Prima pagină » Bursa de la București a încheiat ziua de vineri cu evoluții mixte. Indicele BET a pierdut 0,24 la sută

Bursa de la București a încheiat ziua de vineri cu evoluții mixte. Indicele BET a pierdut 0,24 la sută

Bursa de la București a încheiat ziua de vineri cu evoluții mixte. Indicele BET a pierdut 0,24 la sută

Bursa de Valori București (BVB) a încheiat tranzacțiile de vineri cu indicii variabili, preponderent în scădere după ce, pe parcursul zilei, majoritatea acțiunilor crescuseră ca valoare.

La închiderea pieței din 10 ianuarie, indicele principal, BET, care include 20 cele mai lichide companii de la BVB, era în minus, cu 0,24 la sută, până la 17.052,60 puncte.

Ordinele masive de vânzare au schimbat trendul pieței, după ce în primele ore de la deschidere, brokerii introduseseră preponderant ordine de cumpărare.

Rulajul zilei a fost de 39.121.586,28 lei (7.867.114,36 euro), la un volum de 18.971.922 de cereri și oferte.

Indicele BET Plus, care arată evoluția celor mai lichide 43 de acțiuni cotate la BVB, era în scădere cu cu 0,25 la sută.

Indicele Blue-Chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de tituri, era, de asemenea, pe minus, cu 0,05 la sută, iar reperul randament al fondurilor de investiții BET-BK era în creștere cu 0,27 la sută.

Indicele BET-FI, al societăților de investiții financiare, era în creștere, cu 1,41 la sută.

Indicelui BET-NG al companiilor din energie și utilități, care era în creștere cu 0,05 la sută, iar indicele BET-EF era în minus cu 0,28 la sută.

Valoarea totală a tranzacțiilor a fost de 50,31 milioane lei (10,12 milioane euro).

Piața a fost trasă în jos de acțiunile One United (-2,2 la sută), BRD SocGen (-1,4 la sută) şi Banca Transilvania (-0,9 la sută). Creșteri au înregistrat Transelectrica (2,8 la sută), Antibiotice Iaşi (2 la sută) şi Digi Communications (1,2 la sută).

Rulajul tuturor instrumentelor disponibile la tranzacţionare – precum acţiuni, obligaţiuni şi certificate – a depăşit 50 de milioane de lei.

Acţiunile Băncii Transilvania, cea mai mare instituţie de cred din România în funcţie de active, au fost tranzacţionate pe o lichiditate de 19 milioane de lei. Cel mai slab rulaj din BET l-a avut producătorul de vinuri Purcari, cu 25.000 de lei.

Toate bursele dezvoltate din vestul Europei înregistrau scăderi spre finele şedinţei, de la 0,7 la sută, pe FTSE 100 din Regatul Unit la 1,3 la sută, pe IBEX 35 din Spania.

În Statele Unite, temerile privind revenirea inflaţiei aduceau deprecieri precum 1,3 la sută, pe Dow Jones şi 1,8 la sută pe Nasdaq Composite.

Într-un raport de piață Societatea Națională Nuclearelectrica SA a informat acționarii și investitorii că, în conformitate cu raportul curent transmis instituțiilor pieței de capital în data de 09.10.2024, funcția de Director al Sucursalei CNE Cernavodă va fi ocupată de Romeo Urjan, începând cu data de 09.01.2025, pentru o perioadă inițială de trei luni, până la data de 08.04.2025. De asemenea, funcția de Director de Securitate Nucleară din cadrul SNN va fi ocupată de Valentin Ovidiu Nae, începând de la aceeași dată și pentru aceeași perioadă, ambele posturi fiind ocupate în baza unui Contract Individual de Muncă, conform structurii organizatorice a SNN.

Așa cum compania a comunicat anterior, schimbarea are în vedere calibrarea organizațională a funcțiilor critice de management și securitate nucleară într-un mod optim, pentru operarea curentă a CNE Cernavodă și continuarea dezvoltării proiectelor de investiții ale SNN, prin utilizarea expertizei lui Romeo Urjan și a lui Valentin Ovidiu Nae.

