Prima pagină » Dispare lanțul de lux Benetton, după 60 de ani de prezență în lumea industriei vestimentare

Dispare lanțul de lux Benetton, după 60 de ani de prezență în lumea industriei vestimentare

Dispare lanțul de lux Benetton, după 60 de ani de prezență în lumea industriei vestimentare

Benetton, lanțul de magazine de îmbrăcăminte de lux cunoscut în toată Lumea își închide porțile, după 60 de ani de istorie în lumea industriei vestimentare. Sute de angajați își vor pierde locurile de muncă, iar brandul „United Colors of Benetton” a început să devină gri.

Benetton a început, deja, restructurarea și închide sute de magazine, lanivel global.

,,Popularul brand de îmbrăcăminte din Italia Benetton își va închide cele 400 de magazine din întreaga lume, deoarece compania trece printr-o criză economică”, potrivit unui raport al Unionrayo. Benetton a fost fondată în 1965 în orașul italian Treviso.

De-a lungul anilor, piața globală a suferit transformări radicale. Obiceiurile consumatorilor au evoluat, conduse de inovația tehnologică și de noile dinamici economice. Ceea ce odată părea solid și imuabil astăzi se poate confrunta cu provocări neașteptate, forțând companiile și antreprenorii din lumea modei să-și regândească strategiile.

Economia din ce în ce mai interconectată necesită ritmuri frenetice și adaptabilitate constantă. Brandurile istorice, considerate cândva piloni ai industriei, se trezesc adesea nevoite să se confrunte cu realități complexe. Noile tendințe conduc la schimbări rapide , în timp ce digitalizarea și platformele online redefinesc însuși conceptul de comerț.

În acest scenariu în continuă schimbare, lumea muncii este de asemenea afectată semnificativ. Sectoarele care până ieri garantau stabilitate astăzi trebuie să se reinventeze, în timp ce noile generații caută oportunități în contexte noi. Abilitatea de a anticipa transformările devine crucială pentru oricine dorește să rămână competitiv.

Globalizarea a făcut piața mai accesibilă, dar și mai complexă. Provocările nu sunt doar în producție și distribuție, ci și în managementul resurselor, sustenabilitate și loialitatea clienților. Unele companii sunt capabile să se adapteze, altele trebuie să ia decizii drastice.

Recent, Benetton, una dintre cele mai cunoscute companii din sector, a anunțat un plan drastic de restructurare.

După decenii de succes și expansiune care a dus-o peste tot în lume, nevoia de a -și regândi modelul de afaceri a devenit urgentă.

Dificultățile acumulate în ultimii ani au dus la o decizie inevitabilă: închiderea a sute de magazine.

Procesul va implica mai multe zone geografice, cu un impact deosebit asupra pieței italiene. În unele regiuni, reducerea personalului va fi mai evidentă, afectând în special magazinele în franciză care nu au obținut rezultate satisfăcătoare.

Compania evaluează strategii de atenuare a consecințelor, căutând soluții care să asigure cea mai puțin traumatizantă tranziție posibilă.

Închiderea celor 400 de bagazine are ca scop abordarea costurilor ridicate de producție în comparație cu scăderea semnificativă a vânzărilor.

În 2023, vânzările Benetton au scăzut de la aproximativ două miliarde de euro, la puțin peste un miliard de euro. În același an, compania a raportat o pierdere de 230 de milioane de euro, potrivit unui raport al NSS Magazine.

În ultimele 12 luni, retailerul de modă a închis deja peste 100 de magazine din Italia. La nivel global, brandul are în prezent aproximativ 3.500 de magazine, dar se află de ceva timp în criză gravă, forțându-l să reducă semnificativ numărul de locații.

Claudio Sforza, CEO-ul grupului Benetton, a declarat că unul dintre obiectivele pentru 2025 este reducerea acestui deficit la 50 de milioane de euro, în încercarea de a ajunge la pragul de rentabilitate până în 2026, a raportat NSS Magazine.

Benetton, unul dintre cele mai cunoscute branduri italiene de modă, este cunoscut în întreaga lume pentru hainele sale colorate și accesibile.

Campaniile sale de publicitate inovatoare din anii 1990 și 2000 au ajutat-o ​​să crească vânzările. În această perioadă, a colaborat și cu fotograful Oliviero Toscani, care a încorporat în reclame teme sociale precum lupta împotriva SIDA sau antirasismul.

