După 13 ani şi 9 luni, România a fost admisă, în tandem cu Bulgaria, în spațiul Schengen, îurma reuniunii Consiliului JAI, desfășurat pe 12 decembrie 2024, la Bruxelle.
În toată această perioadă, România a pierdut între 7-10 miliarde euro pe an. Numai transportatorii au pierdut 22 miliarde de euro
Reacţia preşedintelui Iohannis.
„În ultima vreme am văzut încercări grave de a minimaliza importanţa Uniunii Europene. Mai mult, s-au făcut auzite voci care contestă beneficiile apartenenţei noastre la spaţiul european”, declară preşedintele Klaus Iohannis.
„Cetăţenii au nemulţumiri şi sunt îndreptăţiţi să ceară mereu mai mult şi mai bine de la clasa politică din ţara noastră, dar cei care dau vina pe Uniunea Europeană pentru aceste nemulţumiri nu ne vor binele”, afirmă şeful statului.
Potrivit lui Iohannis, Uniunea Europeană poate să funcţioneze mai bine şi politicienii români trebuie să fie şi mai implicaţi pentru a obţine pentru România cât mai multe beneficii care rezultă din apartenenţa noastră europeană.
„Dar, de câte ori ne gândim la o viaţă mai bună şi la un trai mai prosper, ne gândim la cum arată viaţa într-o ţară occidentală, şi de multe ori auzim sloganul
„Un beneficiu major pentru economia noastră şi călătorii mai rapide acasă pentru milioanele de români care trăiesc şi călătoresc în UE”, scrie premierul pe X.
România a fost primită în Spaţiul Schengen, varianta terestră. Decizia a fost luată joi la Consiliul JAI de la Bruxelles.
Roberta Metsola, preşedinta Parlamentului European, a fost printre primele care au felicitat cele două ţări. „Este bine meritat”, a spus Metsola.
Decizia se va aplica începând de la 1 ianuarie anul viitor. Totuşi, controale aleatorii se vor mai face încă şase luni.
După 13 ani şi 9 luni de discutii şi chin, România intră şi terestrul în spatiul Schengen, de la 1 ianuarie. Conform estimărilor, economia românească şi schimburile comerciale ar putea creşte cu 2% în urma intrării în spatiul comun european.
Controale aleatorii la frontiere se vor mai face încă şase luni.
„Suntem pregătiţi să intrăm în zona Schengen, România va fi un parterner puternic, iar siguranţa graniţelor noastre este printre primele în Europa”, a spus ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, înaintea şedinţei consiliului JAI, de joi.
România a intrat în zona Schengen doar pe cale aeriană şi maritimă pe data de 31 martie 2024, un pas important pentru dezvoltarea transportului local.
În prezent, circa 70% din zborurile de pe aeroporturile locale vin sau pleacă către o destinaţie Schengen, potrivit estimărilor ZF făcute pe baza datelor Asociaţiei Aeroporturilor din România (AAR).
În noiembrie, presa bulgară anunta că în primele nouă luni ale anului 2024, Bulgaria, România şi Austria au raportat o scădere a trecerilor ilegale ale frontierelor cu 47%, 53% şi, respectiv, 67%, comparativ cu anul precedent.