Prima pagină » Profitul net consolidat al Romgaz a crescut cu aproape 15% în 2024, la 3,2 miliarde lei

Profitul net consolidat al Romgaz a crescut cu aproape 15% în 2024, la 3,2 miliarde lei

Profitul net consolidat al Romgaz a crescut cu aproape 15% în 2024, la 3,2 miliarde lei

Romgaz a înregistrat în 2024 un profit net consolidat de 3,219 miliarde lei, mai mare cu aproape 15%, respectiv 407,32 milioane lei, față de cel din anului anterior, conform unui raport transmis, vineri, Bursei de Valori București.

În 2023, compania înregistrase un profit net consolidat de 2,812 miliarde lei.

Potrivit sursei citate, o influență pozitivă semnificativă a avut-o eliminarea, începând cu anul 2024, a contribuției de solidaritate (în trimestrul IV 2023, aceasta a fost în valoare de 1,687 miliarde lei).

În anul 2024 Romgaz estimează o cifră de afaceri consolidată în valoare de 7,93 miliarde lei, în scădere cu 11,9% comparativ cu 2023, când afacerile companiei au fost de 9 miliarde lei. ‘Scăderea cifrei de afaceri provine din diminuarea cu 15,23% a veniturilor din vânzarea gazelor naturale și din scăderea veniturilor din vânzarea de energie electrică cu 7,72%’, se menționează în raport.

Veniturile totale sunt mai mici în 2024 cu 1,066 miliarde lei, în scădere de 11,1%, până la 8,546 miliarde lei, ca urmare unor factori, precum diminuarea cu 15% a cifrei de afaceri din vânzarea gazelor naturale la 6,584 miliarde lei în 2024, față de 7,766 miliarde lei în anul anterior, în principal ca urmare a scăderii prețurilor. ‘Din punct de vedere cantitativ, livrările au fost cu 1,03% mai mari față de anul 2023’, se precizează în raport.

Totodată, cifra de afaceri din vânzarea de energie electrică a înregistrat, de asemenea, o diminuare (375,54 milioane lei în 2024 față de 406,98 milioane lei în anul anterior), iar cifra de afaceri aferentă serviciilor de înmagazinare a înregistrat o majorare de 3,31% (570,46 milioane lei în 2024, față de 552,19 milioane lei în 2023), ca urmare a creșterii veniturilor consolidate din rezervarea de capacitate și a celor din extracție.

Veniturile Grupului provin, în principal, din activitatea de vânzare de gaze naturale, servicii de înmagazinare subterană a gazelor naturale și producerea și vânzarea de energie electrică. Totodată, veniturile consolidate din servicii de înmagazinare au crescut cu 3,31% în 2024 față de anul 2023, în creștere cu 18,27 milioane lei.

Din punctul de vedere al volumelor, față de anul 2023, Grupul estimează că în 2024 a vândut cu 1,03% mai multe gaze naturale (inclusiv gaze achiziționate pentru revânzare). Totodată, a prestat servicii de extracție gaze din depozite cu 20,72% mai mari și servicii de injecție gaze în depozite cu 17,06% mai mici.

La 31 decembrie 2024 capacitatea de înmagazinare a fost rezervată în proporție de 105%, față de 2023 când a fost de 102,81%. Potrivit raportului Romgaz a produs cu 8,55% mai puțină energie electrică.

Potrivit raportului, cheltuiala cu taxe și impozite a crescut cu 22,10% în anul încheiat la 31 decembrie 2024 față de perioada similară a anului anterior.

,,Creșterea de 330,70 milioane lei se datorează în principal majorării cu 311,56 milioane lei (+35,01%) a cheltuielilor cu impozitul pe veniturile suplimentare, acestea ajungând la nivelul de 1.201,36 milioane lei. Cheltuielile cu redevența (inclusiv redevența pentru activitatea de înmagazinare) au scăzut cu 7,75 milioane. lei (-1,29%) față de perioada similară a anului trecut; în anul 2024, ca urmare a clarificărilor aduse de legislație în privința aplicabilității nivelului majorat al redevențelor introdus în cursul anului 2023, Grupul a recalculat redevența aferentă perioadei 27 octombrie 2023-31 decembrie 2024 la cotele mai mici menționate de acordurile de concesiune; drept urmare, deși producția obținută de Grup este mai mare cu 4% față de anul 2023, nivelul redevențelor este mai scăzut”, se menționează în raport.

