Prima pagină » Studiu: Mai mult de jumătate dintre români au demisionat la un moment dat, din cauza unui mediu toxic la locul de muncă

Studiu: Mai mult de jumătate dintre români au demisionat la un moment dat, din cauza unui mediu toxic la locul de muncă

Studiu: Mai mult de jumătate dintre români au demisionat la un moment dat, din cauza unui mediu toxic la locul de muncă

Peste jumătate dintre români (51%) au demisionat la un moment dat, din cauza unui mediu toxic, timp în care media globală se situează la 44%, arată un studiu de specialitate, dat publicității miercuri.

Datele centralizate în cadrul Randstad România Workmonitor 2025 relevă faptul că, în acest an, siguranța locului de muncă și echilibrul între profesie și viața personală sunt considerate mai importante decât salariul de către angajații români (88% și 86% față de 84%), preferință care se manifestă peste media globală.

Potrivit sursei citate, 45% dintre respondenți au declarat că militează activ pentru condiții mai bune de muncă, iar în ultimele șase luni, aceștia au beneficiat de o creștere a beneficiilor din pachetul salarial, precum zile de concediu suplimentare, asistență medicală și pensie. Această evoluție a avut loc în procente diferite pentru Generația Z (46%) față de Baby Boomers (21%).

În același timp, 51% dintre români (comparativ cu 44% la nivel global) au demisionat la un moment dat din cauza unui mediu toxic, procent în creștere de la un an la altul. De asemenea, mai mult de jumătate dintre Mileniali și din Generația Z spun că sunt gata să renunțe la job dacă nu sunt mulțumiți de condițiile de muncă. Din punct de vedere al sectorului de activitate, această tendință se manifestă cel mai mult în IT & Telecomunicații și în rândul muncitorilor din producție.

Lipsa flexibilității programului la locul de muncă a fost cauza demisiei pentru aproape o treime (31%) dintre angajați, în ultima perioadă.

Conform cercetării, respondenții afirmă că nu ar accepta un loc de muncă dacă acesta nu ar oferi flexibilitate privind programul de lucru (52% față de 47% la nivel global) și locul de desfășurare a activității (41% față de 39% la nivel global). Dacă nu ar exista nevoia de a câștiga bani, 53% dintre reprezentanții Generației Z (51% la nivel global) și 23% dintre Baby Boomers (38% la nivel global) ar alege să nu lucreze deloc.

Aproape trei sferturi (74%) dintre salariați consideră că managerul lor are încredere în ei să lucreze independent, cel mai ridicat procent fiind înregistrat în sectorul științelor vieții & farmaceutic (100%), urmat de transport & logistică (88%), în vreme ce o pondere scăzută se întâlnește în agricultură (57%). Aproximativ două treimi dintre angajați ar avea mai multă încredere în angajatorul lor dacă li s-ar oferi beneficii personalizate (ex: program flexibil, locație flexibilă, intensitate flexibilă a volumului de lucru).

Pentru anul 2025, peste jumătate dintre români s-au arătat dispuși să renunțe la posturi dacă nu se simt parte dintr-o comunitate, o nevoie în creștere semnificativă față de anul trecut. În acest sens,89% dintre angajați afirmă că performează mai bine atunci când simt o conexiune cu colegii lor și un procent similar consideră că apartenența la o comunitate, la locul de muncă, este esențială pentru sănătatea lor mentală și starea generală de bine.

Pe de altă parte, 33% spun că au renunțat la un loc de muncă din cauza lipsei de încredere în conducere, iar 58% ar renunța la job dacă nu s-ar înțelege cu managerul lor. În plus, aproape jumătate dintre aceștia nu ar accepta o ofertă de lucru într-o companie care nu împărtășește valorile lor sociale și de mediu, preferință în creștere cu peste 26% față de 2024.

‘ţÎntr-un peisaj profesional aflat într-o continuă schimbare, oportunitățile de învățare și dezvoltare au devenit factori decisivi în alegerea și păstrarea locului de muncă. 46% dintre angajați ar demisiona dacă nu ar avea acces la programe de dezvoltare profesională, care să îi susțină în viitor, în cariera lor, subliniind importanța participării la cursuri și la programe menite să le îmbunătățească abilitățile. 67% dintre angajați apreciază că angajatorul lor îi sprijină în dezvoltarea competențelor pentru viitor, inclusiv în domeniul inteligenței artificiale, iar 74% se simt pregătiți să utilizeze tehnologii avansate în rolurile lor profesionale’ţ, se menționează în raport.

IT și alfabetizarea tehnologică reprezintă cea mai căutată oportunitate de învățare și dezvoltare (35%), urmată de inteligența artificială (32%) și abilități de comunicare și prezentare (29%), în timp ce cererea pentru abilități fundamentale, cum ar fi învățarea continuă, reziliența, empatia și judecata etică, a crescut cu 81%.

