Prima pagină » Bursa de la București deschide anul cu evoluții pozitive, Vineri, 3 ianuarie, indicii integral pe verde

Bursa de la București deschide anul cu evoluții pozitive, Vineri, 3 ianuarie, indicii integral pe verde

Bursa de la București deschide anul cu evoluții pozitive, Vineri, 3 ianuarie, indicii integral pe verde

Piața bursieră s-a calmat, brokerii si-au recîștigat optimismul, după calmarea tensiunilor pe scena politică, dar rămân sceptici privind evoluția pietelor, după intrarea în vigoare a ,,ordonanței trenuleț”, contestată vehement de mediul de afaceri privat și investitori.

Vineri, în prima ședință de tranzacționare după vacanța Sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou, brokerii au introdus masiv ordine de vânzare, pe fondul unui preț în creștere dinamică a acțiunilor.

Principalul indice al pieței BET, care include cele mai lichide 20 de companii cotate la BVB, era în creștere cu 1,40 la sută, la jumătatea zilei, ajungând la 16.954,71 puncte.

La jumătatea zilei, rulajul era de 8.542.033,12 lei (1.717.302,25 euro), la un volum de 6.824.351 de cereri și oferte.

Indicele BET Plus, care arată evoluția celor mai lichide 43 de acțiuni cotate la BVB, era pe plus, cu 1,43 la sută.

Indicele Blue-Chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de tituri, era, de asemenea, în creștere, cu 1,26 la sută, iar reperul randament al fondurilor de investiții BET-BK era în avans cu 0,94 la sută.

Indicele BET-FI, al societăților de investiții financiare, era în creștere cu 0,21 la sută.

Indicelui BET-NG al companiilor din energie și utilități, care era în creștere cu 1,58 la sută, iar indice BET-EF era, de asemenea, pe plus, cu 1,56 la sută.

Un raport remis pieței arată că AROBS, cea mai mare companie de tehnologie listată la BVB, a semnat două contracte de servicii de Market Maker cu Raiffeisen Bank International şi InterCapital Securities.

AROBS Transilvania Software (simbol bursier AROBS), cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori Bucureşti, a semnat două contracte de servicii de Market Maker cu Raiffeisen Bank International şi InterCapital Securities, pentru a-şi creşte vizibilitatea în rândul investitorilor instituţionali globali.

Pentru serviciile de Market Maker furnizate de Raiffeisen Bank International, valoarea volumului minim corespunzător ofertei ferme de cumpărare şi de vânzare se va ridica la 70.000 de instrumente financiare. Spread-ul maxim dintre preţurile de cumpărare şi de vânzare afişate de participant va fi de 2,2%.

Raiffeisen Bank International va furniza servicii de Market Maker pe parcursul a cel puţin 75% dintr-o sesiune de tranzacţionare.

Pentru serviciile de Market Maker furnizate de InterCapital Securities, valoarea volumului minim corespunzător ofertei ferme de cumpărare şi de vânzare se va ridica la 150.000 de instrumente financiare. Spread-ul maxim dintre preţurile de cumpărare şi de vânzare afişate de participant va fi de 2,2%.

InterCapital Securities va furniza servicii de Market Maker pe parcursul a cel puţin 90% dintr-o sesiune de tranzacţionare.

Pe lângă serviciile de Market Maker, AROBS va beneficia şi de servicii de analiză şi acoperire din partea celor doi intermediari internaţionali.

AROBS  a raportat o cifră de afaceri de 306,2 milioane de lei la nivel consolidat în primele nouă luni din 2024, în scădere cu 5% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2023, o EBITDA de 43,4 milioane lei, în scădere cu 25% şi un profit net de 16,1 milioane lei, minus 42%.

AROBS Transilvania Software are o capitalizare de 817 mil. lei şi este deţinută în proporţie de 47,3% de Voicu Oprean, în timp ce Cabrio Investment deţine 10% din capitalul social.

Un bilanț al pieței pe 2024 arată cine sunt cei ale căror investiţii la Bursa de Valori au scăzut cel mai mult în 2024: Ştefan Vuza, minus 1,6 miliarde lei prin acţiuni Chimcomplex, Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu, minus 350 milioane lei fiecare prin One United, Iulian Dascălu, minus 350 milioane lei, prin Carbochim.

Anul 2024 nu a fost aşa cum şi-au dorit unii dintre cei mai mari antreprenori din România în condiţiile în care dificultăţile de anul trecut din sectorul în care activează compania pe care au fondat-o sau la care sunt cei mai mari acţionari au adus scăderi pe preţurile acţiunilor la Bursa de Valori.

Astfel, antreprenori precum Ştefan Vuza de la Chimcomplex, Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu de la One United Properties, şi Iulian Dascălu, prin deţinerea la Carbochim, fiind cel care a popularizat conceptul de “mall” în România, au tras linie la finalul lui 2024 cu minusuri de sute de milioane de lei prin deţinerile la companiile menţionate mai sus.

Este important de subliniat că acestea nu sunt pierderi ci scăderi, minusuri, ale investiţiilor întrucât niciunul dintre cei menţionaţi mai sus nu a vândut din deţinere, ceea ce arată gradul ridicat de încredere pe care îl au în revenirea preţului acţiunilor.

Cel mai mare declin al investiţiei, ca valoare a deţinerii raportată la capitalizarea companiei, este în cazul combinatului chimic Chimcomplex (CRC) şi a omului de afaceri Ştefan Vuza.

