Coaliţia de guvernare dezbate în prima şedinţă după Crăciun “ordonanţa trenuleţ”, care prevede îngheţarea salariilor bugetarilor şi a pensiilor, suspendarea angajărilor la stat şi eliminarea primelor de vacanţă.
Coaliţia de guvernare formată din PSD/PNL/UDMR s-a reunit vineri, în prima şedinţă după Crăciun, pentru a dezbate, printre altele “ordonanţa trenuleţ”, care prevede îngheţarea salariilor bugetarilor şi a pensiilor, suspendarea angajărilor la stat şi eliminarea primelor de vacanţă.
Măsurile vin în contextul în care coaliţia încearcă să ţină cheltuielile sub control, luând în considerare şi faptul că România trebuie să lucreze la corectarea deficitului public excesiv, prin reducerea acestuia de la 7,9% din PIB în 2024 la sub 3% în 2031. Planul prevede ajustarea cheltuielilor publice de la 41,9% din PIB în 2024 la 35,9% în 2031, impunând măsuri stricte pentru reducerea ponderii acestora în PIB.
Printre principalele prevederi din ordonanţa trenuleţ se numără:
♦ Începând cu data de 1 ianuarie 2025, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2024 în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.
♦ Începând cu data de 1 ianuarie, indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, se menţin la nivelul aferent lunii decembrie 2024.
♦ Pensiile de stat şi cele speciale vor rămâne temporar la nivelul stabilit pentru 2024
♦ Actualizarea pensiilor speciale va fi reglementată prin legea bugetului de stat pentru 2025. Până atunci, pensiile vor rămâne la nivelul aferent lunii decembrie 2024.
♦ Actualizarea valorii punctului de referinţă se va realiza prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2025. Până la intrarea în vigoare a acestei legi, valoarea punctului de referinţă rămâne la nivelul de 81 lei.
♦ În anul 2025, autorităţile şi instituţiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, precum şi serviciile publice autonome de interes naţional, cu personalitate juridică, reglementate prin Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi a Societăţii Române de Televiziune, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu acordă voucherele de vacanţă prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările şi completările ulterioare.
♦ Pentru concediul de odihnă aferent anului 2025, personalul militar, poliţiştii, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională nu beneficiză de decontarea serviciilor turistice.
Pentru anul 2025, operatorii economici cărora li se aplică prevederile art. 9 alin. (1) lit. b) şi alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară, pot prevedea în bugetul de venituri şi cheltuieli, creşterea cheltuielilor de natură salarială faţă de realizarile anului 2024, dar cu incadrarea in ultimul buget de venituri şi cheltuieli aprobat, numai ca urmare a menţinerii drepturilor de natură salarială ale personalului, aflate în plată la data de 31 decembrie 2024 şi creşterii salariului de bază minin brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2025 şi a celorlate cheltuieli de natură salarială aferente acestuia, numai pentru personalul care intră sub incidenţa acestor reglementări, condiţionat de îndeplinirea următoarelor cerinţe cumulative: