Guvernul pregăteşte schimbări pe piața pensiilor private din România, pentru a alinia la normele OECD activitatea administratorilor de pensii private.
Fondurile de pensii private Pilon II, unde peste opt milioane de români au banii, vor putea investi până la 10% din active în fonduri mutuale, faţă de maximum 5% în prezent, potrivit unui proiect de Ordonanță de urgență a Guvernului.
,,Administratorii de fonduri de pensii private obligatorii Pilon II şi de pensii facultative Pilon III vor putea investi până la 10% din active în fonduri mutuale, faţă de 5% în prezent, potrivit unui proiect de ordonanţa de urgenţă al Guvernului, care prevede de asemenea şi luarea în considerare a unor fonduri de tip life-cycle – croite în funcţie de vârsta participantului”, se precizează în OUG.
Potrivit datelor ASF, la finalul lunii ianuarie, investiţiile fondurilor P2 în fonduri deschise de investiţii erau de 4,58 miliarde lei, adică 3% din portofoliu.
O altă prevedere luată în calcul de Guvern este cea cu privire la aderarea prin semnătură electronică.
“O persoană devine participant la un fond de pensii prin semnarea, inclusiv prin mijloace de comunicare la distanţă, a unui act de aderare individual, din proprie iniţiativă sau în urma repartizării sale de către instituţia de evidenţă”, arată ordonanța.
Cum motivează Guvernul modificările propuse prin ordonanță
Pe data de 25 ianuarie 2022, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a deschis discuţiile de aderare cu şase state candidate, printre care se numără şi România.
Aderarea României la OCDE este un obiectiv strategic al politicii externe române, inclus în actualul program de guvernare, astfel că toate instituţiile implicate trebuie să ia măsuri şi să comunice periodic stadiul de îndeplinire a criteriilor de aderare la OCDE.
Solicitările formulate de către OCDE în cadrul Raportului de evaluare privind necesităţile de îmbunătăţire, respectiv:
“Se impune adoptarea unor măsuri legislative, în regim de urgenţă, pentru a completa legislaţia primară aplicabilă sistemului de pensii private din România în sensul asigurării conformităţii cu recomandările OCDE, pentru fondurile de pensii facultative şi fondurile de pensii ocupaţionale”, a precizat Executivul.