Prima pagină » Piaţa de fuziuni şi achiziţii (M&A) din România a înregistrat în 2024 unul dintre cele mai ridicate niveluri

Piaţa de fuziuni şi achiziţii (M&A) din România a înregistrat în 2024 unul dintre cele mai ridicate niveluri

Piaţa de fuziuni şi achiziţii (M&A) din România a înregistrat în 2024 unul dintre cele mai ridicate niveluri

Piaţa de fuziuni şi achiziţii (M&A) din România a înregistrat în 2024 unul dintre cele mai ridicate niveluri din ultimii cinci ani, conform unei analize a Deloitte România, raportând 151 de tranzacţii de peste 5 milioane de euro, cu o valoare totală estimată de 5,7-6,1 miliarde de euro.

Exceptând mega-tranzacţia prin care PPC a preluat de la Evryo Group portofoliul de energie regenerabilă, piaţa locală de M&A s-a ridicat la 5,2 miliarde de euro, apropiindu-se de nivelul record din 2022, când s-au înregistrat 155 de tranzacţii cu o valoare totală estimată de aproximativ 5,2 miliarde de euro (excluzând cele două mega-tranzacţii din 2022, care au totalizat 1,7 miliarde de euro).

Acest nivel de activitate consolidează poziţia secundă a României în topul celor mai active pieţe de M&A din regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE), arată datele Mergermarket analizate de Deloitte România. Ponderea României în numărul total de tranzacţii înregistrate în regiune a crescut de la 15% (în 2023) la 17%, fiind depăşită doar de Polonia (41%, în coborâre de la 44%, în 2023) şi urmată de Cehia (13%) şi de Ungaria (9%).

Faţă de 2023, numărul de tranzacţii din România a avut cea mai mare rată de creştere anuală din regiune, de 27%. Spre comparaţie, creşterea medie anuală în ECE a fost de 9% în 2024.

„Ritmul susţinut de creştere a activităţii de M&A din România în 2024 consolidează poziţia ţării noastre în regiune, micşorând diferenţa faţă de lider, Polonia. De asemenea, este de remarcat tendinţa de maturizare a pieţei locale de profil, vizibilă în creşterea numărului de tranzacţii cu valoare mare, a valorii medii a tranzacţiilor, precum şi a ponderii investitorilor locali în totalul tranzacţiilor. Pentru 2025, ne aşteptăm la o evoluţie în aceeaşi direcţie a maturizării pieţei şi la una-două mega-tranzacţii”, a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Advisory, Deloitte România.

Excluzând tranzacţiile de peste 500 de milioane de euro, valoarea medie a unei achiziţii a fost de 34 de milioane de euro în 2024, faţă de 25 de milioane în 2023.

Sectorul cel mai dinamic rămâne cel imobiliar şi de construcţii (28% din tranzacţii), urmat de energie (18%), produse de consum (13%), produse şi servicii industriale (10%) şi tehnologie (7%).

Din punctul de vedere al valorii, sectorul energetic conduce, cu 34% din totalul pieţei, urmat de imobiliare şi construcţii (22%), produse de consum (14%), servicii bancare şi valori mobiliare şi produse şi servicii industriale (câte 8%).

Investitorii strategici au continuat să domine piaţa în 2024, ponderea lor crescând uşor de la 87% (în 2023) la 89% din numărul total de tranzacţii. Dintre aceştia, 44% au fost români, o creştere semnificativă faţă de anul anterior (29%), iar tranzacţiile în care au fost implicaţi reprezintă 32% din valoarea pieţei, din nou, un avans considerabil faţă de 9%, în anul anterior.

„Este remarcabil că investitorii strategici români implicaţi în procese de fuziuni şi achiziţii în 2024 reprezintă aproape jumătate din numărul total şi aproape o treime din valoarea totală a tranzacţiilor cu investitori strategici, ceea ce indică o tendinţă de maturizare a businessurilor antreprenoriale locale, care acum îşi consolidează poziţia de piaţă prin achiziţii”, a adăugat Radu Dumitrescu.

Dintre investitorii strategici străini, cei care provin din Grecia au investit cele mai mari sume (13% din valoarea pieţei locale din 2024), urmaţi de britanici (5%), cehi (5%) şi elveţieni (4%). În funcţie de numărul de tranzacţii în care au fost implicaţi, se remarcă şi investitorii din SUA (7% din volumul pieţei), din Germania (5%) şi din UK (4%).

 

Alte articole importante
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Bănci-Asigurări-IFN
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Banca Naţională a României (BNR) a publicitat cursul valutar pentru marţi, 25 martie 2025, iar cifrele afişate arată că leul a pierdut teren important în raport cu dolarul american. Concret, leul românesc a pierdut mai mult de un ban în raport cu dolarul american, astfel că un USD a ajuns să fie cotat la 4,5966 lei, […]
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
Companii
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
A apărut Dacia Logan modelul 2025: Dacia a lansat un nou model care promite să facă furori pe piața auto europeană. Dacia Logan Essential ECO-G 100 MT5 vine cu un preț extrem de atractiv: doar 10.990 de euro. Pentru această sumă, clienții beneficiază de un pachet generos de dotări standard, incluzând motor turbo, aer condiționat și pilot automat. […]
Nou șoc în economia Austriei. Cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență
Economie mondială
Nou șoc în economia Austriei. Cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență
Un nou șoc în economia Austriei: un cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență după mai mult de 100 de ani de activitate. Valul de insolvențe din Austria Superioară continuă să lovească puternic, de data aceasta afectând un nume de tradiție. Luni, compania Sageder Fenster- und Türenwerk GmbH din Natternbach, un business de familie înființat […]
Interdicție de powerbank pentru avioane: regulile privind bagajele se modifică de la 1 aprilie 2025
Economie mondială
Interdicție de powerbank pentru avioane: regulile privind bagajele se modifică de la 1 aprilie 2025
Restricții privind bateriile externe în avioane: Începând cu 1 aprilie 2025, vor intra în vigoare noi reguli privind transportul bateriilor externe (powerbank) la bordul aeronavelor. Măsurile se vor înăspri semnificativ. Măsura vine ca răspuns la incidente recente, inclusiv un incendiu izbucnit la bordul unui avion, cauzat de explozia unei baterii portabile. În contextul unor riscuri […]
Google confirmă upgrade-ul la Gmail. Peste trei miliarde de utilizatori trebuie să decidă conformarea la noile reguli
Companii
Google confirmă upgrade-ul la Gmail. Peste trei miliarde de utilizatori trebuie să decidă conformarea la noile reguli
Există o nouă bătălie care are loc pe computerele și telefoanele dvs. care va modela modul în care utilizați tehnologia în anii următori. Google conduce acuzația, iar Gmail se va schimba probabil mai mult decât orice altă platformă. Asta înseamnă decizii serioase pentru cei trei miliarde de utilizatori, cărora li se recomandă să se gândească înainte de […]
Bursa de la București, evoluție pozitivă, în tranzacțiile de luni
Piață de Capital - Fonduri
Bursa de la București, evoluție pozitivă, în tranzacțiile de luni
Bursa de Valori București (BVB) a evoluat pozitiv, luni, pe tot parcursul zilei. Ringul a deschis tranzacțiile cu creșteri pe majoritatea indicilor, iar rulajul se cifra la 45.622.261,04 lei (9.166.618,65 euro), cu 30 de minute înainte de închiderea pieței. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de […]