Prima pagină » OpenAI respinge oferta de preluare de 97,4 miliarde de dolari din partea lui Elon Musk

OpenAI respinge oferta de preluare de 97,4 miliarde de dolari din partea lui Elon Musk

OpenAI respinge oferta de preluare de 97,4 miliarde de dolari din partea lui Elon Musk

OpenAI a respins, pe 14 februarie, o ofertă de preluare în valoare de 97,4 miliarde de dolari din partea unui consorţiu condus de miliardarul Elon Musk, afirmând că startupul nu este de vânzare şi că orice ofertă viitoare ar fi lipsită de sinceritate, transmite Reuters.

Această abordare nesolicitată este cea mai recentă încercare a lui Musk de a împiedica OpenAI, compania pe care a cofondat-o alături de CEO-ul Sam Altman, dar pe care a părăsit-o ulterior, să devină o entitate cu scop lucrativ, în contextul în care startupul caută mai mult capital pentru a rămâne lider în cursa inteligenţei artificiale.

”OpenAI nu este de vânzare, iar consiliul de administraţie a respins în unanimitate ultima tentativă a domnului Musk de a-şi destabiliza concurenţa. Orice posibilă reorganizare a OpenAI va consolida misiunea noastră non-profit de a asigura că AGI (inteligenţa generală artificială) aduce beneficii întregii omeniri”, a declarat OpenAI pe platforma X, citându-l pe preşedintele consiliului, Bret Taylor.

În replică, avocatul lui Musk, Marc Toberoff, a afirmat că OpenAI încearcă să vândă controlul asupra entităţii sale cu scop lucrativ şi că această decizie ”va îmbogăţi anumiţi membri ai consiliului în loc să servească scopul caritabil al organizaţiei.”

Conflictul dintre Musk şi OpenAI continuă

În decembrie, OpenAI şi-a prezentat planurile de restructurare, anunţând că va crea o corporaţie de beneficii publice pentru a facilita atragerea unui capital mai mare decât şi-ar fi imaginat anterior şi pentru a elimina restricţiile impuse de actuala sa structură non-profit.

Luni, Altman a respins public oferta consorţiului cu un simplu ”nu, mulţumesc” pe X, determinându-l pe Musk să reacţioneze numindu-l ”escroc”. Marţi, Altman a declarat pentru site-ul de ştiri Axios că OpenAI nu este de vânzare.

Miercuri, avocaţii lui Musk au depus în instanţă un document prin care anunţau că consorţiul – care include şi compania de AI a lui Musk, xAI – va retrage oferta pentru braţul non-profit al OpenAI dacă acesta renunţă la planurile de transformare într-o entitate cu scop lucrativ.

”Acum două zile, aţi depus o pledoarie în instanţă, adăugând noi condiţii la propunerea iniţială. Ca urmare a acestui demers, a devenit evident că ‘oferta’ clienţilor dumneavoastră nu este, de fapt, o ofertă reală,” a declarat consiliul OpenAI într-o scrisoare semnată de avocatul William Savitt şi trimisă vineri lui Toberoff.

Printre ceilalţi investitori din consorţiul condus de Musk se numără Valor Equity Partners, Baron Capital şi influentul agent de la Hollywood, Ari Emanuel.

O dispută de lungă durată

Altman şi Musk sunt în conflict de ani de zile. După plecarea lui Musk din OpenAI în 2019, startupul a creat o divizie cu scop lucrativ care a atras miliarde de dolari în finanţare, provocând acuzaţii din partea lui Musk că firma a încălcat misiunea sa iniţială, punând profitul mai presus de binele public.

În august anul trecut, Musk l-a dat în judecată pe Altman, pe OpenAI şi pe cel mai mare investitor al companiei, Microsoft, acuzându-i de încălcarea contractului. În noiembrie, Musk a cerut unei instanţe federale să blocheze tranziţia OpenAI către o structură cu scop lucrativ, însă lupta legală dintre cele două părţi continuă.

 

 

Alte articole importante
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Bănci-Asigurări-IFN
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Banca Naţională a României (BNR) a publicitat cursul valutar pentru marţi, 25 martie 2025, iar cifrele afişate arată că leul a pierdut teren important în raport cu dolarul american. Concret, leul românesc a pierdut mai mult de un ban în raport cu dolarul american, astfel că un USD a ajuns să fie cotat la 4,5966 lei, […]
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
Companii
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
A apărut Dacia Logan modelul 2025: Dacia a lansat un nou model care promite să facă furori pe piața auto europeană. Dacia Logan Essential ECO-G 100 MT5 vine cu un preț extrem de atractiv: doar 10.990 de euro. Pentru această sumă, clienții beneficiază de un pachet generos de dotări standard, incluzând motor turbo, aer condiționat și pilot automat. […]
Nou șoc în economia Austriei. Cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență
Economie mondială
Nou șoc în economia Austriei. Cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență
Un nou șoc în economia Austriei: un cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență după mai mult de 100 de ani de activitate. Valul de insolvențe din Austria Superioară continuă să lovească puternic, de data aceasta afectând un nume de tradiție. Luni, compania Sageder Fenster- und Türenwerk GmbH din Natternbach, un business de familie înființat […]
Interdicție de powerbank pentru avioane: regulile privind bagajele se modifică de la 1 aprilie 2025
Economie mondială
Interdicție de powerbank pentru avioane: regulile privind bagajele se modifică de la 1 aprilie 2025
Restricții privind bateriile externe în avioane: Începând cu 1 aprilie 2025, vor intra în vigoare noi reguli privind transportul bateriilor externe (powerbank) la bordul aeronavelor. Măsurile se vor înăspri semnificativ. Măsura vine ca răspuns la incidente recente, inclusiv un incendiu izbucnit la bordul unui avion, cauzat de explozia unei baterii portabile. În contextul unor riscuri […]
Horváth: Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani
Analize-previziuni
Horváth: Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani
Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani, arată o analiză, publicată marți de compania de consultanță Horváth. În 2027, 57% dintre echipele de IT vor avea mai multe responsabilități în gestionarea proceselor de afaceri, în timp ce rolul lor în furnizarea și administrarea sistemelor informatice va […]
STUDIU Deloitte: Forţa de muncă şi costurile de construire preocupă cel mai mult dezvoltatorii imobiliari
Analize-previziuni
STUDIU Deloitte: Forţa de muncă şi costurile de construire preocupă cel mai mult dezvoltatorii imobiliari
Forţa de muncă şi costurile de construire preocupă cel mai mult dezvoltatorii imobiliari din Europa Centrală, inclusiv România. Aproape 60% dintre participanţi se aşteaptă la o creştere a valorii tranzacţiilor imobiliare în acest an. Disponibilitatea şi costul forţei de muncă reprezintă cea mai mare preocupare a dezvoltatorilor imobiliari din Europa Centrală în 2025 (26%), depăşind […]