- Deși vânzările de mașini electrice s-au redus cu 27,4%, în 2024, interesul germanilor cunoaște o creștere surprinzătoare la începutul acestui an.
- Circa 1,6 milioane dintre cele 44 de milioane de vehiculele aflate în circulație în Germania sunt electrice, iar Horváth a constatat că piața se află „într-o etapă de tranziție”, după reducerea subvențiilor guvernamentale.
Un număr dublu de germani (58%), față de aprilie 2024, iau în considerare achiziția unei mașini electrice, în februarie 2025, în pofida scăderii vânzărilor pentru această categorie de autovehicule. Aceasta este principala concluzie a unui sondaj pe cea mai mare piață auto din Uniunea Europeană, realizat de către Horváth, compania globală de consultanță în management, prezentă în România din 2005.
De asemenea, unul din trei germani consideră foarte probabil ca următoarea lor achiziție auto să fie un vehicul electric (electric vehicle – EV). Totodată, numărul celor care exclud complet achiziționarea unui vehicul electric a scăzut la 20%, ceea ce sugerează o reducere a grupului de opozanți ai acestei tehnologii.
Studiul mai arată că bărbații sunt mai deschiși către vehiculele electrice decât femeile (61% față de 53%) și că persoanele cu venituri ridicate manifestă un interes mai mare pentru EV-uri. Dintre cei care câștigă peste 100.000 de euro anual, 80% iau în considerare achiziționarea unui astfel de vehicul.
Principalele bariere identificate în adoptarea EV-urilor rămân costurile ridicate (28%), autonomia limitată (17%) și rețeaua de încărcare insuficient dezvoltată (16%). Cu toate acestea, tendințele indică o schimbare treptată în percepția publicului, pe măsură ce infrastructura se dezvoltă și costurile tehnologiei scad.
„În pofida reducerii subvențiile guvernamentale, care a atras o scădere a vânzărilor și a înmatriculărilor, piața vehiculelor electrice din Germania nu se află într-o prăbușire, ci într-o etapă de reașezare, între așteptările cumpărătorilor și capacitatea producătorilor de a veni în întâmpinarea acestora. Atmosfera negativă în jurul acestei tehnologii nu a dus la diminuarea interesului, ci dimpotrivă, am constatat o creștere a acestuia. Astfel, pe măsură ce industria va găsi soluții la barierele care stau în calea deciziei de cumpărare, piața își va reveni”, consideră László Pálházi, Senior Project Manager, Horváth România.
Pe fondul acestei creșteri a interesului, piața vehiculelor electrice din Germania se află într-o etapă de tranziție, constată experții Horváth. Dacă, în ultimii ani, vânzările EV-urilor au fost susținute de subvenții guvernamentale, în 2024 ponderea acestora în totalul înmatriculărilor a scăzut la 13,5%, pe fondul reducerii vânzărilor cu 27,4%.
Totuși, dintr-un total de 44 de milioane de autoturisme, aproximativ 1,6 milioane sunt acum electrice, marcând un progres semnificativ în adoptarea mobilității electrice.
Horváth este una dintre cele mai importante companii internaționale, independente, de consultanță în management, prezentă pe piața din România, începând cu 2005. Compania a fost înființată în Stuttgart, în 1981, de Prof. Dr. Péter Horváth, unul dintre pionierii Controlling-ului în Germania și are peste 1.400 de angajați. Horváth are birouri în Germania (Berlin, Düsseldorf, Frankfurt, Hamburg, München și Stuttgart), Austria, România, Elveția, Ungaria, Italia, Danemarca, Statele Unite ale Americii, Arabia Saudită și Emiratele Arabe, dar consultanții companiei stau la dispoziția clienților la nivel global. Horváth este membră a Cordence Worldwide, cea mai importantă alianță activă la nivel mondial, formată din companii de consultanță în management de prestigiu, cu aproape 70 de birouri în 24 de țări, situate pe trei continente. |