Fitch a revizuit la negativă perspectiva ratingului României / În martie 2023, crescusem la perspectivă ”stabilă”.
Agenția de rating Fitch a revizuit la negativă perspectiva ratingului de țară. Ratingul este BBB-: „Incertitudinea politică a crescut la niveluri ridicate, iar evaluarea noastră este că va avea probabil un efect negativ semnficativ asupra consolidării fiscale”
Potrivit sursei citate, alegerile parlamentare desfășurate după primul tur al alegerilor prezidențiale au avut ca rezultat un parlament mai divizat, cu o creștere a partidelor de extremă dreaptă, anti-UE, reflectând polarizarea crescândă a societății românești.
Procesul alegerilor a fost anulat de Curtea Constituțională după victoria suprinzătoare din primul tur a candidatului ultranaționalist Călin Georgescu din cauza presupuselor ingerințe electorale străine/ruse. Curtea Constituțională a prelungit și mandatul actualului președinte Klaus Iohannis, care trebuia inițial să se încheie pe 21 decembrie 2024″, mai scrie Fitch.
Perspectiva poate fi negativă, stabilă și pozitivă. În martie 2023, România fusese crescută de la negativă la stabilă. În mod uzual, o creștere este urmată de încă o treapătă, din pozitiv în stabil. În contexul evoluțiilor politice din România, ratingul a scăzut, însă.
„Un guvern de coaliție pro-european format din 4 partide este probabil să se formeze înainte de sfârșitul anului 2024. Cu toate acestea, durabilitatea unei astfel de coaliții este incertă și noile alegeri prezidențiale, care ar putea fi programate cel mai devreme în martie 2025, vor menține incertitudinea politică și, în opinia noastră, va întârzia implementarea măsurilor de consolidare fiscală”, spune Fitch.
Conform raportului Fitch, instabilitatea politică generată de anularea neașteptată a alegerilor prezidențiale și fragmentarea Parlamentului după recentele alegeri legislative reprezintă factori majori care amenință măsurile de consolidare fiscală. Decizia Curții Constituționale de a invalida alegerile, ca urmare a acuzațiilor de ingerințe externe în favoarea candidatului ultranaționalist Călin Georgescu, a prelungit mandatul președintelui Klaus Iohannis până la sfârșitul anului 2024, complicând și mai mult scena politică.
Agenția anticipează că un guvern pro-european ar putea fi format înainte de sfârșitul anului viitor, însă durabilitatea unei astfel de coaliții este incertă. De asemenea, noile alegeri prezidențiale, programate cel mai devreme în martie 2025, sunt văzute ca un factor ce va perpetua instabilitatea.
Din punct de vedere economic, Fitch prognozează un deficit bugetar de 8,2% din PIB în 2024, în creștere față de estimarea anterioară de 7,2%. Creșterea cheltuielilor publice, inclusiv majorările salariale și ale pensiilor, reprezintă o presiune suplimentară asupra bugetului. Această situație riscă să compromită obiectivele de consolidare fiscală și să amplifice vulnerabilitățile economice.
Reacția premierului Marcel Ciolacu
„România trece prin turbulențe cauzate de instabilitate politică și anularea alegerilor prezidențiale. Împreună vom opri aceste incertitudini prin crearea unei majorități pro-europene și a unui guvern care să deruleze reformele și investițiile din PNRR și planul bugetar structural angajate la nivel european. Acest lucru trebuie să se întâmple până la sfârșitul acestui an”, a declarat premierul la începutul ședinței de Guvern.
Ciolacu a subliniat reziliența României în fața crizelor recente, amintind de provocările economice, sanitare, energetice și geopolitice depășite anterior. „Sunt ferm convins că vom trece solidari și peste această perioadă. România are mecanisme de stabilizare automată și avem capacitatea de a mobiliza toate resursele la dispoziție pentru a reveni pe un drum stabil”, a adăugat el.