Prima pagină » Burduja: România își menține evaluarea de dublare a producției de energie electrică, la orizontul anilor 2032

Burduja: România își menține evaluarea de dublare a producției de energie electrică, la orizontul anilor 2032

Burduja: România își menține evaluarea de dublare a producției de energie electrică, la orizontul anilor 2032

România își menține evaluarea că în orizontul 2032 își va dubla producția de energie electrică și va deveni un mare exportator de energie în regiune, însă, pentru asta, este nevoie de o tranziție energetică inteligentă, care folosește toate sursele și resursele țării pentru a genera cât mai multă energie, a scris, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit ministrului, România are nevoie de cât mai multă energie sigură, accesibilă și curată – în această ordine de priorități. România produce în acest moment 7.117 MW, iar mixul energetic include toate sursele disponibile: hidrocarburi, cărbune, nuclear, hidro, eolian, solar, biomasa și chiar stocare.

,,Capacitățile de stocare puse în funcțiune în ultimii doi ani încep să se vadă. Până nu de mult, România avea câțiva megawați stocare în baterii. În noul mix energetic, la acest moment, stocarea a depășit biomasa. Iar anul acesta ne așteptăm să depășim 1000 MWh instalați. Aici avem 80 milioane euro din PNRR (proiecte în execuție) și încă 300 de milioane euro din Fondul pentru Modernizare (un apel în evaluare, celălalt în pregătire).

Cărbunele este pe locul doi, după gaz, cu peste 1505 MW. În zilele acestea de ger, ne consolidează securitatea energetică. Am susținut de la bun început că nu putem închide grupuri pe cărbune fără să punem în loc alte grupuri echivalente, producție în bandă. De la începutul mandatului meu, nu am închis niciun MW, respectând acest principiu”, a notat Burduja.

Acesta a subliniat că urmează să fie înlocuite aceste grupuri pe cărbune cu termocentrale pe gaz, în anii următori. De asemenea, România va avea gaz, de două ori mai mult decât produce și consumă în prezent, prin exploatarea gazului offshore din perimetrul Neptun Deep, dar și de la Caragele (și nu numai), iar pe termen lung grupurile pe gaz vor putea fi înlocuite cu centrale nuclearo-electrice, inclusiv SMR-uri.

Avem și 844 MW producție de energie eoliană și 245 MW producție de energie solară (aici nu sunt incluși prosumatorii, care contribuie și ei tot mai mult), precizează șeful de la Energie.

,,Pe măsură ce vom crește masiv capacitatea de stocare, vom putea beneficia de mai multă energie verde și ieftină și atunci când nu strălucește soarele sau nu bate vântul”, susține el.

Conform sursei citate, România are un mix energetic echilibrat și divers, așa cum puține țări în Europa și în lume în au astăzi.

,,Datele de mai sus sunt o poză în timp, desigur, dar poza va arăta din ce în ce mai bine în anii următori”, dă asiguri Sebastian Burduja.

În acest context, România își menține evaluarea că în orizontul 2032 își va dubla producția de energie electrică și va deveni un mare exportator de energie în regiune.

,,Am lansat cel mai ambițios program de investiții în sectorul energetic din ultimii 35 de ani, cu proiecte noi de peste 10.000 MW solar și eolian, 3500 MW gaz, 2200 MW nuclear, finalizarea hidrocentralelor începute (minim 500 MW) și realizarea primelor hidrocentrale cu acumulare prin pompaj (1000 MW), stocare în baterii (1000 MW) și altele.

Ne menținem evaluarea că în orizontul 2032 ne vom dubla producția de energie electrică și vom deveni un mare exportator de energie în regiunea noastră. Pentru asta, este nevoie de o tranziție energetică inteligentă, care folosește toate sursele și resursele României pentru a genera cât mai multă energie. Această abordare, de tipul ‘all of the above’, este cea corectă. Va livra independența energetică reală a României, un preț cât mai bun în facturile românilor și competitivitate pentru companiile românești”, a subliniat Burduja.

Alte articole importante
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Bănci-Asigurări-IFN
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Banca Naţională a României (BNR) a publicitat cursul valutar pentru marţi, 25 martie 2025, iar cifrele afişate arată că leul a pierdut teren important în raport cu dolarul american. Concret, leul românesc a pierdut mai mult de un ban în raport cu dolarul american, astfel că un USD a ajuns să fie cotat la 4,5966 lei, […]
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
Companii
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
A apărut Dacia Logan modelul 2025: Dacia a lansat un nou model care promite să facă furori pe piața auto europeană. Dacia Logan Essential ECO-G 100 MT5 vine cu un preț extrem de atractiv: doar 10.990 de euro. Pentru această sumă, clienții beneficiază de un pachet generos de dotări standard, incluzând motor turbo, aer condiționat și pilot automat. […]
Nou șoc în economia Austriei. Cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență
Economie mondială
Nou șoc în economia Austriei. Cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență
Un nou șoc în economia Austriei: un cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență după mai mult de 100 de ani de activitate. Valul de insolvențe din Austria Superioară continuă să lovească puternic, de data aceasta afectând un nume de tradiție. Luni, compania Sageder Fenster- und Türenwerk GmbH din Natternbach, un business de familie înființat […]
Interdicție de powerbank pentru avioane: regulile privind bagajele se modifică de la 1 aprilie 2025
Economie mondială
Interdicție de powerbank pentru avioane: regulile privind bagajele se modifică de la 1 aprilie 2025
Restricții privind bateriile externe în avioane: Începând cu 1 aprilie 2025, vor intra în vigoare noi reguli privind transportul bateriilor externe (powerbank) la bordul aeronavelor. Măsurile se vor înăspri semnificativ. Măsura vine ca răspuns la incidente recente, inclusiv un incendiu izbucnit la bordul unui avion, cauzat de explozia unei baterii portabile. În contextul unor riscuri […]
Google confirmă upgrade-ul la Gmail. Peste trei miliarde de utilizatori trebuie să decidă conformarea la noile reguli
Companii
Google confirmă upgrade-ul la Gmail. Peste trei miliarde de utilizatori trebuie să decidă conformarea la noile reguli
Există o nouă bătălie care are loc pe computerele și telefoanele dvs. care va modela modul în care utilizați tehnologia în anii următori. Google conduce acuzația, iar Gmail se va schimba probabil mai mult decât orice altă platformă. Asta înseamnă decizii serioase pentru cei trei miliarde de utilizatori, cărora li se recomandă să se gândească înainte de […]
Horváth: Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani
Analize-previziuni
Horváth: Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani
Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani, arată o analiză, publicată marți de compania de consultanță Horváth. În 2027, 57% dintre echipele de IT vor avea mai multe responsabilități în gestionarea proceselor de afaceri, în timp ce rolul lor în furnizarea și administrarea sistemelor informatice va […]