Piaţa de fuziuni şi achiziţii (M&A) din România a înregistrat în 2024 unul dintre cele mai ridicate niveluri din ultimii cinci ani, conform unei analize a Deloitte România, raportând 151 de tranzacţii de peste 5 milioane de euro, cu o valoare totală estimată de 5,7-6,1 miliarde de euro.
Exceptând mega-tranzacţia prin care PPC a preluat de la Evryo Group portofoliul de energie regenerabilă, piaţa locală de M&A s-a ridicat la 5,2 miliarde de euro, apropiindu-se de nivelul record din 2022, când s-au înregistrat 155 de tranzacţii cu o valoare totală estimată de aproximativ 5,2 miliarde de euro (excluzând cele două mega-tranzacţii din 2022, care au totalizat 1,7 miliarde de euro).
Acest nivel de activitate consolidează poziţia secundă a României în topul celor mai active pieţe de M&A din regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE), arată datele Mergermarket analizate de Deloitte România. Ponderea României în numărul total de tranzacţii înregistrate în regiune a crescut de la 15% (în 2023) la 17%, fiind depăşită doar de Polonia (41%, în coborâre de la 44%, în 2023) şi urmată de Cehia (13%) şi de Ungaria (9%).
Faţă de 2023, numărul de tranzacţii din România a avut cea mai mare rată de creştere anuală din regiune, de 27%. Spre comparaţie, creşterea medie anuală în ECE a fost de 9% în 2024.
„Ritmul susţinut de creştere a activităţii de M&A din România în 2024 consolidează poziţia ţării noastre în regiune, micşorând diferenţa faţă de lider, Polonia. De asemenea, este de remarcat tendinţa de maturizare a pieţei locale de profil, vizibilă în creşterea numărului de tranzacţii cu valoare mare, a valorii medii a tranzacţiilor, precum şi a ponderii investitorilor locali în totalul tranzacţiilor. Pentru 2025, ne aşteptăm la o evoluţie în aceeaşi direcţie a maturizării pieţei şi la una-două mega-tranzacţii”, a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Advisory, Deloitte România.
Excluzând tranzacţiile de peste 500 de milioane de euro, valoarea medie a unei achiziţii a fost de 34 de milioane de euro în 2024, faţă de 25 de milioane în 2023.
Sectorul cel mai dinamic rămâne cel imobiliar şi de construcţii (28% din tranzacţii), urmat de energie (18%), produse de consum (13%), produse şi servicii industriale (10%) şi tehnologie (7%).
Din punctul de vedere al valorii, sectorul energetic conduce, cu 34% din totalul pieţei, urmat de imobiliare şi construcţii (22%), produse de consum (14%), servicii bancare şi valori mobiliare şi produse şi servicii industriale (câte 8%).
Investitorii strategici au continuat să domine piaţa în 2024, ponderea lor crescând uşor de la 87% (în 2023) la 89% din numărul total de tranzacţii. Dintre aceştia, 44% au fost români, o creştere semnificativă faţă de anul anterior (29%), iar tranzacţiile în care au fost implicaţi reprezintă 32% din valoarea pieţei, din nou, un avans considerabil faţă de 9%, în anul anterior.
„Este remarcabil că investitorii strategici români implicaţi în procese de fuziuni şi achiziţii în 2024 reprezintă aproape jumătate din numărul total şi aproape o treime din valoarea totală a tranzacţiilor cu investitori strategici, ceea ce indică o tendinţă de maturizare a businessurilor antreprenoriale locale, care acum îşi consolidează poziţia de piaţă prin achiziţii”, a adăugat Radu Dumitrescu.
Dintre investitorii strategici străini, cei care provin din Grecia au investit cele mai mari sume (13% din valoarea pieţei locale din 2024), urmaţi de britanici (5%), cehi (5%) şi elveţieni (4%). În funcţie de numărul de tranzacţii în care au fost implicaţi, se remarcă şi investitorii din SUA (7% din volumul pieţei), din Germania (5%) şi din UK (4%).