Comisia Europeană (CE) a anunțat, pe 24 martie, că recapitalizarea cu 200 milioane euro (1 miliard de lei) a CEC Bank, deţinută în totalitate de Stat, nu constituie ajutor, în sensul normelor UE privind ajutorul de stat.
România a informat în septembrie 2024 Comisia Europeană cu privire la intenţia sa de a recapitaliza CEC Bank, având ca obiective principale îmbunătăţirea capacităţii sale de creditare, dezvoltarea Grupului Financiar CEC şi îmbunătăţirea eficienţei operaţionale prin eficientizarea fluxurilor de lucru în cadrul băncii.
România a depus un plan de afaceri care acoperă perioada 2025-2028, împreună cu o perspectivă pe termen lung pentru 2029-2032 şi un raport privind „testul investitorului privat”, toate acestea fiind evaluate de Comisie.
“Comisia a evaluat măsura în conformitate cu regulile UE privind ajutoarele de stat. În urma evaluării sale, Comisia a constatat că recapitalizarea CEC Bank de către România nu constituie ajutor de stat. Normele UE privind ajutoarele de stat specifică că, dacă un stat membru acţionează ca un investitor privat şi este compensat pentru risc într-un mod acceptabil pentru un investitor privat prudent, intervenţia nu constituie ajutor de stat.
Evaluarea de către Comisie a planului de afaceri al României a indicat că injecţia de capital de 200 de milioane de euro ar genera randamente compatibile cu condiţiile de piaţă pentru statul român, unicul acţionar al CEC Bank. Planul de afaceri prevede creşterea cotei de piaţă în creditare şi pe partea de depozite, eficienţă îmbunătăţită şi niveluri robuste de capital”, se menţionează în comunicatul privind decizia CE.