În viziunea a 37% dintre respondenți, angajatorii ar trebui să ofere programe de perfecționare, iar 40% cred că este responsabilitatea angajatului să își actualizeze abilitățile în conformitate cu progresele tehnologice. În ciuda acestei cereri, mai mult de o treime dintre talente nu primesc asemenea oportunități de formare din partea angajatorilor lor.

Cercetarea Randstad arată că doar 9% dintre companii oferă programe de coaching accesibile tuturor angajaților.

Randstad este lider global în domeniul resurselor umane, cu sediul în Olanda, fiind listată pe Euronext Amsterdam.

În România, compania are prezență în București, Slatina, Sibiu, Brașov și Timișoara, deservind companii care caută un partener de HR cu perspective aprofundate asupra pieței, instrumente apreciate la nivel mondial și expertiză locală, pentru nevoile lor privind forța de muncă, de la recrutare la muncă temporară, mobilitate internațională, outsourcing, programe de dezvoltare, outplacement, consultanță.

Randstad Workmonitor 2025 reunește opiniile a 26.778 de persoane active pe piața muncii din 35 de piețe din Europa, Asia-Pacific și America de Nord. Datele au fost colectate în perioada 7 octombrie – 6 noiembrie 2024, iar ediția românească a studiului a fost realizată online, pe un eșantion de 500 de angajați, cu vârste între 18 și 67 de ani. Pentru această cercetare, Randstad a colaborat cu Evalueserve, firmă globală de cercetare și analiză.

Alte articole importante
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Bănci-Asigurări-IFN
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Banca Naţională a României (BNR) a publicitat cursul valutar pentru marţi, 25 martie 2025, iar cifrele afişate arată că leul a pierdut teren important în raport cu dolarul american. Concret, leul românesc a pierdut mai mult de un ban în raport cu dolarul american, astfel că un USD a ajuns să fie cotat la 4,5966 lei, […]
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
Companii
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
A apărut Dacia Logan modelul 2025: Dacia a lansat un nou model care promite să facă furori pe piața auto europeană. Dacia Logan Essential ECO-G 100 MT5 vine cu un preț extrem de atractiv: doar 10.990 de euro. Pentru această sumă, clienții beneficiază de un pachet generos de dotări standard, incluzând motor turbo, aer condiționat și pilot automat. […]
Nou șoc în economia Austriei. Cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență
Economie mondială
Nou șoc în economia Austriei. Cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență
Un nou șoc în economia Austriei: un cunoscut producător de ferestre și uși intră în insolvență după mai mult de 100 de ani de activitate. Valul de insolvențe din Austria Superioară continuă să lovească puternic, de data aceasta afectând un nume de tradiție. Luni, compania Sageder Fenster- und Türenwerk GmbH din Natternbach, un business de familie înființat […]
Interdicție de powerbank pentru avioane: regulile privind bagajele se modifică de la 1 aprilie 2025
Economie mondială
Interdicție de powerbank pentru avioane: regulile privind bagajele se modifică de la 1 aprilie 2025
Restricții privind bateriile externe în avioane: Începând cu 1 aprilie 2025, vor intra în vigoare noi reguli privind transportul bateriilor externe (powerbank) la bordul aeronavelor. Măsurile se vor înăspri semnificativ. Măsura vine ca răspuns la incidente recente, inclusiv un incendiu izbucnit la bordul unui avion, cauzat de explozia unei baterii portabile. În contextul unor riscuri […]
Google confirmă upgrade-ul la Gmail. Peste trei miliarde de utilizatori trebuie să decidă conformarea la noile reguli
Companii
Google confirmă upgrade-ul la Gmail. Peste trei miliarde de utilizatori trebuie să decidă conformarea la noile reguli
Există o nouă bătălie care are loc pe computerele și telefoanele dvs. care va modela modul în care utilizați tehnologia în anii următori. Google conduce acuzația, iar Gmail se va schimba probabil mai mult decât orice altă platformă. Asta înseamnă decizii serioase pentru cei trei miliarde de utilizatori, cărora li se recomandă să se gândească înainte de […]
Bursa de la București, evoluție pozitivă, în tranzacțiile de luni
Piață de Capital - Fonduri
Bursa de la București, evoluție pozitivă, în tranzacțiile de luni
Bursa de Valori București (BVB) a evoluat pozitiv, luni, pe tot parcursul zilei. Ringul a deschis tranzacțiile cu creșteri pe majoritatea indicilor, iar rulajul se cifra la 45.622.261,04 lei (9.166.618,65 euro), cu 30 de minute înainte de închiderea pieței. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de […]