Prima pagină » Sondaj BNR: Se mențin riscurile privind creditele acordate corporațiilor. Sectorul IMM, risc moderat

Sondaj BNR: Se mențin riscurile privind creditele acordate corporațiilor. Sectorul IMM, risc moderat

Sondaj BNR: Se mențin riscurile privind creditele acordate corporațiilor. Sectorul IMM, risc moderat

Un sondaj efectuat de Baca Națională a României (BNR) arată că se mențin riscurile în ceea ce privește acordarea de credite corporațiilor, și nu este de așteptat o relaxare a condițiilor de creditale.

În T3 2024, instituțiile de credit din România au indicat înăsprirea standardelor de creditare în cazul împrumuturilor acordate companiilor nefinanciare și a celor pentru achiziția de locuințe și terenuri acordate populației, în timp ce pentru creditele de consum a fost raportată o relaxare a standardelor de creditare. În cazul firmelor, a fost consemnată prima modificare după patru trimestre de menținere neschimbată a standardelor de creditare.

Pentru T4 2024, așteptările băncilor sunt mixte. Astfel, în cazul împrumuturilor destinate companiilor nefinanciare, băncile preconizează o înăsprire a standardelor de creditare, în timp ce în cel al creditelor pentru achiziția de locuințe și terenuri este așteptată o relaxare, iar pentru creditele de consum se anticipează menținerea constantă.

Cererea de credite din partea companiilor nefinanciare a înregistrat o cvasimajorare în T3 2024, în timp ce cererea de credite ipotecare din partea populației s-a majorat consistent, iar cea pentru creditele de consum s-a diminuat. În ceea ce privește T4 2024, băncile anticipează majorarea cererii pentru creditele destinate companiilor nefinanciare, precum și a celei pentru credite de consum destinate populației, concomitent cu menținerea constantă în cazul celor ipotecare.

În T3 2024, instituțiile de credit au raportat în unanimitate menținerea constantă a riscului de credit asociat împrumuturilor acordate corporațiilor, în timp ce pentru IMM riscul de credit a fost evaluat în creștere moderată (16 la sută procent net), similar edițiilor anterioare ale Sondajului. Din perspectiva dimensiunii IMM, în T3 2024, băncile au considerat microîntreprinderile ca fiind cele mai riscante (27 la sută procent net, similar cu T2 2024), urmate de întreprinderile mici (25 la sută procent net, cu 12 puncte procentuale mai redus față de T2 2024). Riscul de credit asociat creditării întreprinderilor mijlocii a rămas nemodificat față de trimestrul precedent.

Din perspectivă sectorială, instituțiile de credit au indicat majorarea riscului de credit asociat creditării pentru 9 dintre cele 10 sectoare luate în considerare și în T3 2024 (peste 15 la sută procent net). Cele mai riscante sectoare au fost evaluate ca fiind agricultura (56 la sută procent net, înregistrând o creștere importantă față de 29 la sută procent net în T2 2024) și sectorul energetic (56 la sută procent net, similar cu trimestrul anterior), fiind urmate de construcții (38 la sută procent net, în scădere față de 46 la sută în T2 2024). Singurul sector pentru care riscul de credit a rămas relativ constant față de trimestrul anterior este reprezentat de cel al altor servicii în afara turismului, transportului și intermedierii financiare.

În T3 2024, nivelul pierderii în caz de nerambursare (LGD) s-a menținut relativ constant față de trimestrul anterior, în jurul valorii de 39 la sută. Toate domeniile de activitate au consemnat variații reduse ale nivelului LGD. Cel mai ridicat nivel al acestui indicator se menține în cazul sectorului industriei prelucrătoare (45 la sută).

În cel de-al treilea trimestru al anului 2024, instituțiile de credit autohtone au păstrat standardele de creditare constante în ceea ce privește creditele destinate achiziției de locuințe și terenuri. Pentru creditele de consum, standardele de creditare au fost supuse unei noi relaxări (procent net de -14,4 la sută). Estimările pentru ultimul trimestru al anului 2024 arată o relaxare a standardelor de creditare pentru creditele ipotecare și o menținere în cazul creditelor de consum.

Pierderea medie în caz de nerambursare (LGD) pentru creditele populației aflate în stare de nerambursare a crescut ușor la 42,8 la sută (+0,1 puncte procentuale față de T2 2024). Cea mai semnificativă modificare a fost înregistrată pe segmentul cardurilor de credit (-2 puncte procentuale) și al creditelor imobiliare (-1,2 puncte procentuale).

Alte articole importante
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Bănci-Asigurări-IFN
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Banca Naţională a României (BNR) a publicitat cursul valutar pentru marţi, 25 martie 2025, iar cifrele afişate arată că leul a pierdut teren important în raport cu dolarul american. Concret, leul românesc a pierdut mai mult de un ban în raport cu dolarul american, astfel că un USD a ajuns să fie cotat la 4,5966 lei, […]
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
Companii
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
A apărut Dacia Logan modelul 2025: Dacia a lansat un nou model care promite să facă furori pe piața auto europeană. Dacia Logan Essential ECO-G 100 MT5 vine cu un preț extrem de atractiv: doar 10.990 de euro. Pentru această sumă, clienții beneficiază de un pachet generos de dotări standard, incluzând motor turbo, aer condiționat și pilot automat. […]
Nou șoc în economia Austriei. Cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență
Economie mondială
Nou șoc în economia Austriei. Cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență
Un nou șoc în economia Austriei: un cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență după mai mult de 100 de ani de activitate. Valul de insolvențe din Austria Superioară continuă să lovească puternic, de data aceasta afectând un nume de tradiție. Luni, compania Sageder Fenster- und Türenwerk GmbH din Natternbach, un business de familie înființat […]
Interdicție de powerbank pentru avioane: regulile privind bagajele se modifică de la 1 aprilie 2025
Economie mondială
Interdicție de powerbank pentru avioane: regulile privind bagajele se modifică de la 1 aprilie 2025
Restricții privind bateriile externe în avioane: Începând cu 1 aprilie 2025, vor intra în vigoare noi reguli privind transportul bateriilor externe (powerbank) la bordul aeronavelor. Măsurile se vor înăspri semnificativ. Măsura vine ca răspuns la incidente recente, inclusiv un incendiu izbucnit la bordul unui avion, cauzat de explozia unei baterii portabile. În contextul unor riscuri […]
Horváth: Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani
Analize-previziuni
Horváth: Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani
Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani, arată o analiză, publicată marți de compania de consultanță Horváth. În 2027, 57% dintre echipele de IT vor avea mai multe responsabilități în gestionarea proceselor de afaceri, în timp ce rolul lor în furnizarea și administrarea sistemelor informatice va […]
STUDIU Deloitte: Forţa de muncă şi costurile de construire preocupă cel mai mult dezvoltatorii imobiliari
Analize-previziuni
STUDIU Deloitte: Forţa de muncă şi costurile de construire preocupă cel mai mult dezvoltatorii imobiliari
Forţa de muncă şi costurile de construire preocupă cel mai mult dezvoltatorii imobiliari din Europa Centrală, inclusiv România. Aproape 60% dintre participanţi se aşteaptă la o creştere a valorii tranzacţiilor imobiliare în acest an. Disponibilitatea şi costul forţei de muncă reprezintă cea mai mare preocupare a dezvoltatorilor imobiliari din Europa Centrală în 2025 (26%), depăşind […]