Prima pagină » Întâlnire de lucru Marcel Ciolacu cu ministrul Florin Barbu. ,,Nu vor mai fi sacrificați toți porcii, dacă e focar de pestă porcină”

Întâlnire de lucru Marcel Ciolacu cu ministrul Florin Barbu. ,,Nu vor mai fi sacrificați toți porcii, dacă e focar de pestă porcină”

Întâlnire de lucru Marcel Ciolacu cu ministrul Florin Barbu. ,,Nu vor mai fi sacrificați toți porcii, dacă e focar de pestă porcină”

În cazul apariției unui focar de pestă porcină nu vor mai fi sacrificați toți porcii, ci se va acționa pe fiecare sector în parte, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, după o vizita de lucru a premierului Marcel Ciolacu la ministerul de resort.

În contextul în care România se confruntă de mai bine de şapte ani cu virusul pestei porcine africane, care a dus la o scădere de peste 30% a efectivelor de porci, autorităţile anunţă primele semne de îmbunătăţire a situaţiei.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a anunțat, la încheierea dicuțiilor cu primul ministru, că mai mult de jumătate din fermele de reproducţie incluse în programul început în 2023 pentru refacerea efectivelor de animale sunt deja populate.

„Sunt foarte multe proiecte şi în domeniul zootehniei, în special pentru porci şi păsări. Anul acesta, vom produce 1,5 milioane de purcei în plus. De asemenea, vom produce peste 80 de milioane de pui în România. Sectorul avicol şi celelalte sectoare au fost dezvoltate tot cu fonduri europene. (…) Încă din 2023 am început să dezvoltăm ferme în România şi deja peste 60% din aceste ferme sunt populate în reproducţie”, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii, după întâlnire.

Într-un deceniu, în perioada 2010-2020, România a pierdut 30% din efectivul de porci, scăzând de la aproape 6 milioane la sub 4 milioane de capete, iar în prezent, numărul porcinelor este de aproximativ 3 milioane, conform INS. În cazul porcinelor, scăderea drastică a început în 2017, odată cu apariţia virusului pestei porcine africane.

Ministerul Agriculturii a mai precizat că toate proiectele de investiţii de 3,5 miliarde de euro din cadrul Ministerului Agriculturii vor continua, iar bugetul pentru anul 2025 acoperă necesitatea continuării acestora.

,,Sunt sigur că, în următorii trei ani, România, cu cei 1,5 miliarde de euro destinaţi procesării în România, va deveni cel mai important producător din sud-estul Europei. Aceste fonduri sunt prevăzute atât din fonduri europene, cât şi din programul Investalim”, a Barbu.

,,Ca ministru al Agriculturii, mă interesează partea de zootehnie. Partea de zootehnie cade și în sarcina ANSVSA, iar, din discuțiile pe care le-am avut cu președintele ANSVSA, nu se mai ia decizia de a se ucide toți acești porci. Se ia pe fiecare sector în parte.

Dacă într-o unitate de producție avem 15 unități de îngrășare, se limitează pe primele două, se încearcă să se stea 30 de zile în carantină și, dacă se salvează celelalte unități de îngrășare, nu trebuie sacrificați toți porcii. Decizia este luată, s-a făcut această practică, am făcut-o împreună cu președintele ANSVSA și a avut succes în zona de Timișoara”, a afirmat Barbu.

Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat la o exploatație din localitatea Fântânele, trebuind să fie ucise și ecarisate aproximativ 49.000 de animale din toate cele 20 de hale ale fermei, a informat, joi, Prefectura Constanța.

Potrivit sursei citate, ca urmare a buletinelor de analiză efectuate pe 15 ianuarie, a fost confirmată pesta porcină africană la nivelul halei nr. 20 din cadrul unei societăți comerciale din Fântânele, după ce anterior, pe 8 ianuarie, virusul fusese confirmat cu privire la hala nr. 14.