Sloganul său, „United Colors of Benetton”, a adus companiei o imensă popularitate.

„Luciano Benetton și Massimo Rendon, co-fondatorul mărcii și, respectiv, CEO, au avut dezacorduri cu privire la managementul defectuos al mărcii, iar disputa nu a făcut decât să slăbească și mai mult viitorul Benetton”, a raportat Unionrayo. Familia Benetton administrează grupul prin holdingul Edizione, care se ocupă cu multe afaceri, îmbrăcămintea fiind un sector secundar.

Industria modei a suferit o transformare profundă în ultimii ani. Concurența din partea fast fashion, schimbarea obiceiurilor de cumpărături și creșterea comerțului electronic au redefinit peisajul, și au afectat afacerile Benetton.

Companiile tradiționale se confruntă cu provocarea de a se reinventa, găsind un echilibru între identitatea istorică și noile nevoi ale pieței.

Pe lângă dificultățile economice , intervin și aspecte legate de durabilitate și responsabilitate socială.

Brandurile care doresc să rămână competitive trebuie să investească în inovare, să reducă risipa și să propună modele de consum mai etice.

Experții spun că drumul de urmat este complex, dar reprezintă și o oportunitate pentru cei care sunt capabili să profite de schimbare.

 

 

Alte articole importante
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Bănci-Asigurări-IFN
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Banca Naţională a României (BNR) a publicitat cursul valutar pentru marţi, 25 martie 2025, iar cifrele afişate arată că leul a pierdut teren important în raport cu dolarul american. Concret, leul românesc a pierdut mai mult de un ban în raport cu dolarul american, astfel că un USD a ajuns să fie cotat la 4,5966 lei, […]
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
Companii
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
A apărut Dacia Logan modelul 2025: Dacia a lansat un nou model care promite să facă furori pe piața auto europeană. Dacia Logan Essential ECO-G 100 MT5 vine cu un preț extrem de atractiv: doar 10.990 de euro. Pentru această sumă, clienții beneficiază de un pachet generos de dotări standard, incluzând motor turbo, aer condiționat și pilot automat. […]
Nou șoc în economia Austriei. Cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență
Economie mondială
Nou șoc în economia Austriei. Cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență
Un nou șoc în economia Austriei: un cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență după mai mult de 100 de ani de activitate. Valul de insolvențe din Austria Superioară continuă să lovească puternic, de data aceasta afectând un nume de tradiție. Luni, compania Sageder Fenster- und Türenwerk GmbH din Natternbach, un business de familie înființat […]
Interdicție de powerbank pentru avioane: regulile privind bagajele se modifică de la 1 aprilie 2025
Economie mondială
Interdicție de powerbank pentru avioane: regulile privind bagajele se modifică de la 1 aprilie 2025
Restricții privind bateriile externe în avioane: Începând cu 1 aprilie 2025, vor intra în vigoare noi reguli privind transportul bateriilor externe (powerbank) la bordul aeronavelor. Măsurile se vor înăspri semnificativ. Măsura vine ca răspuns la incidente recente, inclusiv un incendiu izbucnit la bordul unui avion, cauzat de explozia unei baterii portabile. În contextul unor riscuri […]
Horváth: Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani
Analize-previziuni
Horváth: Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani
Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani, arată o analiză, publicată marți de compania de consultanță Horváth. În 2027, 57% dintre echipele de IT vor avea mai multe responsabilități în gestionarea proceselor de afaceri, în timp ce rolul lor în furnizarea și administrarea sistemelor informatice va […]
STUDIU Deloitte: Forţa de muncă şi costurile de construire preocupă cel mai mult dezvoltatorii imobiliari
Analize-previziuni
STUDIU Deloitte: Forţa de muncă şi costurile de construire preocupă cel mai mult dezvoltatorii imobiliari
Forţa de muncă şi costurile de construire preocupă cel mai mult dezvoltatorii imobiliari din Europa Centrală, inclusiv România. Aproape 60% dintre participanţi se aşteaptă la o creştere a valorii tranzacţiilor imobiliare în acest an. Disponibilitatea şi costul forţei de muncă reprezintă cea mai mare preocupare a dezvoltatorilor imobiliari din Europa Centrală în 2025 (26%), depăşind […]