului, iar BCR va fi cel mai probabil tot pe locul 2, în timp ce CEC Bank ar putea rămâne pe locul 3 în topul băncilor mari de la final de 2024 dacă îşi menţine ritmul anual de creştere a activelor de 35%.
Banca Transilvania, care a devenit în 2018 în premieră liderul pieţei bancare româneşti a avut în S1/2024 active de peste 169 miliarde lei, după un salt de 17% faţă de nivelul din S1/2023. Banca Transilvania a fost un jucător activ pe piaţa de fuziuni şi achiziţii (M&A) în ultimii ani. După ce a cumpărat Volksbank (2015) şi Bancpost (2018), în 2022 a preluat Idea Bank, iar la începutul anului 2024 a anunţat şi parafarea tranzacţiei prin care cumpără OTP Bank România.
După primirea aprobărilor necesare, în iulie 2024, BT a anunţat că a achiziţionat OTP Bank România şi acum are loc integrarea în Grupul Banca Transilvania. Creşterea activelor Băncii Transilvania a fost influenţată şi de ascensiunea creditării.
Dacă şi în a doua parte a anului activele băncii ar urca cu un ritm anual comparabil cu cel din S1, de 17%, banca ar ajunge la final de an la active de circa 190 miliarde lei (fără a lua în calcul şi activele băncii preluate – OTP Bank). Dacă printr-un simplu calcul matematic luăm în considerare şi activele OTP Bank (preluată de BT), nivelul activelor Băncii Transilvania depăşeşte 200 miliarde lei.