Prima pagină » După aproape 14 ani de blocaj, România a fost admisă în spațiul Schengen

După aproape 14 ani de blocaj, România a fost admisă în spațiul Schengen

După aproape 14 ani de blocaj, România a fost admisă în spațiul Schengen

După 13 ani şi 9 luni, România a fost admisă, în tandem cu Bulgaria, în spațiul Schengen, îurma reuniunii Consiliului JAI, desfășurat pe 12 decembrie 2024, la Bruxelle.

În toată această perioadă, România a pierdut între 7-10 miliarde euro pe an. Numai transportatorii au pierdut 22 miliarde de euro

Reacţia preşedintelui Iohannis.

„În ultima vreme am văzut încercări grave de a minimaliza importanţa Uniunii Europene. Mai mult, s-au făcut auzite voci care contestă beneficiile apartenenţei noastre la spaţiul european”, declară preşedintele Klaus Iohannis.

„Cetăţenii au nemulţumiri şi sunt îndreptăţiţi să ceară mereu mai mult şi mai bine de la clasa politică din ţara noastră, dar cei care dau vina pe Uniunea Europeană pentru aceste nemulţumiri nu ne vor binele”, afirmă şeful statului.

Potrivit lui Iohannis, Uniunea Europeană poate să funcţioneze mai bine şi politicienii români trebuie să fie şi mai implicaţi pentru a obţine pentru România cât mai multe beneficii care rezultă din apartenenţa noastră europeană.

„Dar, de câte ori ne gândim la o viaţă mai bună şi la un trai mai prosper, ne gândim la cum arată viaţa într-o ţară occidentală, şi de multe ori auzim sloganul . Ne dorim mai multe libertăţi, nu mai multe restricţii, ne dorim mai multă libertate de opinie, nu mai puţină. Aşadar, de fapt, ne dorim mai multă Europă, nu mai puţină, iar cei care instigă la negarea beneficiilor şi valorilor europene sunt adversari ai democraţiei şi ai libertăţii şi vor izolarea ţării noastre. România este o ţară stabilă, o ţară solidă şi sigură! Direcţia europeană rămâne singura noastră cale reală de dezvoltare, iar toate forţele politice democratice au obligaţia de a lucra împreună pentru a păstra nealterat acest parcurs”, a conchis preşedintele.

„Un beneficiu major pentru economia noastră şi călătorii mai rapide acasă pentru milioanele de români care trăiesc şi călătoresc în UE”, scrie premierul pe X.

România a fost primită în Spaţiul Schengen, varianta terestră. Decizia a fost luată joi la Consiliul JAI de la Bruxelles.

Roberta Metsola, preşedinta Parlamentului European, a fost printre primele care au felicitat cele două ţări. „Este bine meritat”, a spus Metsola.

Decizia se va aplica începând de la 1 ianuarie anul viitor. Totuşi, controale aleatorii se vor mai face încă şase luni.

După 13 ani şi 9 luni de discutii şi chin, România intră şi terestrul în spatiul Schengen, de la 1 ianuarie. Conform estimărilor, economia românească şi schimburile comerciale ar putea creşte cu 2% în urma intrării în spatiul comun european.

Controale aleatorii la frontiere se vor mai face încă şase luni.

„Suntem pregătiţi să intrăm în zona Schengen, România va fi un parterner puternic, iar siguranţa graniţelor noastre este printre primele în Europa”, a spus ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, înaintea şedinţei consiliului JAI, de joi.

România a intrat în zona Schengen doar pe cale aeriană şi maritimă pe data de 31 mar­tie 2024, un pas important pentru dezvoltarea transportului local.

În prezent, circa 70% din zborurile de pe aeroportu­rile locale vin sau pleacă către o destinaţie Schengen, potrivit estimă­rilor ZF făcute pe baza datelor Asociaţiei Aeroporturilor din România (AAR).

În noiembrie, presa bulgară anunta că în primele nouă luni ale anului 2024, Bulgaria, România şi Austria au raportat o scădere a trecerilor ilegale ale frontierelor cu 47%, 53% şi, respectiv, 67%, comparativ cu anul precedent.

Alte articole importante
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Bănci-Asigurări-IFN
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Banca Naţională a României (BNR) a publicitat cursul valutar pentru marţi, 25 martie 2025, iar cifrele afişate arată că leul a pierdut teren important în raport cu dolarul american. Concret, leul românesc a pierdut mai mult de un ban în raport cu dolarul american, astfel că un USD a ajuns să fie cotat la 4,5966 lei, […]
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
Companii
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
A apărut Dacia Logan modelul 2025: Dacia a lansat un nou model care promite să facă furori pe piața auto europeană. Dacia Logan Essential ECO-G 100 MT5 vine cu un preț extrem de atractiv: doar 10.990 de euro. Pentru această sumă, clienții beneficiază de un pachet generos de dotări standard, incluzând motor turbo, aer condiționat și pilot automat. […]
Google confirmă upgrade-ul la Gmail. Peste trei miliarde de utilizatori trebuie să decidă conformarea la noile reguli
Companii
Google confirmă upgrade-ul la Gmail. Peste trei miliarde de utilizatori trebuie să decidă conformarea la noile reguli
Există o nouă bătălie care are loc pe computerele și telefoanele dvs. care va modela modul în care utilizați tehnologia în anii următori. Google conduce acuzația, iar Gmail se va schimba probabil mai mult decât orice altă platformă. Asta înseamnă decizii serioase pentru cei trei miliarde de utilizatori, cărora li se recomandă să se gândească înainte de […]
Horváth: Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani
Analize-previziuni
Horváth: Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani
Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani, arată o analiză, publicată marți de compania de consultanță Horváth. În 2027, 57% dintre echipele de IT vor avea mai multe responsabilități în gestionarea proceselor de afaceri, în timp ce rolul lor în furnizarea și administrarea sistemelor informatice va […]
STUDIU Deloitte: Forţa de muncă şi costurile de construire preocupă cel mai mult dezvoltatorii imobiliari
Analize-previziuni
STUDIU Deloitte: Forţa de muncă şi costurile de construire preocupă cel mai mult dezvoltatorii imobiliari
Forţa de muncă şi costurile de construire preocupă cel mai mult dezvoltatorii imobiliari din Europa Centrală, inclusiv România. Aproape 60% dintre participanţi se aşteaptă la o creştere a valorii tranzacţiilor imobiliare în acest an. Disponibilitatea şi costul forţei de muncă reprezintă cea mai mare preocupare a dezvoltatorilor imobiliari din Europa Centrală în 2025 (26%), depăşind […]
Bursa de la București, evoluție pozitivă, în tranzacțiile de luni
Piață de Capital - Fonduri
Bursa de la București, evoluție pozitivă, în tranzacțiile de luni
Bursa de Valori București (BVB) a evoluat pozitiv, luni, pe tot parcursul zilei. Ringul a deschis tranzacțiile cu creșteri pe majoritatea indicilor, iar rulajul se cifra la 45.622.261,04 lei (9.166.618,65 euro), cu 30 de minute înainte de închiderea pieței. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de […]