Prima pagină » Bani de la Uniunea Europeană pentru startup și IMM

Bani de la Uniunea Europeană pentru startup și IMM

Bani de la Uniunea Europeană pentru startup și IMM

Fonduri UE 2024-2025: Perioada de înscrieri la granturi de 100.000-500.000 EUR pentru startup-uri și IMM-uri inovatoare din județele Brașov, Sibiu, Alba, Mureș, Covasna, Harghita. Ghidul oficial de finanțare PR Centru.

S-a anunțat oficial perioada în care microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) inovatoare, inclusiv startup-uri, din cele 6 județe ale Regiunii Centru se vor putea înscrie online pentru granturi de câte 100.000-500.000 EUR/proiect, din fonduri europene, prin Programul Regiunea Centru 2021-2027. 

despre această linie de finanțare, dar acum Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru a publicat oficial Ghidul solicitantului pentru Intervenția 1.3.1: Trecerea de la idee la piață – sprijin pentru IMM

Firmele eligibile își vor putea depune proiecte în sistemul MySMIS2021, în perioada 16 decembrie 2024 – 16 iunie 2025, conform unui anunț al ADR Centru. 

Linia de finanțare din fonduri europene are în vedere facilitarea valorificării comerciale și industriale a inovațiilor proprii de către companii. Intervenția se adresează în special start-up-urilor inovative, dar și IMM-urilor mature, care doresc să încerce să își dezvolte inovații care se traduc în produse inovative.

Beneficiarii sunt firme micro, mici și mijlocii care fac investiții îm cele 6 județe ale regiunii Centru:

  • Brașov,
  • Sibiu,
  • Alba,
  • Mureș,
  • Covasna,
  • Harghita.

Bugetul total al acestei linii de finanțare este de 8,74 milioane EUR (din care 7,43 milioane EUR sunt de la Uniunea Europeană, iar 1,31 milioane EUR, de la bugetul de stat).

Din acești bani, firmele eligibile vor putea obține granturi IMM de câte 100.000 – 500.000 EUR pe proiect, sub formă de ajutor de stat și ajutor de minimis.

Partea de ajutor de minimis are intensitate 100%, adică beneficiarul nu este obligat să participe cu nimic la valoarea cheltuielilor eliguibile aferente acestui tip de ajutor. Valoarea maximă a ajutorului de minimis este de 150.000 de euro în cadrul unui proiect.

Pentru partea de ajutor regional de stat, antreprenorii trebuie să contribuie și ei cu cofinanțare proprie de 20%-50%, în funcție de dimensiunea firmei, județul de implemenatre a investiției și de natura activităților din proiect.

Astfel, se finanțează activități de cercetare industrială, dezvoltare experimentală, studii de fezabilitate și investiții inițiale pentru inovare.

Categorii de costuri eligibile la ajutorul de stat pentru proiecte de cercetare-dezvoltare:

  • a. costurile cu clădirile, în măsura utilizării acestora în cadrul proiectului şi pe durata perioadei acestei utilizări. În ceea ce priveşte clădirile, sunt considerate eligibile doar costurile de amortizare corespunzătoare duratei proiectului, calculate pe baza principiilor contabile general acceptate.
  • b. costurile instrumentelor și ale echipamentelor, în măsura în care acestea sunt utilizate în cadrul proiectului și pe durata acestei utilizări. Dacă instrumentele și echipamentele nu sunt folosite pe întreaga lor durată de viață în proiect, sunt considerate eligibile doar costurile de amortizare corespunzătoare duratei proiectului, cu aplicarea regimului de amortizare prevăzut la art. 28 alin. (5) din Legea nr. 227/2015
  • c. costurile cu personalul: drepturi salariale pentru personalul implicat in activitatea de cercetare (cercetători, tehnicieni și alți membri ai personalului auxiliar), în măsura în care aceștia sunt angajați în proiect, pe baza plafoanelor prevăzute în Anexa 2 a Hotărârii nr. 1.188 din 29 septembrie 2022 privind aprobarea Planului național de cercetare, dezvoltare şi inovare 2022-2027
  • d. costurile materialelor, consumabilelor și ale altor produse similare, suportate direct ca urmare a proiectului, exclusiv pentru cercetare industrială și dezvoltare experimentală, sub formă de rată forfetară în cuantum de 10 %, aplicată totalului costurilor eligibile ale proiectelor de cercetare și dezvoltare
  • e. Cheltuieli aferente cercetării contractuale, cunoștințelor și brevetelor cumpărate sau obținute cu licență din surse externe, în condițiile de concurență deplină, / servicii de consultanță și servicii echivalente folosite exclusiv pentru proiect, servicii de cercetare industriala / dezvoltare experimentala, inclusiv colaborarea în rețea în vederea realizării schimbului de cunoștințe și tehnologii. Aceste cheltuieli sunt în limita a 30%, aplicată totalului costurilor eligibile ale proiectelor de cercetare și dezvoltare și sunt contractate pentru proiectul de CD propus la finanțare.
  • f. Costurile eligibile pentru studiile de fezabilitate sunt costurile aferente studiului.

