Prima pagină » Euro digital: Banii noștri vor fi controlați de la distanță în viitor ?

Euro digital: Banii noștri vor fi controlați de la distanță în viitor ?

Euro digital: Banii noștri vor fi controlați de la distanță în viitor ?

Pentru a accelera digitalizarea, Banca Centrală Europeană (CEB) intenționează să introducă euro digital până în 2027.

Monedele electronice vor completa în curând numărul și conturile de depozit, oferind băncilor sau alternative moderne pentru comoditate și eficiență. Acest lucru va asigura stabilitatea financiară și va adapta peisajul digital al consumatorilor.

Suveranitatea financiară a zonei euro: miniștrii de finanțe din UE fac presiuni

Un motiv invocat pentru necesitatea unei monede digitale europene este că aceasta poate fi folosită peste tot. Euro digital sau D€, după cum îl prescurtă BCE, este destinat să valorize la fel de mult ca numerarul. Ar face posibilă plata în magazine sau trimiterea banilor prietenilor și familiei – chiar și offline, subliniază Bundesbank.

Pe de altă parte, politicienii sunt preocupați în primul rând de suveranitatea financiară a zonei euro. Noua monedă va face Europa mai independentă de furnizorii de servicii financiare non-europeni. În caz contrar, sistemul de plăți al UE ar putea intra sub control și mai mare al SUA.

Ministrul irlandez de Finanțe și președintele Eurogrupului Paschal Donohoe a remarcat la o reuniune a Eurogrupului că piețele criptoactivelor evoluează rapid, atât din punct de vedere politic, cât și din punct de vedere tehnologic. Discuțiile despre euro digital sunt legate fundamental de propria noastră autonomie și de rezistența monedei noastre.

Euro digital, controlat de la distanță ?

La aceeași întâlnire a miniștrilor de finanțe, Pierre Gramegna, directorul executiv al Mecanismului European de Stabilitate, și-a exprimat îngrijorarea că viitoarea lege americană GENIUS de reglementare a monedelor stabile ar putea încuraja giganții tehnologici din Silicon Valley să-și lanseze propriile monede stabile, așa cum Meta a amenințat cândva să facă cu Libra.

Suveranitatea europeană este în joc deoarece suveranitatea monetară și stabilitatea financiară a zonei euro ar putea fi compromise. Trecerea administrației Trump către monede stabile a atras atenția și în China. Există temeri că iniţiativa SUA ar putea respinge utilizarea yuanului . Deși Beijingul a lansat un yuan digital, au existat dificultăți cu introducerea acestuia și e-CNY nu este oricum aprobat ca metodă de plată în masă, conform Telepolis.

Lansarea CBDC-urilor nu este simplă

Lansarea monedelor digitale în țări precum Nigeria, Jamaica și Bahamas arată, de asemenea, că dificultățile asociate cu banii digitali sunt semnificative. Australia, de exemplu, limitează aplicarea sa de la început la tranzacțiile angro și bancare și numai la tranzacțiile mari, în special transfrontaliere.

Potrivit unui sondaj pe 34 de bănci centrale publicat în februarie de Forumul Oficial al Instituțiilor Monetare și Financiare (OMFIF), proporția băncilor centrale mai puțin înclinate să emită CBDC decât anul trecut a crescut de la zero în 2022 la până la 15%.

Când D€ este criticat, se pune adesea întrebarea dacă numerarul va fi păstrat și dacă confidențialitatea în tranzacții este suficient protejată. Cu toate acestea, ambele întrebări nu fac dreptate posibilităților unei monede digitale și deci, în principiu, programabile. Întrebarea este mai degrabă dacă va fi posibil să refuzi să accepti euro digitali.

 

Alte articole importante
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Bănci-Asigurări-IFN
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Banca Naţională a României (BNR) a publicitat cursul valutar pentru marţi, 25 martie 2025, iar cifrele afişate arată că leul a pierdut teren important în raport cu dolarul american. Concret, leul românesc a pierdut mai mult de un ban în raport cu dolarul american, astfel că un USD a ajuns să fie cotat la 4,5966 lei, […]
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
Companii
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
A apărut Dacia Logan modelul 2025: Dacia a lansat un nou model care promite să facă furori pe piața auto europeană. Dacia Logan Essential ECO-G 100 MT5 vine cu un preț extrem de atractiv: doar 10.990 de euro. Pentru această sumă, clienții beneficiază de un pachet generos de dotări standard, incluzând motor turbo, aer condiționat și pilot automat. […]
Google confirmă upgrade-ul la Gmail. Peste trei miliarde de utilizatori trebuie să decidă conformarea la noile reguli
Companii
Google confirmă upgrade-ul la Gmail. Peste trei miliarde de utilizatori trebuie să decidă conformarea la noile reguli
Există o nouă bătălie care are loc pe computerele și telefoanele dvs. care va modela modul în care utilizați tehnologia în anii următori. Google conduce acuzația, iar Gmail se va schimba probabil mai mult decât orice altă platformă. Asta înseamnă decizii serioase pentru cei trei miliarde de utilizatori, cărora li se recomandă să se gândească înainte de […]
Horváth: Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani
Analize-previziuni
Horváth: Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani
Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani, arată o analiză, publicată marți de compania de consultanță Horváth. În 2027, 57% dintre echipele de IT vor avea mai multe responsabilități în gestionarea proceselor de afaceri, în timp ce rolul lor în furnizarea și administrarea sistemelor informatice va […]
STUDIU Deloitte: Forţa de muncă şi costurile de construire preocupă cel mai mult dezvoltatorii imobiliari
Analize-previziuni
STUDIU Deloitte: Forţa de muncă şi costurile de construire preocupă cel mai mult dezvoltatorii imobiliari
Forţa de muncă şi costurile de construire preocupă cel mai mult dezvoltatorii imobiliari din Europa Centrală, inclusiv România. Aproape 60% dintre participanţi se aşteaptă la o creştere a valorii tranzacţiilor imobiliare în acest an. Disponibilitatea şi costul forţei de muncă reprezintă cea mai mare preocupare a dezvoltatorilor imobiliari din Europa Centrală în 2025 (26%), depăşind […]
Bursa de la București, evoluție pozitivă, în tranzacțiile de luni
Piață de Capital - Fonduri
Bursa de la București, evoluție pozitivă, în tranzacțiile de luni
Bursa de Valori București (BVB) a evoluat pozitiv, luni, pe tot parcursul zilei. Ringul a deschis tranzacțiile cu creșteri pe majoritatea indicilor, iar rulajul se cifra la 45.622.261,04 lei (9.166.618,65 euro), cu 30 de minute înainte de închiderea pieței. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de […]