Cu accesul blocat în instituţiile publice, ruşii de la Kaspersky închid după 16 ani firma din România. Vânzările continuă prin parteneri.
Producătorul rus de soluţii de cybersecurity Kaspersky a decis în data de 1 septembrie să închidă compania pe care o deţinea în România şi care fusese înfiinţată acum 16 ani, conform unui document publicat în Monitorul Oficial.
„Subscrisa Kaspersky Labs Limited, în calitatea sa de asociat unic al Kaspersky Info Systems – S.R.L., aprobă dizolvarea şi lichidarea simultană a societăţii”.
Kaspersky Info Systems SRL a fost înfiinţată în anul 2008, într-un moment în care operaţiunile locale erau conduse de Teodor Cimpoeşu. În 2023 Kaspersky Info Systems SRL a avut afaceri de 6,2 mil. lei, în scădere cu 15%, şi un număr mediu de 2 angajaţi.
România a interzis în 2022 achiziţia de software de securitate cibernetică provenind din Federaţia Rusă de către entităţile din sectorul public, însă alte categorii de utilizatori pot achiziţiona în continuare produsul. Vânzările online către clienţi din România merg însă mai departe, acestea fiind gestionate printr-o companie din Franţa – NEXWAY SASU. Conform datelor Kaspersky, parteneri pentru vânzările către companii în România sunt companii precum Dendrio Solutions şi ETA 2U.
Kaspersky nu este infailibil
Kaspersky a testat rezistenţa a 193 de milioane de parole, iar 45% au putut fi ghicite într-un minut. Ce cuvinte sunt folosite cel mai des în parole
Experţii Kaspersky au testat rezistenţa a 193 de milioane de parole, compromise de atacatorii care urmăresc să fure informaţii şi disponibile pe darknet, la atacurile de tip brute force sau smart guessing, iar 45% dintre acestea, adică 87 de milioane de parole, au putut fi ghicite într-un minut.
Doar 23% (44 de milioane) din combinaţii s-au dovedit a fi suficient de rezistente – spargerea lor ar dura mai mult de un an, în timp ce pentru 14% a fost nevoie de o perioadă de la 1 minut la 1 oră, iar pentru 6% de un interval de la 1 zi la 1 lună
Anul trecut au avut loc la nivel global peste 32 de milioane de încercări de a ataca utilizatorii cu programe de furt de parole.