Categorii de costuri eligibile la ajutorul de minimis:

  • a. Cheltuieli pentru obținerea, validarea și protejarea drepturilor de proprietate industrială, brevetelor și altor active necorporale
  • b. Costurile pentru serviciile de consultanţă în domeniul inovării pentru activitățile de cercetare industrială și dezvoltare experimentală desfășurate în cadrul proiectului
  • c. Costurile pentru serviciile de asistență în domeniul inovării pentru activitățile de cercetare industrială și dezvoltare experimentală desfășurate în cadrul proiectului
  • d. Cheltuieli de promovare / stimularea activităților de valorificare a rezultatelor cercetării: cheltuieli privind taxe de publicare a articolelor științifice; cheltuieli pentru participarea la evenimente de profil (transportul şi cazarea pe perioada evenimentului pentru maximum 2 persoane direct implicate in activitatea de cercetare-dezvoltare, angajate ale întreprinderii);
  • e. Cheltuieli privind creare de rețele colaborative – cheltuieli de transport, cazare, diurna, organizarea de întâlniri, pentru personalul, angajați ai beneficiarului, direct implicat în aceste activități
  • f. cheltuieli pentru proiectare și asistență tehnică necesară execuției lucrărilor de construcții
  • g. cheltuieli de consultanță pentru pregătirea proiectului și managementul de proiect
  • h. cheltuieli privind comisioane, cote și taxe aferente activității de construcție (dacă este cazul)
  • i. cheltuielile de informare si publicitate obligatorii aferente proiectului
  • j. cheltuielile cu activitatea de audit financiar extern
  • k. cheltuieli de instruire a personalului – programe de formare a competențelor pentru
  • specializare inteligentă, pentru tranziție industrială și antreprenoriat

Taxa pe valoare adăugată (TVA) aferentă tuturor cheltuielilor eligibile reprezintă și ea cheltuială eligibilă, în condițiile prevăzute de H.G. nr. 873 / 2022.

Condiții de eligibilitate a firmelor și proiectelor inovative din Regiunea Centru

Firmele trebuie să îndeplinească o serie întreagă de condiții de eligibilitate la finanțare, printre care:

  • sunt microîntreprinderi, întreprinderi mici sau întreprinderile mijlocii (max. 249 angajați), din mediul urban sau din mediul rural, înregistrate în scop fiscal, în baza Legii societăților nr. 31/1990 (ex. SRL), la data depunerii cererii de finanțare (in cazul persoanelor juridice române) și cel târziu la momentul primei plăți a ajutorului (pentru persoane juridice străine). Persoanele juridice străine trebuie să fie constituite în conformitate cu legislatia specifică din statul membru a cărei naționalitate o dețin la data depunerii cererii de finanțare;
  • Firmele și-au achitat obligațiile de plată nete la bugetul de stat și respectiv, bugetul local, în ultimul an calendaristic, respectiv în ultimele 6 luni, în cuantumul stabilit conform legislației în vigoare
  • La depunerea cererii de finanțare, beneficiarul trebuie să aibă deja domeniul de activitate cercetarea-dezvoltarea (cod CAEN din diviziunea 72), înscris în obiectul de activitate ca activitatea secundară a întreprinderii.
  • La momentul demarării activității de cercetare-dezvoltare (CD), beneficiarul trebuie să aibă deja domeniul de activitate cercetarea-dezvoltarea (clasa CAEN 72..), autorizat la sediul (principal sau secundar) identificat ca loc de implementare a proiectului.
  • În cazul în care prin proiect se propune înființarea unui nou sediu secundar (punct de lucru) și / sau demararea unei activități de CDI care nu mai fost realizată anterior, Beneficiarul se va angaja (prin declarația unică) ca, până la prima plată a ajutorului, să înregistreze locul de implementare ca punct de lucru și să autorizeze activitatea de cercetare-dezvoltare (cod CAEN 72..), la locul de implementare. Clasa se va selecta în funcție de tipul de cercetare urmărit.
  • Domeniul de activitate aferent etapei de producție face parte din domeniile de activitate eligibile, așa cum sunt enumerate în Anexa 1 Coduri CAEN la prezenta schema;
  • Se finanțează numai proiectele a căror arie de cercetare propusă prin proiect se concentrează pe sectoarele de excelență regionale identificate în cadrul Strategiei de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru 2021-2027.
  • Introducerea în producție și lansarea pe piață (“go to market”) a produsului si/sau procesului, tehnologiei, serviciului rezultat în urma cercetării) se va realiza de către Beneficiar, din surse proprii, până la finalul exercițiului financiar ulterior anului fiscal în care se finalizează implementarea proiectului sub sancțiunea recuperării proporționale a finanțării acordate, în conformitate cu prevederile OUG nr. 77/2014 privind procedurile naționale în domeniul ajutorului de stat, precum și pentru modificarea și completarea Legii concurenței nr, 21/1996, cu modificările și completările ulterioare.

