Prima pagină » REPORTAJ/Călătorie în timp în satul lui Gheorghe Doja, unde filmul devine realitate

REPORTAJ/Călătorie în timp în satul lui Gheorghe Doja, unde filmul devine realitate

REPORTAJ/Călătorie în timp în satul lui Gheorghe Doja, unde filmul devine realitate

Dalnic, județul Covasna, satul unde s-a născut Gheorghe Doja, conducătorul răscoalei țărănești din 1514, este o oază de aer curat și liniște care reunește astăzi aproape o mie de locuitori, un sfert dintre aceștia fiind, ca în multe alte localități din țară, plecați în străinătate.

Locul este totodată și un obiectiv turistic ce oferă vizitatorilor un decor original, desprins din filmele vechi.

Un astfel de decor îl oferă și Conacul Gaál, construit la mijlocul secolului al XIX-lea de Gaál Miklós și de soția sa, Imre Julianna, unchiul și mătușa pictorului Barabás, așa cum atestă inscripția descoperită pe o latură a casei. Mai sus, pe dealul care domină proprietatea, se află cripta familiei, după obiceiul din vechime al familiilor de vază.

Conacul a rămas aproape 20 de ani după Revoluția din 1989 părăsit, fiind într-o stare avansată de degradare. În anul 2012 a fost preluat de Fundația pentru Comunitate, organizație nonguvernamentală din Cluj, care a decis să-l salveze și să refacă întreaga proprietate, zonă rurală de la poalele munților Bodocului.

Astăzi este o locație turistică aparte, plină de mister, unde cei care vin fac o adevărată călătorie în secolul trecut, într-un decor original, cu povești seculare. El domină astăzi satul Dalnic, situat la jumătatea distanței dintre Sfântul Gheorghe și Târgul Secuiesc, la numai 20 de minute de Brașov.

Dalnic a devenit comună independentă în aprilie 2004.

Construcția edificiului, în prezent monument istoric, a început în 1840 și s-a încheiat în 1845, povestește Csiszér Gábor, director executiv al conacului.

‘Era o familie boierească din satul Dalnic, sat foarte vechi în care existau mai multe conace și mai multe astfel de familii. Din câte știm, deja, în secolul XIV-XV, sunt nenumărate familii care trăiau în zonă și care aveau foarte mult pământ. Familia Gaál era o familie de boieri care se ocupa cu agricultura și deținea și mai multe sute de hectare de pădure, fiind una dintre cele mai bogate familii din zonă, dar, ca toate familiile boierești din secuime, ei lucrau pe câmp și în pădure’, spune Csiszér Gábor.

Familia Gaál a fost, până în secolul XX în sat și în conac, iar din 1910, pentru că această familie nu a mai avut urmași bărbați, au avut trei fete, proprietatea a fost preluată de familia Borbath prin căsătorie cu una dintre acestea.

‘În acest moment, proprietarul este o fundație care a avut norocul să cunoască ultimul moștenitor care era din familia Borbath, domnul Borbath care ne-a ajutat foarte mult și de la care am cumpărat conacul, în ideea să salvăm un monument istoric’, afirmă Csiszér Gábor.

În perioada comunistă, familia Borbath a fost deportată în Dobrogea, iar conacul a devenit sediu de CAP, a găzduit niște birouri, apoi a fost părăsit. După 1990, clădirea a fost recuperată de foștii proprietari, dar era într-o stare deplorabilă, aproape distrusă, cu mobila luată.

Familia moștenitoare nu a putut întreține conacul din resurse proprii și l-a vândut Fundației pentru Comunitate. Clădirea a fost aproape nimănui aproape 20 de ani, înainte ca proprietarii să revină.

‘La început nu am avut planuri să fie băgat în circuitul turistic, importantă era salvarea monumentului istoric’, mai spune Csiszér Gábor.