Urjan are o experiență de peste 30 de ani în industria nucleară, incluzând operarea centralelor nucleare, construcție și punere în funcțiune, securitate nucleară și pregătire personal. Urjan a fost Directorul de Producție al Centralei Nucleare de la Cernavodă până în anul 2002, iar ulterior a deținut diferite poziții de management în operare, pregătire și control lucrări la centrala nucleară Ontario Power Generation din Canada, din anul 2002 până în anul 2015. În cadrul SNN, Romeo Urjan a deținut funcția de Director General Adjunct Operațiuni, fiind anterior acestei numiri Directorul Direcției Tehnice și Securitate Nucleară.

Romeo Urjan este absolvent al Universității Politehnica din București și deține un MBA de la Open University Business School din Marea Britanie.

Valentin Ovidiu Nae are o experiență de 38 de ani în cadrul Sucursalei CNE Cernavodă și expertiza acumulată în cadrul misiunilor de experți internaționali la care a participat, în cadrul WANO. Contribuția sa în echipa managerială a SNN a fost demonstrată în practică prin rezultatele excepționale în operare obținute de CNE Cernavodă.

De-a lungul timpului, Valentin Ovidiu Nae a deținut funcții de operare și conducere, fiind șeful secției control radiații, inginer operare principal specialist, operator cameră de comandă, dispecer șef de tură Unitatea 1, Inginer Șef în cadrul Departamentului Sisteme de Proces, Director Operațiuni în cadrul SNN. Din 19.10.2020, a deținut funcția de Director al Sucursalei CNE Cernavodă, fiind responsabil pentru coordonarea activității de producție și a funcțiilor de securitate nucleară.

 

Alte articole importante
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Bănci-Asigurări-IFN
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Banca Naţională a României (BNR) a publicitat cursul valutar pentru marţi, 25 martie 2025, iar cifrele afişate arată că leul a pierdut teren important în raport cu dolarul american. Concret, leul românesc a pierdut mai mult de un ban în raport cu dolarul american, astfel că un USD a ajuns să fie cotat la 4,5966 lei, […]
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
Companii
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
A apărut Dacia Logan modelul 2025: Dacia a lansat un nou model care promite să facă furori pe piața auto europeană. Dacia Logan Essential ECO-G 100 MT5 vine cu un preț extrem de atractiv: doar 10.990 de euro. Pentru această sumă, clienții beneficiază de un pachet generos de dotări standard, incluzând motor turbo, aer condiționat și pilot automat. […]
Nou șoc în economia Austriei. Cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență
Economie mondială
Nou șoc în economia Austriei. Cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență
Un nou șoc în economia Austriei: un cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență după mai mult de 100 de ani de activitate. Valul de insolvențe din Austria Superioară continuă să lovească puternic, de data aceasta afectând un nume de tradiție. Luni, compania Sageder Fenster- und Türenwerk GmbH din Natternbach, un business de familie înființat […]
Interdicție de powerbank pentru avioane: regulile privind bagajele se modifică de la 1 aprilie 2025
Economie mondială
Interdicție de powerbank pentru avioane: regulile privind bagajele se modifică de la 1 aprilie 2025
Restricții privind bateriile externe în avioane: Începând cu 1 aprilie 2025, vor intra în vigoare noi reguli privind transportul bateriilor externe (powerbank) la bordul aeronavelor. Măsurile se vor înăspri semnificativ. Măsura vine ca răspuns la incidente recente, inclusiv un incendiu izbucnit la bordul unui avion, cauzat de explozia unei baterii portabile. În contextul unor riscuri […]
Google confirmă upgrade-ul la Gmail. Peste trei miliarde de utilizatori trebuie să decidă conformarea la noile reguli
Companii
Google confirmă upgrade-ul la Gmail. Peste trei miliarde de utilizatori trebuie să decidă conformarea la noile reguli
Există o nouă bătălie care are loc pe computerele și telefoanele dvs. care va modela modul în care utilizați tehnologia în anii următori. Google conduce acuzația, iar Gmail se va schimba probabil mai mult decât orice altă platformă. Asta înseamnă decizii serioase pentru cei trei miliarde de utilizatori, cărora li se recomandă să se gândească înainte de […]
Horváth: Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani
Analize-previziuni
Horváth: Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani
Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani, arată o analiză, publicată marți de compania de consultanță Horváth. În 2027, 57% dintre echipele de IT vor avea mai multe responsabilități în gestionarea proceselor de afaceri, în timp ce rolul lor în furnizarea și administrarea sistemelor informatice va […]