Stocul de gaze al Romgaz în depozitele de înmagazinare a crescut, din punct de vedere valoric, cu 25,35%. În anul 2024, Romgaz a injectat în depozite o cantitate de 272,1 milioane metri cubi (2023: 93,3 milioane metri cubi), în timp ce cantitatea extrasă din depozite și cea vândută în depozite au fost de 204,9 milioane metri cubi (2023: 167,2 milioane metri cubi).

Vineri, ministrul Energiei a scris pe pagina sa de Facebook că rezultatele Romgaz ,,merită remarcate, pentru că demonstrează viziune strategică și perspective semnificative de continuare a creșterii în viitor.”

,,Companiile românești din energie sunt printre cele mai performante din piața de profil din România. Chiar dacă avem și fluctuații, așa cum s-a întâmplat în cazul Hidroelectrica, pentru că am avut un an extrem de secetos, rezultatele globale ale acestora ne dau încredere pentru viitor.

Companiile din energie cu capital majoritar de stat sunt un asset major pentru țara noastră și o punte pentru parteneriate în domeniu cu actori foarte puternici din afara țării. Romgaz a publicat astăzi raportul anual de activitate, iar rezultatele chiar merită remarcate, pentru că demonstrează viziune strategică și perspective semnificative de continuare a creșterii în viitor”, a precizat Sebastian Burduja.

Potrivit acestuia, Romgaz își menține poziția de lider în piața gazelor naturale, cu performanțe financiare și operaționale foarte bune, care vor fi întărite în viitor prin proiecte precum Neptun Deep și Caragele.

,,Producția de gaze a crescut cu peste 3,6%, sonde au fost redeschise, România a devenit deja cel mai mare producător de gaz din UE. Profitul companiei a depășit cu 14,48% cifrele înregistrate în 2023, lichiditatea companiei a crescut spectaculos, numerarul majorându-se cu 246% și ajungând la 1,85 miliarde lei. Totodată, capitalurile proprii au crescut cu 22,82%, consolidând stabilitatea financiară a grupului.

Romgaz a continuat să își optimizeze costurile, beneficiind de reducerea cheltuielilor cu redevențele și de o gestionare eficientă a creanțelor, ceea ce a generat un câștig net de 38,48 milioane lei. În paralel, veniturile din serviciile de înmagazinare au crescut cu 3,31%, contribuind la echilibrul financiar al companiei.”, a mai scris ministrul.

În opinia sa, este important de menționat că Romgaz a continuat politica de investiții, alocând 2,17 miliarde lei pentru proiectul Neptun Deep doar în ultimul an.

,,Nu aș uita de succesul imens pe care compania l-a avut prin prima emisiune de obligațiuni, un record pentru companiile românești. Mai mult decât atât, Romgaz se pregătește pentru a deveni furnizor de gaze naturale atât pentru populație, cât și pentru companii. Acest model, similar cu cel implementat de Hidroelectrica pe piața energiei electrice, va permite ca o parte din producția proprie să fie livrată direct consumatorilor, la prețuri corecte. Este o măsură care va aduce un echilibru suplimentar pe piață și va asigura românilor acces la gaze naturale la prețuri mai avantajoase. Ar trebui să ne bucurăm de toate aceste performanțe, din multiple motive”, a adăugat ministrul.

El a menționat că România își crește importanța ca actor regional și european de prim rang pe piața de energie, inclusiv prin activitatea companiilor cu capital majoritar de stat.

,,Minciunile pe care le auzim de luni de zile privind faptul că ‘nimic nu mai este românesc’, ‘totul s-a vândut’, ‘nu mai avem sistem energetic’ sunt contrazise în fiecare zi de realitate. Realitatea este că avem companii românești de profil foarte performante, că atragem investiții și parteneri în România pentru proiecte pe zona de energie, că mari investiții abandonate în ultimele zeci de ani sunt acum reluate, iar viitorul țării noastre în domeniu are toate premisele să fie de excepție.