În 2011 conacul a fost cumpărat, iar până în 2013 a fost renovat, restaurat, adaugă acesta. Din tot ce a fost odată, a rămas podeaua originală, ușa de la intrare, geamurile din exterior, dulapuri, alte uși din clădirea principală și un pat. Mobila de la familia Gaál a rămas și ea în salonul cu șemineul albastru, ea fiind recumpărată, iar spațiu este în prezent accesibil publicului.

‘Fiind monument istoric, sus ne-au lăsat să facem dormitoarele, dar jos, de exemplu în pivniță, nici măcar să ridicăm ușile. Acolo avem uși de 1,60, 1,50 metri, cum au fost pe vremuri. Ideea esențială era salvarea monumentului, care este practic conacul. În rest, ce am făcut noi în jur, este făcut după’, a precizat reprezentantul fundației.

Vizavi de conac, în spate, se află o clădire nouă, introdusă în circuitul turistic cu numele de ‘hambar’, pentru că acolo a fost o clădire agricolă, din lemn, a cărei stare nu era bună, fiind demolată în 2012 și refăcută în același stil și mărime.

‘Clădirea conține cinci camere, un mini-SPA, sală de mese. A treia clădire, care se află pe partea stângă, este o vilă, care fusese construită tot de familia Gaal, atunci când nu a mai avut urmași. Cele trei doamne, după vârsta de 20 de ani, s-au mutat acolo. Acum avem patru camere pentru cazare, dar clădirea se poate închiria cu totul, ca o vilă,. Este dotată cu bucătărie, ciubăr, grădină cu foișor, încercând astfel să oferim familiilor o posibilitate de self-service’, povestește Csiszer.

Potrivit acestuia, conacul se află într-o zonă a județului Covasna unde, dincolo de liniștea locului, timpul trece altfel și te simți ca acasă.

‘În primul rând clienții noștri spun că au ales acest loc pentru liniște și, odată ce au trecut poarta, spun că aici timpul trece altfel. Totul este mai liniștit, este un sat liniștit, dar accesibil, nu foarte departe de drumul național. Proprietatea fiind foarte mare, nu avem vecini, nu este zgomot, spațiile sunt aranjate aproape cum au fost înainte, foarte familiare, ca acasă. Te simți acasă, nu ca la hotel, Asta este și ideea – ca lumea să se simtă ca acasă. Se poate vorbi mai ales despre o întoarcere în timp, într-un decor autentic al secolului trecut.

Zona este accesibilă totodată pentru vizitarea mai multor obiective de interes turistic, cum ar fi, de exemplu, Lacul Sfânta Ana, care se află la 20 de minute, sau orașul Brașov, aflat tot la 20 de minute distanță. Tot aproape de află și Târgul Secuiesc, Sfântul Gheorghe, Prejmer, Tușnad, Balvanyos.

‘Am avut clienți care nici nu au ieșit patru zile din domeniu, fiind obosiți de aglomerația urbană. Fiind un domeniul de 25 de hectare și dacă vă plimbați o zi întreagă nu ieșiți din el’, a adăugat Csiszér Gábor.

În afară de cazare, cei care poposesc la Conacul Gaál au parte de o experiență a confortului boieresc, dar și de una culinară aparte. Mâncarea oferită aici este tradițională și conține ingrediente locale, de calitate, ‘cu gust’, mai precizează gazda.

Fundația pentru Comunitate, care se ocupă cu copiii talentați, a restaurat clădirea după exigențele lumii moderne, păstrând elementele tradiționale și pe cele cu valoare de patrimoniu arhitectural, fiind transformată într-o pensiune modernă. Conacul este acum accesibil nu doar turiștilor, ci și celor care doresc să-l viziteze.

Costurile de întreținere nu sunt deloc mici, în condițiile în care doar interiorul este de 1.000 de mp, la care se adaugă domeniul. ‘Costurile sunt foarte mari. Dar reușim’, a punctat Csiszér Gábor.

