Accizele încasate de stat din vânzarea băuturilor alcoolice s-au apropiat de două miliarade de lei în 2024,iar peste 60% din total au fost virate de industria băuturilor spirtoase, arată datele asociației patronale din domeniu.
Accizele încasate de stat din vânzarea tuturor tipurilor de bauturi alcoolice în 2024 a fost de 1,98 miliarde de lei, din care 1, 22 miliarde lei au venit din vânzarea de alcool etilic, arată datele agregate de ANAF şi transmise către Spirits Romania, asociaţie patronală ce reuneşte principalii producători şi importatori de băuturi spirtoase din România.
Astfel, 62% din totalul accizelor aplicate băuturilor alcoolice în anul 2024 au fost virate de industria băuturilor spirtoase.
Procentul este cu atât mai semnificativ cu cât statisticile indică faptul că, dintre toate tipurile de băuturi alcoolice, spirtoasele ocupă cea mai mică pondere în volum din consumul total al românilor.
Astfel, potrivit datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică la finalul anului trecut, în 2023 consumul mediu de băuturi alcoolice distilate (în echivalent alcool 40%), pe locuitor, a fost de 8,5 litri, de aproape 10 ori mai puţin decât consumul de bere (80,4 litri de bere/locuitor) şi de aproximativ trei ori mai mic decât consumul de vin (24,2 litri vin /locuitor).
„Industria băuturilor spirtoase, în condiţiile menţinerii unui nivel rezonabil al accizelor şi a diminuării pieţei ilicite, este un contributor semnificativ şi onest la bugetul de stat”, arată Florin Rădulescu, preşedintele Asociaţiei Spirits Romania, într-un comunicat.
Aproximativ 85% din consumul de băuturi spirtoase este reprezentat de produsele româneşti, potrivit datelor industriei.
Spirits Romania reprezintă principalele companii producătoare şi importatoare de băuturi spirtoase din România: BDG, Brown-Forman, Diageo, Pernod Ricard Romania, Prodal, Prodvinalco, PPD, Coca-Cola HBC România şi Maspex.