Prima pagină » Comisia pentru buget a Camerei Deputaților a aprobat proiectul de modificare a legii emitenților de instrumente financiare

Comisia pentru buget a Camerei Deputaților a aprobat proiectul de modificare a legii emitenților de instrumente financiare

Comisia pentru buget a Camerei Deputaților a aprobat proiectul de modificare a legii emitenților de instrumente financiare

Comisia pentru buget a Camerei Deputaților a aprobat, pe 10 decembrie, proiectul de modificare a Legii 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață.

Comisia pentru buget a Camerei Deputaților a aprobat proiectul de modificare a Legii 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, cu câteva amendamente, a scris, pe Facebook, Gabriela Horga, fost vicepreședinte ASF pentru piața de capital, candidat la Senatul României din partea PNL Giurgiu.

Aceasta a scris pe FB: “Aprobarea legii este esențială pentru dezvoltarea unei piețe de capital moderne și eficiente, creșterea gradului de transparență și de protecție pentru investitori, facilitarea accesului mai rapid la capital pentru companii, cu efecte benefice pentru dezvoltarea economiei.

Proiectul a fost elaborat în perioada în care eram vicepreședinte pentru piața de capital la Autoritatea de Supraveghere Financiară și am lucrat împreună cu echipa din cadrul autorității. Următorul pas este ca legea să fie aprobată de plenul Camerei Deputaților, for decizional.

Chiar dacă am demisionat din funcția de vicepreședinte, sunt preocupată în continuare de adoptarea acestei legi atât de importantă pentru emitenții de piață de capital și pentru investitori.

ℹ Am pus accent pe calitate și rapiditate în elaborarea actului normativ, având numeroase consultări cu formele asociative din domeniu, o dezbatere publică la Ministerul de Finanțe și preluând multe propuneri. Am ținut cont de noile reglementări din Uniunea Europeană și de aspectele identificate în supravegherea emitenților.

ℹ Proiectul prevede simplificarea procedurilor și reducerea perioadei de timp necesare pentru atragerea de capital, contribuind astfel la dinamizarea pieței financiare.

ℹ Proiectul prevede publicarea cu celeritate în Monitorul Oficial a hotărârilor relevante ale adunărilor generale ale acționarilor.

ℹ În cazul majorărilor de capital social al societăților ale căror acțiuni se tranzacționează pe piața de capital, termenul minim acordat pentru exercitarea dreptului de preferință a fost redus de la 30 de zile la 14 zile calendaristice. Deciziile vor putea să fie luate mai rapid și va crește eficiența în atragerea resurselor financiare necesare pentru dezvoltarea companiilor.

ℹ Vor exista reguli noi privind executarea unei hotărâri judecătorești care dispune anularea sau constatarea nulității unei hotărâri de aprobare a unei majorări de capital social.

ℹ O altă dispoziție vizează menținerea obligației de întocmire și publicare a raportului trimestrial, asigurând astfel transparența și informarea corectă a investitorilor despre evoluția financiară a companiilor listate.

ℹ Acest act normativ completează efortul pe care l-am depus în cele zece luni de zile cât am fost vicepreședinte de a moderniza legislația din domeniul pieței de capital și de a face progrese rapide pentru dezvoltarea pieței.

ℹ Primăriile care au proiecte de dezvoltare vor putea emite obligațiuni cu prospect de emisiune adresat tuturor investitorilor. Prevederea este deja în vigoare, fiind prevăzută de ordonanța de urgență aprobată anul acesta. Este un demers menit să sprijine atât dezvoltarea locală, precum și dezvoltarea pieței de capital și să diversifice sursele de finanțare pentru primării.

ℹDe asemenea, ASF poate astăzi solicita furnizorilor de rețele și serviciilor de comunicații restricționarea accesului de pe teritoriul României către paginile online ale entităților neautorizate, prin care se oferă servicii de investiții. În contextul intensificării încercărilor de fraude financiare online, instituțiile abilitate au deja cadrul legal și este datoria lor să asigure aplicarea corespunzatoare și eficientă a legii și să protejeze investitorii de fraude.

În continuare, în activitatea parlamentară, mă voi baza pe două idei clare: să acționez în domeniul pe care îl stăpânesc și să țin cont de nevoile cetățenilor din Giurgiu. La fel ca în primul mandat de parlamentar, voi voi continua proiectele legislative care vor viza sprijinirea pieței de capital, scăderea și simplificarea fiscalității, încurajarea antreprenoriatului, stimularea educației financiare, incluziunea financiară, digitalizarea și simplificarea relației stat-cetățean, modernizarea instituțiilor statului.”

Alte articole importante
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Bănci-Asigurări-IFN
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Banca Naţională a României (BNR) a publicitat cursul valutar pentru marţi, 25 martie 2025, iar cifrele afişate arată că leul a pierdut teren important în raport cu dolarul american. Concret, leul românesc a pierdut mai mult de un ban în raport cu dolarul american, astfel că un USD a ajuns să fie cotat la 4,5966 lei, […]
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
Companii
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
A apărut Dacia Logan modelul 2025: Dacia a lansat un nou model care promite să facă furori pe piața auto europeană. Dacia Logan Essential ECO-G 100 MT5 vine cu un preț extrem de atractiv: doar 10.990 de euro. Pentru această sumă, clienții beneficiază de un pachet generos de dotări standard, incluzând motor turbo, aer condiționat și pilot automat. […]
Nou șoc în economia Austriei. Cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență
Economie mondială
Nou șoc în economia Austriei. Cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență
Un nou șoc în economia Austriei: un cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență după mai mult de 100 de ani de activitate. Valul de insolvențe din Austria Superioară continuă să lovească puternic, de data aceasta afectând un nume de tradiție. Luni, compania Sageder Fenster- und Türenwerk GmbH din Natternbach, un business de familie înființat […]
Interdicție de powerbank pentru avioane: regulile privind bagajele se modifică de la 1 aprilie 2025
Economie mondială
Interdicție de powerbank pentru avioane: regulile privind bagajele se modifică de la 1 aprilie 2025
Restricții privind bateriile externe în avioane: Începând cu 1 aprilie 2025, vor intra în vigoare noi reguli privind transportul bateriilor externe (powerbank) la bordul aeronavelor. Măsurile se vor înăspri semnificativ. Măsura vine ca răspuns la incidente recente, inclusiv un incendiu izbucnit la bordul unui avion, cauzat de explozia unei baterii portabile. În contextul unor riscuri […]
Google confirmă upgrade-ul la Gmail. Peste trei miliarde de utilizatori trebuie să decidă conformarea la noile reguli
Companii
Google confirmă upgrade-ul la Gmail. Peste trei miliarde de utilizatori trebuie să decidă conformarea la noile reguli
Există o nouă bătălie care are loc pe computerele și telefoanele dvs. care va modela modul în care utilizați tehnologia în anii următori. Google conduce acuzația, iar Gmail se va schimba probabil mai mult decât orice altă platformă. Asta înseamnă decizii serioase pentru cei trei miliarde de utilizatori, cărora li se recomandă să se gândească înainte de […]
Horváth: Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani
Analize-previziuni
Horváth: Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani
Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani, arată o analiză, publicată marți de compania de consultanță Horváth. În 2027, 57% dintre echipele de IT vor avea mai multe responsabilități în gestionarea proceselor de afaceri, în timp ce rolul lor în furnizarea și administrarea sistemelor informatice va […]