Cu o istorie de peste 150 de ani, Conacul Gaál își așteaptă astăzi cu porțile deschise vizitatorii. Fiecare mic detaliu din relicva restaurată în anul 2014 reamintește de epoca în care a fost construită, într-un mediu arhaic, dar și fermecător, unde îmbinarea eleganței secolului al XIX-lea și condițiile moderne actuale oferă confortul dorit. ‘Fiind monument istoric, am dorit să fie păstrat așa cum a fost’, a menționat reprezentantul monumentului istoric.

Cei care poposesc la Dalnic pot vizita și biserica fortificată reformată, despre care se crede că a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIII-lea. În anul 1977, biserica a fost avariată de cutremur. Atunci când au fost îndepărtate resturile de după cutremur, a fost găsită o inscripție în scriere runică pe partea interioară a zidului de vest și o inscripție latină în alfabet gotic de-a lungul laturilor de vest și de nord, care datează din secolele XV-XVI. AGERPRES/(autor: Cătălina Matei)

Alte articole importante
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Bănci-Asigurări-IFN
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Banca Naţională a României (BNR) a publicitat cursul valutar pentru marţi, 25 martie 2025, iar cifrele afişate arată că leul a pierdut teren important în raport cu dolarul american. Concret, leul românesc a pierdut mai mult de un ban în raport cu dolarul american, astfel că un USD a ajuns să fie cotat la 4,5966 lei, […]
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
Companii
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
A apărut Dacia Logan modelul 2025: Dacia a lansat un nou model care promite să facă furori pe piața auto europeană. Dacia Logan Essential ECO-G 100 MT5 vine cu un preț extrem de atractiv: doar 10.990 de euro. Pentru această sumă, clienții beneficiază de un pachet generos de dotări standard, incluzând motor turbo, aer condiționat și pilot automat. […]
Nou șoc în economia Austriei. Cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență
Economie mondială
Nou șoc în economia Austriei. Cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență
Un nou șoc în economia Austriei: un cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență după mai mult de 100 de ani de activitate. Valul de insolvențe din Austria Superioară continuă să lovească puternic, de data aceasta afectând un nume de tradiție. Luni, compania Sageder Fenster- und Türenwerk GmbH din Natternbach, un business de familie înființat […]
Interdicție de powerbank pentru avioane: regulile privind bagajele se modifică de la 1 aprilie 2025
Economie mondială
Interdicție de powerbank pentru avioane: regulile privind bagajele se modifică de la 1 aprilie 2025
Restricții privind bateriile externe în avioane: Începând cu 1 aprilie 2025, vor intra în vigoare noi reguli privind transportul bateriilor externe (powerbank) la bordul aeronavelor. Măsurile se vor înăspri semnificativ. Măsura vine ca răspuns la incidente recente, inclusiv un incendiu izbucnit la bordul unui avion, cauzat de explozia unei baterii portabile. În contextul unor riscuri […]
Google confirmă upgrade-ul la Gmail. Peste trei miliarde de utilizatori trebuie să decidă conformarea la noile reguli
Companii
Google confirmă upgrade-ul la Gmail. Peste trei miliarde de utilizatori trebuie să decidă conformarea la noile reguli
Există o nouă bătălie care are loc pe computerele și telefoanele dvs. care va modela modul în care utilizați tehnologia în anii următori. Google conduce acuzația, iar Gmail se va schimba probabil mai mult decât orice altă platformă. Asta înseamnă decizii serioase pentru cei trei miliarde de utilizatori, cărora li se recomandă să se gândească înainte de […]
Horváth: Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani
Analize-previziuni
Horváth: Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani
Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani, arată o analiză, publicată marți de compania de consultanță Horváth. În 2027, 57% dintre echipele de IT vor avea mai multe responsabilități în gestionarea proceselor de afaceri, în timp ce rolul lor în furnizarea și administrarea sistemelor informatice va […]