Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, participă, marți, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), potrivit reprezentanților ministerului.
Conform informațiilor publicate pe site-ul Consiliului European, punctele importante de pe ordinea de zi vizează: Competitivitatea și îmbunătățirea mediului de afaceri; Cooperarea în domeniul fiscal (DAC 9); Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei; Reuniuni internaționale – G20; Mecanismul de redresare și reziliență; Servicii financiare; Fiscalitate.
Astfel, Comisia le va prezenta miniștrilor pachetul Omnibus. Obiectivul este de a contribui la obținerea unei reduceri a sarcinilor administrative de cel puțin 25%, iar pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM) de cel puțin 35%.
‘Miniștrii vor avea ocazia de a-și continua schimbul de opinii cu privire la competitivitate, simplificare și îmbunătățirea mediului de afaceri în Europa’, subliniază sursa citată.
De asemenea, Consiliul urmărește să ajungă la un acord politic cu privire la Directiva privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal (DAC9). Propunerea DAC9 este strâns legată de Directiva din 2022 privind pilonul doi, care urmărește să asigure un nivel minim global de impozitare a grupurilor de întreprinderi multinaționale și a grupurilor naționale de mari dimensiuni în UE.
În ceea ce privește agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, miniștrii vor desfășura un schimb de opinii despre situația actuală în ceea ce privește impactul economic și financiar al agresiunii, inclusiv despre punerea în aplicare a sancțiunilor, cu un accent deosebit pe aplicarea lor practică în domeniul vamal.
Totodată, președintele Consiliului și Comisia vor informa Consiliul cu privire la principalele rezultate ale reuniunii G20 a miniștrilor de finanțe și a guvernatorilor băncilor centrale din 26-27 februarie 2025. Consiliul va însărcina Comitetul economic și financiar să pregătească mandatul G20 al UE și declarația către CMFI, în vederea reuniunii G20 a miniștrilor de finanțe și a guvernatorilor băncilor centrale din 23-24 aprilie și a reuniunii de primăvară a FMI.
În cadrul reuniunii, miniștrii vor face bilanțul punerii în aplicare a Mecanismului de redresare și reziliență (MRR), iar Consiliul urmează să adopte decizii de punere în aplicare prin care să aprobe planurile de redresare și reziliență modificate prezentate de unele state membre.
Pe de altă parte, Președinția va prezenta situația actuală a propunerilor legislative privind serviciile financiare, iar Comisia va informa Consiliul cu privire la punerea în aplicare a legislației privind serviciile financiare, ca parte a exercițiului său bianual.
Consiliul va fi invitat să aprobe concluzii privind asanarea fiscală și simplificarea în domeniul fiscal, precum și să adopte în mod formal pachetul privind TVA în era digitală, asupra căruia s-a convenit în luna noiembrie a anului trecut.