Prima pagină » Fondul Proprietatea a anunțat, la BVB, rezultatele din 2024.

Fondul Proprietatea a anunțat, la BVB, rezultatele din 2024.

Fondul Proprietatea a anunțat, la BVB, rezultatele din 2024.

Pe parcursul anului 2024, au fost înregistrate dividende anuale de la 7 companii din portofoliul Fondului aferente exercițiului financiar 2023, potrivit unui raport de piață, publicat de Fondul Proprietatea pe 15 ianuarie, la Bursa de Valori București (BVB).

Nu au existat dividende speciale declarate de companiile din portofoliu în perioada de raportare. Suma totală a veniturilor brute din dividende înregistrate de Fond în cursul anului 2024 este de 145,8 milioane Lei, iar cele mai semnificative sume sunt aferente CN Aeroporturi București SA și Societatea Națională a Sării SA”, precizează raportul.

În cel de-al treilea trimestru al anului 2024 VAN (Valoarea Activului Net) pe acțiune a fost similar cu VAN pe acțiune de la sfârșitul trimestrului al doilea. Oferta publică în cadrul Programului de răscumpărare nr. 15 pentru 269 milioane de acțiuni (sub formă de acțiuni ordinare și GDR-uri) la un preț de 0,6622 Lei pe acțiune a fost finalizată în data de 30 septembrie 2024. Nu au existat actualizări semnificative ale evaluării pentru participațiile din portofoliul Fondului în T3 2024. În cel de-al patrulea trimestru al anului 2024 VAN pe acțiune a înregistrat o creștere de 6,1%. Cel mai important eveniment cu impact asupra VAN pe acțiune a fost procesul de actualizare a evaluărilor pentru companiile din portofoliu.

Situațiile financiare finale IFRS auditate ale Fondului pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2024 vor fi publicate de către Fond până la finalul lunii martie 2025, ca parte a documentației aferente AGA Anuale a Fondului care va avea loc în data de 29 aprilie 2025.

Datele preliminare arată că ,,cele mai importante intrări de numerar în cursul anului 2024 au fost reprezentate de sumele încasate în urma vânzării întregii participații în Engie Romania SA (432,6 milioane Lei), dividendele nete colectate de la companiile din portofoliu (145,8 milioane Lei) precum și de dobânzile aferente depozitelor și conturilor de distribuție (34,6 milioane Lei), iar cele mai mari ieșiri de numerar au fost aferente dividendelor nete plătite (443,6 milioane Lei) și achiziției de acțiuni proprii în cadrul Programului de răscumpărare nr. 15 (216,4 milioane Lei). Alte plăți semnificative au fost reprezentate de impozitul reținut la sursă (58,6 milioane Lei) și comisioanele de administrare FTIS (41,2 milioane Lei). Creșterea netă a participațiilor de 197,3 milioane Lei în 2024 a fost în principal determinată de creșterea valorilor juste a CN Aeroporturi București SA (156,2 milioane Lei) și Administrația Porturilor Maritime SA (43,4 milioane Lei), netă de efectul reducerii valorii Complexul Energetic Oltenia SA (21,7 milioane Lei)”.

Câștigurile nete aferente participațiilor la valoare justă prin profit sau pierdere au fost în principal determinate de creșterea valorilor juste a CN Aeroporturi București SA (156,2 milioane Lei) și Administrația Porturilor Maritime SA (43,4 milioane Lei), netă de efectul reducerii valorii Complexul Energetic Oltenia SA (21,7 milioane Lei). Veniturile brute din dividende sunt în principal aferente sumelor înregistrate ca urmare a dividendelor de la CN Aeroporturi București SA (80,4 milioane Lei) și Societatea Națională a Sării SA (63,7 milioane Lei). Veniturile din dobânzi în 2024 au fost generate de depozitele plasate de către Fond ca parte a procesului standard de management al lichidităților și de dobânda aferentă conturilor de distribuție. În 2023 câștigurile nete din active imobilizate deținute pentru vânzare de 61,2 milioane Lei reprezintă modificarea valorii juste a deținerilor în companiile din grupul Enel după reclasificarea acestora ca active imobilizate deținute pentru vânzare.

Ca urmare a modificărilor Codului Fiscal implementate la finalul anului 2023, Fondul nu a putut să utilizeze în întregime soldul reportat al pierderilor fiscale din perioadele precedente și a început să plătească impozit pe profit în cursul anului 2024. Valoarea totală a impozitului pe profit înregistrat de Fond în 2024 a fost de 13.049.100 Lei și include atât sumele înregistrate în contul de profit sau pierdere cât și sumele înregistrate direct în capitaluri proprii (ca urmare a (1) reducerii rezervei legale în urma finalizării procesului de reducere a capitalului social în data de 30 august 2024 și (2) transferului în rezultatul reportat a soldului necolectat al distribuțiilor de dividende pentru care s-a împlinit termenul de prescripție).

https://www.bvb.ro/FinancialInstruments/SelectedData/NewsItem/FP-VAN-la-data-de-31-decembrie-2024/0E906

Anunt referitor la Raportul privind rezultatele preliminare pentru

exercitiul financiar incheiat la 31 decembrie 2024

 

 

Franklin Templeton International Services S.a r.l, in calitate de Administrator Unic si Administrator de Fond de Investitii Alternative al Fondului Proprietatea SA, informeaza ca Raportul privind rezultatele preliminare pentru exercitiul financiar incheiat la 31 decembrie 2024 al Administratorului Unic al Fondului Proprietatea SA este disponibil incepand cu data de 15 ianuarie 2025, ora 18:00 (ora Romaniei) pe pagina oficiala de internet a Fondului Proprietatea SA: www.fondulproprietatea.ro , in cadrul sectiunii «Relatii cu investitorii/Rezultate financiare» si la sediul social al Fondului Proprietatea SA din municipiul Bucuresti, Str. Buzesti nr. 76 – 80, etaj 7, sector 1, Romania, de luni pana vineri, intre orele 09:00 – 17:00.

Va rugam sa accesati link-ul de mai jos pentru a vizualiza Raportul privind rezultatele preliminare pentru exercitiul financiar incheiat la 31 decembrie 2024.

 

 FP_20250115170125_Raport-rezultate-preliminare-2024.pdf
Alte articole importante
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Bănci-Asigurări-IFN
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Banca Naţională a României (BNR) a publicitat cursul valutar pentru marţi, 25 martie 2025, iar cifrele afişate arată că leul a pierdut teren important în raport cu dolarul american. Concret, leul românesc a pierdut mai mult de un ban în raport cu dolarul american, astfel că un USD a ajuns să fie cotat la 4,5966 lei, […]
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
Companii
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
A apărut Dacia Logan modelul 2025: Dacia a lansat un nou model care promite să facă furori pe piața auto europeană. Dacia Logan Essential ECO-G 100 MT5 vine cu un preț extrem de atractiv: doar 10.990 de euro. Pentru această sumă, clienții beneficiază de un pachet generos de dotări standard, incluzând motor turbo, aer condiționat și pilot automat. […]
Nou șoc în economia Austriei. Cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență
Economie mondială
Nou șoc în economia Austriei. Cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență
Un nou șoc în economia Austriei: un cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență după mai mult de 100 de ani de activitate. Valul de insolvențe din Austria Superioară continuă să lovească puternic, de data aceasta afectând un nume de tradiție. Luni, compania Sageder Fenster- und Türenwerk GmbH din Natternbach, un business de familie înființat […]
Interdicție de powerbank pentru avioane: regulile privind bagajele se modifică de la 1 aprilie 2025
Economie mondială
Interdicție de powerbank pentru avioane: regulile privind bagajele se modifică de la 1 aprilie 2025
Restricții privind bateriile externe în avioane: Începând cu 1 aprilie 2025, vor intra în vigoare noi reguli privind transportul bateriilor externe (powerbank) la bordul aeronavelor. Măsurile se vor înăspri semnificativ. Măsura vine ca răspuns la incidente recente, inclusiv un incendiu izbucnit la bordul unui avion, cauzat de explozia unei baterii portabile. În contextul unor riscuri […]
Google confirmă upgrade-ul la Gmail. Peste trei miliarde de utilizatori trebuie să decidă conformarea la noile reguli
Companii
Google confirmă upgrade-ul la Gmail. Peste trei miliarde de utilizatori trebuie să decidă conformarea la noile reguli
Există o nouă bătălie care are loc pe computerele și telefoanele dvs. care va modela modul în care utilizați tehnologia în anii următori. Google conduce acuzația, iar Gmail se va schimba probabil mai mult decât orice altă platformă. Asta înseamnă decizii serioase pentru cei trei miliarde de utilizatori, cărora li se recomandă să se gândească înainte de […]
Horváth: Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani
Analize-previziuni
Horváth: Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani
Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani, arată o analiză, publicată marți de compania de consultanță Horváth. În 2027, 57% dintre echipele de IT vor avea mai multe responsabilități în gestionarea proceselor de afaceri, în timp ce rolul lor în furnizarea și administrarea sistemelor informatice va […]