Antreprenorul are o deţinere indirectă de 84,8% din compania care a închis anul 2024 cu o evaluare de 3,5 miliarde de lei, în scădere cu 35% faţă de finalul lui 2023. Cu alte cuvinte, investiţia lui Vuza la Chimcomplex a scăzut la 2,9 miliarde lei de la 4,6 miliarde lei. Însă chiar şi cu această scădere Vuza îşi păstreaza titlul de cel mai puternic antreprenor de la Bursa de Valori.

Acţiunile CRC au scăzut cu 35% în 2024 din cauza unei diminuări a profitului net cu 82% în primele nouă luni, creşterii cheltuielilor totale cu 14,4%, scăderii profitului operaţional cu 50%, precum şi a cererii slabe din anumite sectoare industriale europene, în pofida unei creşteri de 4,8% a cifrei de afaceri.

Ultima şedinţă de tranzacţionare din 2024 s-a încheiat pentru dezvoltatorul imobiliar One United Properties (ONE) la o evaluare a investitorilor de 2,4 miliarde lei, în scădere de la 3,75 miliarde lei la finalul lui 2023, aşadar un declin de 36% pe fondul dificultăţilor din sectorul imobiliar. Compania a raportat venituri mai mici cu 7% la 816 milioane lei şi un profit net în scădere cu 13% la 299 milioane lei.

Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu au fiecare câte 25,1% în mod indirect din dezvoltatorul imobiliar, adică o investiţie de 600 milioane lei, faţă de 950 milioane lei, la finalul lui 2023.

Producătorul de abrazive Carbochim (CBC), la care omul de afaceri Iulian Dascălu are o deţinere de 77,7% prin Carbo Europe SRL, a încheiat anul 2024 la o capitalizare de 259 milioane lei, faţă de 710 milioane lei, în anul precedent. Aşadar un declin de 64%, unul dintre cele mai abrupte de la Bursa de Valori, dar pe tranzacţii extreme de scăzute, de doar 1,8 milioane lei.

Acţiunile au scăzut după ce în 2023 compania a avut rezutlate excepţionale de pe urma vânzării fostului sediu şi care ulterior au fost transferate către acţionari prin dividende.

Iulian Dascălu este un antreprenor român şi unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România. Este fondatorul companiei Iulius Group, cunoscută pentru crearea unor centre comerciale şi ansambluri imobiliare emblematice, precum Palas Iaşi, Iulius Mall Cluj, Iulius Mall Timişoara şi Iulius Town.​

Alte articole importante
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Bănci-Asigurări-IFN
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Banca Naţională a României (BNR) a publicitat cursul valutar pentru marţi, 25 martie 2025, iar cifrele afişate arată că leul a pierdut teren important în raport cu dolarul american. Concret, leul românesc a pierdut mai mult de un ban în raport cu dolarul american, astfel că un USD a ajuns să fie cotat la 4,5966 lei, […]
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
Companii
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
A apărut Dacia Logan modelul 2025: Dacia a lansat un nou model care promite să facă furori pe piața auto europeană. Dacia Logan Essential ECO-G 100 MT5 vine cu un preț extrem de atractiv: doar 10.990 de euro. Pentru această sumă, clienții beneficiază de un pachet generos de dotări standard, incluzând motor turbo, aer condiționat și pilot automat. […]
Nou șoc în economia Austriei. Cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență
Economie mondială
Nou șoc în economia Austriei. Cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență
Un nou șoc în economia Austriei: un cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență după mai mult de 100 de ani de activitate. Valul de insolvențe din Austria Superioară continuă să lovească puternic, de data aceasta afectând un nume de tradiție. Luni, compania Sageder Fenster- und Türenwerk GmbH din Natternbach, un business de familie înființat […]
Interdicție de powerbank pentru avioane: regulile privind bagajele se modifică de la 1 aprilie 2025
Economie mondială
Interdicție de powerbank pentru avioane: regulile privind bagajele se modifică de la 1 aprilie 2025
Restricții privind bateriile externe în avioane: Începând cu 1 aprilie 2025, vor intra în vigoare noi reguli privind transportul bateriilor externe (powerbank) la bordul aeronavelor. Măsurile se vor înăspri semnificativ. Măsura vine ca răspuns la incidente recente, inclusiv un incendiu izbucnit la bordul unui avion, cauzat de explozia unei baterii portabile. În contextul unor riscuri […]
Google confirmă upgrade-ul la Gmail. Peste trei miliarde de utilizatori trebuie să decidă conformarea la noile reguli
Companii
Google confirmă upgrade-ul la Gmail. Peste trei miliarde de utilizatori trebuie să decidă conformarea la noile reguli
Există o nouă bătălie care are loc pe computerele și telefoanele dvs. care va modela modul în care utilizați tehnologia în anii următori. Google conduce acuzația, iar Gmail se va schimba probabil mai mult decât orice altă platformă. Asta înseamnă decizii serioase pentru cei trei miliarde de utilizatori, cărora li se recomandă să se gândească înainte de […]
Horváth: Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani
Analize-previziuni
Horváth: Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani
Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani, arată o analiză, publicată marți de compania de consultanță Horváth. În 2027, 57% dintre echipele de IT vor avea mai multe responsabilități în gestionarea proceselor de afaceri, în timp ce rolul lor în furnizarea și administrarea sistemelor informatice va […]