Lista Codurilor CAEN eligibile

Anexa 1 la Ghidul solicitantului cuprinde o listă de 221 de coduri CAEN eligibile la finanțările europene pentru cercetare-dezvoltare în Reagiunea Centru. Dintre acestea, enumerăm numai o mică parte:

  • Activități de editare a jocurilor de calculator 5821
  • Activități de editare a altor produse software 5829
  • Activități de realizare a software-ului la comandă (software orientat către client) 6201
  • Activități de consultanță în tehnologia informației 6202
  • Activități de asistență spitalicească 8610
  • Activități de asistență medicală general 8621
  • Activități de asistență medicală specializată 8622
Alte articole importante
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Bănci-Asigurări-IFN
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Banca Naţională a României (BNR) a publicitat cursul valutar pentru marţi, 25 martie 2025, iar cifrele afişate arată că leul a pierdut teren important în raport cu dolarul american. Concret, leul românesc a pierdut mai mult de un ban în raport cu dolarul american, astfel că un USD a ajuns să fie cotat la 4,5966 lei, […]
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
Companii
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
A apărut Dacia Logan modelul 2025: Dacia a lansat un nou model care promite să facă furori pe piața auto europeană. Dacia Logan Essential ECO-G 100 MT5 vine cu un preț extrem de atractiv: doar 10.990 de euro. Pentru această sumă, clienții beneficiază de un pachet generos de dotări standard, incluzând motor turbo, aer condiționat și pilot automat. […]
Nou șoc în economia Austriei. Cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență
Economie mondială
Nou șoc în economia Austriei. Cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență
Un nou șoc în economia Austriei: un cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență după mai mult de 100 de ani de activitate. Valul de insolvențe din Austria Superioară continuă să lovească puternic, de data aceasta afectând un nume de tradiție. Luni, compania Sageder Fenster- und Türenwerk GmbH din Natternbach, un business de familie înființat […]
Interdicție de powerbank pentru avioane: regulile privind bagajele se modifică de la 1 aprilie 2025
Economie mondială
Interdicție de powerbank pentru avioane: regulile privind bagajele se modifică de la 1 aprilie 2025
Restricții privind bateriile externe în avioane: Începând cu 1 aprilie 2025, vor intra în vigoare noi reguli privind transportul bateriilor externe (powerbank) la bordul aeronavelor. Măsurile se vor înăspri semnificativ. Măsura vine ca răspuns la incidente recente, inclusiv un incendiu izbucnit la bordul unui avion, cauzat de explozia unei baterii portabile. În contextul unor riscuri […]
Google confirmă upgrade-ul la Gmail. Peste trei miliarde de utilizatori trebuie să decidă conformarea la noile reguli
Companii
Google confirmă upgrade-ul la Gmail. Peste trei miliarde de utilizatori trebuie să decidă conformarea la noile reguli
Există o nouă bătălie care are loc pe computerele și telefoanele dvs. care va modela modul în care utilizați tehnologia în anii următori. Google conduce acuzația, iar Gmail se va schimba probabil mai mult decât orice altă platformă. Asta înseamnă decizii serioase pentru cei trei miliarde de utilizatori, cărora li se recomandă să se gândească înainte de […]
Horváth: Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani
Analize-previziuni
Horváth: Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani
Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani, arată o analiză, publicată marți de compania de consultanță Horváth. În 2027, 57% dintre echipele de IT vor avea mai multe responsabilități în gestionarea proceselor de afaceri, în timp ce rolul lor în furnizarea și administrarea sistemelor informatice va […]