,,Având în vedere viteza mare de propagare a virusului, precum și contagiozitatea ridicată a acestuia, cu posibilitatea propagării și la exploatațiile din teritoriul adiacent fermei, se impune uciderea imediată și ecarisarea întregului efectiv de animale din exploatație și distrugerea tuturor materialelor cu risc din focar prin metoda alternativă de neutralizare – îngropare – în zona aprobată de autoritățile competente. Sunt afectate aproximativ 49.000 de exemplare din cele 20 de hale ale exploatației’, reiese dintr-un comunicat transmis de Instituția Prefectului – Județul Constanța”, citat de AGERPRES.

Până la data de 15 ianuarie, conform datelor Serviciului Control Sănătate și Bunăstare Animală din cadrul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Animalelor Constanța, au fost uciși și îngropați circa 1.250 de porci aparținând exploatației din hala 14.

„Din 2023 am început să dezvoltăm ferme în România şi deja peste 60% din aceste ferme sunt populate în reproducţie. Anul acesta, vom produce 1,5 milioane de purcei în plus”, a arătat ministrul Agriculturii.

În contextul în care România se confruntă de mai bine de şapte ani cu virusul pestei porcine africane, care a dus la o scădere de peste 30% a efectivelor de porci, autorităţile anunţă primele semne de îmbunătăţire a situaţiei. Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a a spus că mai mult de jumătate din fermele de reproducţie incluse în programul început în 2023 pentru refacerea efectivelor de animale sunt deja populate.

„Sunt foarte multe proiecte şi în domeniul zootehniei, în special pentru porci şi păsări. Anul acesta, vom produce 1,5 milioane de purcei în plus. De asemenea, vom produce peste 80 de milioane de pui în România. Sectorul avicol şi celelalte sectoare au fost dezvoltate tot cu fonduri europene. (…) Încă din 2023 am început să dezvoltăm ferme în România şi deja peste 60% din aceste ferme sunt populate în reproducţie”, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii. declaraţia a fost făcută după o întâlnire de lucru între premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Florin Barbu, care a avut loc la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Într-un deceniu, în perioada 2010-2020, România a pierdut 30% din efectivul de porci, scăzând de la aproape 6 milioane la sub 4 milioane de capete, iar în prezent, numărul porcinelor este de aproximativ 3 milioane, conform INS. În cazul porcinelor, scăderea drastică a început în 2017, odată cu apariţia virusului pestei porcine africane.

Ce a mai declarat Florin Barbu:

Toate proiectele de investiţii de 3,5 miliarde de euro din cadrul Ministerului Agriculturii vor continua, iar bugetul pentru anul 2025 acoperă necesitatea continuării acestora.

Sunt sigur că, în următorii trei ani, România, cu cei 1,5 miliarde de euro destinaţi procesării în România, va deveni cel mai important producător din sud-estul Europei. Aceste fonduri sunt prevăzute atât din fonduri europene, cât şi din programul Investalim.

Dacă vorbim despre sectorul laptelui, avem un program de dezvoltare atât pe fonduri europene, cât şi pe buget de stat, pentru extinderea fermelor de vaci de lapte. Astfel, deficitul pe care îl avem, de 50.000 de juninci, va putea fi acoperit, iar în următorii trei ani vom atinge un grad mai mare de autosuficienţă în ceea ce priveşte lactatele, inclusiv laptele, brânza şi alte produse pe bază de lapte.

Ministerul va păstra o comunicare constantă cu toate asociaţiile de producători din România. Sunt convins că, în următorii trei ani, balanţa comercială va fi rezolvată prin aceste proiecte importante pentru fermieri şi pentru români, pentru a le oferi acces la alimente româneşti.