Distrugerea încrederii în companiile autohtone face și ea parte din războiul hibrid cu care ne confruntăm în fiecare zi. Apărarea în fața dezinformării sunt rezultatele și adevărul. Înainte, împreună!”, a mai scris Sebastian Burduja.

SNGN Romgaz SA este principalul producător și furnizor de gaze naturale în România, principalele segmente ale activității Grupului Romgaz fiind explorarea, producția de gaze naturale și furnizarea de gaze naturale, înmagazinarea de gaze și producerea de energie electrică.

Grupul Romgaz este format din SNGN Romgaz SA (‘Societatea’/’Romgaz’) ca societate mamă și filialele SNGN Romgaz SA – Filiala de Înmagazinare Gaze Naturale Depogaz Ploiești SRL (‘Depogaz’) și Romgaz Black Sea Limited, ambele deținute în proporție de 100% de Romgaz.

Alte articole importante
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Bănci-Asigurări-IFN
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Banca Naţională a României (BNR) a publicitat cursul valutar pentru marţi, 25 martie 2025, iar cifrele afişate arată că leul a pierdut teren important în raport cu dolarul american. Concret, leul românesc a pierdut mai mult de un ban în raport cu dolarul american, astfel că un USD a ajuns să fie cotat la 4,5966 lei, […]
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
Companii
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
A apărut Dacia Logan modelul 2025: Dacia a lansat un nou model care promite să facă furori pe piața auto europeană. Dacia Logan Essential ECO-G 100 MT5 vine cu un preț extrem de atractiv: doar 10.990 de euro. Pentru această sumă, clienții beneficiază de un pachet generos de dotări standard, incluzând motor turbo, aer condiționat și pilot automat. […]
Nou șoc în economia Austriei. Cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență
Economie mondială
Nou șoc în economia Austriei. Cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență
Un nou șoc în economia Austriei: un cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență după mai mult de 100 de ani de activitate. Valul de insolvențe din Austria Superioară continuă să lovească puternic, de data aceasta afectând un nume de tradiție. Luni, compania Sageder Fenster- und Türenwerk GmbH din Natternbach, un business de familie înființat […]
Interdicție de powerbank pentru avioane: regulile privind bagajele se modifică de la 1 aprilie 2025
Economie mondială
Interdicție de powerbank pentru avioane: regulile privind bagajele se modifică de la 1 aprilie 2025
Restricții privind bateriile externe în avioane: Începând cu 1 aprilie 2025, vor intra în vigoare noi reguli privind transportul bateriilor externe (powerbank) la bordul aeronavelor. Măsurile se vor înăspri semnificativ. Măsura vine ca răspuns la incidente recente, inclusiv un incendiu izbucnit la bordul unui avion, cauzat de explozia unei baterii portabile. În contextul unor riscuri […]
Horváth: Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani
Analize-previziuni
Horváth: Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani
Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani, arată o analiză, publicată marți de compania de consultanță Horváth. În 2027, 57% dintre echipele de IT vor avea mai multe responsabilități în gestionarea proceselor de afaceri, în timp ce rolul lor în furnizarea și administrarea sistemelor informatice va […]
STUDIU Deloitte: Forţa de muncă şi costurile de construire preocupă cel mai mult dezvoltatorii imobiliari
Analize-previziuni
STUDIU Deloitte: Forţa de muncă şi costurile de construire preocupă cel mai mult dezvoltatorii imobiliari
Forţa de muncă şi costurile de construire preocupă cel mai mult dezvoltatorii imobiliari din Europa Centrală, inclusiv România. Aproape 60% dintre participanţi se aşteaptă la o creştere a valorii tranzacţiilor imobiliare în acest an. Disponibilitatea şi costul forţei de muncă reprezintă cea mai mare preocupare a dezvoltatorilor imobiliari din Europa Centrală în 2025 (26%), depăşind […]