Prima pagină » Cel mai mare risc pentru afacerile companiilor germane: condițiile-cadru politico-economice

Cel mai mare risc pentru afacerile companiilor germane: condițiile-cadru politico-economice

Cel mai mare risc pentru afacerile companiilor germane: condițiile-cadru politico-economice
Helena Melnikov, directorul general al DIHK ( Camera de Comert si Industrie Germana)

După doi ani de recesiune, un nou an de criză amenință economia germană în 2025, potrivit  rezultatelor sondajului realizat de Camera de Comerț și Industrie Germană (DIHK) la începutul anului, la care au participat aproximativ 23.000 de companii din toate sectoarele și regiunile Germaniei. 

„În următoarele douăsprezece luni, mult mai multe companii continuă să se aștepte ca afacerile să devină mai proaste decât mai bune”, a declarat directorul general al DIHK, Helena Melnikov, cu ocazia publicării rezultatelor pe 13 februarie la Berlin.

„Trebuie să fim pregătiți ca producția economică din Germania să scadă pentru a treia oară consecutiv în 2025. Pe baza datelor, devine din ce în ce mai clar cât de profundă este criza structurală: 60% dintre companii văd condițiile-cadru de politică economică ca fiind cel mai mare risc de afaceri al lor – un record negativ”. Potrivit lui Melnikov, este, prin urmare, cu atât mai urgent „ca politicienii să-și folosească realinierea după alegerile generale pentru a oferi, în sfârșit, din nou un impuls clar pentru creștere”.

Pe baza rezultatelor, DIHK se așteaptă ca produsul intern brut să scadă cu 0,5% pentru întregul an. „După 2023 și 2024, ne îndreptăm către al treilea an consecutiv de recesiune în 2025 – cea mai lungă perioadă de slăbiciune din istoria postbelică a Germaniei”, avertizează directorul DIHK. „Acesta este un punct de cotitură și subliniază nevoia acută de acțiune”.

Este îngrijorător faptul că indicatorii obișnuiți pentru o redresare nu reușesc să se materializeze – investițiile și exporturile în special sunt în scădere. Reticența este deosebit de mare în industrie: doar 22% dintre companii plănuiesc mai multe investiții, în timp ce aproape 40% reduc. „În loc să investească în inovare și creștere, multe companii se concentrează exclusiv pe investiții de înlocuire – un semnal de alarmă clar pentru competitivitatea locației noastre”, avertizează Melnikov. „Dacă această tendință continuă, Germania este expusă riscului dezindustrializării”.

De asemenea, așteptările privind exporturile rămân sumbre

28% dintre companii se așteaptă ca exporturile să scadă în următoarele douăsprezece luni, în timp ce doar 20% se așteaptă ca vânzările către alte țări să crească. „Scăderea competitivității și creșterea protecționismului amenință industria germană orientată spre export, care a fost întotdeauna un motor al creșterii economice”, spune șeful departamentului de comerț exterior al DIHK și analist șef Volker Treier. „Aceasta înseamnă că modelul de afaceri al Germaniei se confruntă cu un test”.

Sondajul actual nu arată nicio schimbare în situația afacerilor față de toamna trecută. 26% dintre companii raportează o situație bună, 25% una proastă. Situația în industrie rămâne deosebit de sumbră. Ca și în sondajul anterior, doar 19% dintre companiile de acolo își evaluează situația actuală de afaceri ca fiind bună, în timp ce o treime o evaluează ca fiind slabă.

Prins într-un cerc vicios

Așteptările de afaceri ale companiilor rămân, de asemenea, aproape neschimbate la începutul anului. O treime dintre companii se așteaptă ca situația să se deterioreze. Proporția companiilor care se așteaptă ca afacerile să se îmbunătățească în următoarele douăsprezece luni a crescut doar ușor, până la 14%. „Dacă această tendință continuă, Germania este expusă riscului dezindustrializării”.

„În timp ce înainte au existat suișuri și coborâșuri în economie, tendința este acum în scădere de șapte ani. Nu am mai văzut asta până acum. Economia este prinsă într-un cerc vicios de birocrație excesivă, condiții-cadru precare, cerere slabă și costuri ridicate”.

Dezvoltarea economică slabă și așteptările sumbre ale companiilor au afectat acum și piața muncii. Doar 12% dintre companii intenționează să-și mărească forța de muncă în lunile următoare, în timp ce aproape una din patru (22%) se așteaptă la mai puțini angajați.