Avem plafonare până pe 30 iunie la 17 produse. În paralel, am constituit la Ministerul Agriculturii un comitet, din care fac parte şi Concurenţei, şi ANAF. Acum am solicitat industriei analize pentru alte 12 categorii de produse. Le-am trimis pentru analiză şi către Consiliul Concurenţei, deoarece au raportul şi datele corecte venite de la magazinele de retail din România. Aşteptăm aceste informaţii şi, în funcţie de adaosurile comerciale practicate pentru produsele româneşti sau pentru cele importate, vom lua o decizie, deoarece este corect ca practicile comerciale neloiale să dispară.

Zootehnia este în sarcina ANSVSA. Din discuţiile pe care le-am avut cu preşedintele ANSVSA, nu se va mai lua decizia de a sacrifica toţi porcii de producţie. De exemplu, într-o unitate de producţie, respectiv într-o unitate de îngrăşare, dacă avem 15 ferme de îngrăşare, sacrificarea se va limita la primele două. Se va încerca să se aplice o perioadă de carantinare de 30 de zile, iar, dacă se salvează celelalte unităţi de îngrăşare, nu va fi necesar să se sacrifice toţi porcii. Decizia a fost deja luată şi această practică a fost aplicată cu succes în zona de Timişoara, în colaborare cu preşedintele ANSVSA.

 

 

Alte articole importante
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Bănci-Asigurări-IFN
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Banca Naţională a României (BNR) a publicitat cursul valutar pentru marţi, 25 martie 2025, iar cifrele afişate arată că leul a pierdut teren important în raport cu dolarul american. Concret, leul românesc a pierdut mai mult de un ban în raport cu dolarul american, astfel că un USD a ajuns să fie cotat la 4,5966 lei, […]
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
Companii
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
A apărut Dacia Logan modelul 2025: Dacia a lansat un nou model care promite să facă furori pe piața auto europeană. Dacia Logan Essential ECO-G 100 MT5 vine cu un preț extrem de atractiv: doar 10.990 de euro. Pentru această sumă, clienții beneficiază de un pachet generos de dotări standard, incluzând motor turbo, aer condiționat și pilot automat. […]
Nou șoc în economia Austriei. Cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență
Economie mondială
Nou șoc în economia Austriei. Cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență
Un nou șoc în economia Austriei: un cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență după mai mult de 100 de ani de activitate. Valul de insolvențe din Austria Superioară continuă să lovească puternic, de data aceasta afectând un nume de tradiție. Luni, compania Sageder Fenster- und Türenwerk GmbH din Natternbach, un business de familie înființat […]
Interdicție de powerbank pentru avioane: regulile privind bagajele se modifică de la 1 aprilie 2025
Economie mondială
Interdicție de powerbank pentru avioane: regulile privind bagajele se modifică de la 1 aprilie 2025
Restricții privind bateriile externe în avioane: Începând cu 1 aprilie 2025, vor intra în vigoare noi reguli privind transportul bateriilor externe (powerbank) la bordul aeronavelor. Măsurile se vor înăspri semnificativ. Măsura vine ca răspuns la incidente recente, inclusiv un incendiu izbucnit la bordul unui avion, cauzat de explozia unei baterii portabile. În contextul unor riscuri […]
Google confirmă upgrade-ul la Gmail. Peste trei miliarde de utilizatori trebuie să decidă conformarea la noile reguli
Companii
Google confirmă upgrade-ul la Gmail. Peste trei miliarde de utilizatori trebuie să decidă conformarea la noile reguli
Există o nouă bătălie care are loc pe computerele și telefoanele dvs. care va modela modul în care utilizați tehnologia în anii următori. Google conduce acuzația, iar Gmail se va schimba probabil mai mult decât orice altă platformă. Asta înseamnă decizii serioase pentru cei trei miliarde de utilizatori, cărora li se recomandă să se gândească înainte de […]
Horváth: Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani
Analize-previziuni
Horváth: Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani
Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani, arată o analiză, publicată marți de compania de consultanță Horváth. În 2027, 57% dintre echipele de IT vor avea mai multe responsabilități în gestionarea proceselor de afaceri, în timp ce rolul lor în furnizarea și administrarea sistemelor informatice va […]