Planurile de angajare sunt deosebit de slabe în industrie, unde aproape una din trei companii își reduc personalul și doar 11% intenționează să angajeze. „Aceasta înseamnă că amenințarea reducerii locurilor de muncă este cea mai evidentă în sectorul de producție, printre toate sectoarele economice”, spune Treier. „Vremurile în care cel puțin piața muncii era încă stabilă s-au încheiat”.

E timpul pentru un nou început

Pentru directorul general al DIHK, Helena Melnikov, datele economice actuale subliniază presiunea enormă pentru reformă: „Lucrurile nu pot continua așa. Politicienii trebuie, în sfârșit, să dea companiilor semnalul că preocupările lor sunt luate în serios și că problemele stringente sunt abordate cu hotărâre”.

Aceasta include mai puțină birocrație, energie la prețuri accesibile, o infrastructură funcțională și o povară fiscală competitivă. „Economia germană are nevoie de un mediu în care să-și poată realiza din nou întregul potențial. Acesta este singurul mod de a crea creștere, locuri de muncă și prosperitate. Viitorul guvern german trebuie să acorde prioritate condițiilor-cadru atractive și de încredere – pentru că fără putere economică nu există viitor stabil”.

 

Alte articole importante
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Bănci-Asigurări-IFN
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Banca Naţională a României (BNR) a publicitat cursul valutar pentru marţi, 25 martie 2025, iar cifrele afişate arată că leul a pierdut teren important în raport cu dolarul american. Concret, leul românesc a pierdut mai mult de un ban în raport cu dolarul american, astfel că un USD a ajuns să fie cotat la 4,5966 lei, […]
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
Companii
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
A apărut Dacia Logan modelul 2025: Dacia a lansat un nou model care promite să facă furori pe piața auto europeană. Dacia Logan Essential ECO-G 100 MT5 vine cu un preț extrem de atractiv: doar 10.990 de euro. Pentru această sumă, clienții beneficiază de un pachet generos de dotări standard, incluzând motor turbo, aer condiționat și pilot automat. […]
Google confirmă upgrade-ul la Gmail. Peste trei miliarde de utilizatori trebuie să decidă conformarea la noile reguli
Companii
Google confirmă upgrade-ul la Gmail. Peste trei miliarde de utilizatori trebuie să decidă conformarea la noile reguli
Există o nouă bătălie care are loc pe computerele și telefoanele dvs. care va modela modul în care utilizați tehnologia în anii următori. Google conduce acuzația, iar Gmail se va schimba probabil mai mult decât orice altă platformă. Asta înseamnă decizii serioase pentru cei trei miliarde de utilizatori, cărora li se recomandă să se gândească înainte de […]
Horváth: Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani
Analize-previziuni
Horváth: Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani
Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani, arată o analiză, publicată marți de compania de consultanță Horváth. În 2027, 57% dintre echipele de IT vor avea mai multe responsabilități în gestionarea proceselor de afaceri, în timp ce rolul lor în furnizarea și administrarea sistemelor informatice va […]
STUDIU Deloitte: Forţa de muncă şi costurile de construire preocupă cel mai mult dezvoltatorii imobiliari
Analize-previziuni
STUDIU Deloitte: Forţa de muncă şi costurile de construire preocupă cel mai mult dezvoltatorii imobiliari
Forţa de muncă şi costurile de construire preocupă cel mai mult dezvoltatorii imobiliari din Europa Centrală, inclusiv România. Aproape 60% dintre participanţi se aşteaptă la o creştere a valorii tranzacţiilor imobiliare în acest an. Disponibilitatea şi costul forţei de muncă reprezintă cea mai mare preocupare a dezvoltatorilor imobiliari din Europa Centrală în 2025 (26%), depăşind […]
Bursa de la București, evoluție pozitivă, în tranzacțiile de luni
Piață de Capital - Fonduri
Bursa de la București, evoluție pozitivă, în tranzacțiile de luni
Bursa de Valori București (BVB) a evoluat pozitiv, luni, pe tot parcursul zilei. Ringul a deschis tranzacțiile cu creșteri pe majoritatea indicilor, iar rulajul se cifra la 45.622.261,04 lei (9.166.618,65 euro), cu 30 de minute înainte de închiderea pieței. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de […]