Comerţul alimentar în România, una dintre cele mai importante pieţe din economie, are o valoare anuală de 28-30 miliarde euro, conform celor mai recente estimări statistice.
Suma este împărţită între marile reţele moderne, care au aproape 4.700 de hipermarketuri şi supermarketuri, între jucătorii pur online, lanţurile autohtone şi micii comercianţi, aceştia din urmă fiind undeva la peste 50.000.
Totuşi, cel mai important actor din acest domeniu este consumatorul final.
Anul 2025, la fel ca ultimii trei ani, va sta sub semnul inflaţiei, fenomen care a pus o lume întreagă pe jar, dar care a transformat România în campioană europeană a scumpirilor, piaţa locală având cele mai rapide creşteri de preţuri.
Deşi în ultimii ani a putut fi remarcată o temperare a inflaţiei, ea a rămas pe plan local peste nivelul optim (de 2%), iar unele voci se tem că 2025 ar putea aduce cu sine un nou imbold pentru scumpiri.
Majorările de taxe anunţate de guvern, dar şi problemele geopolitice care pun presiune pe lanţurile de aprovizionare sunt aşteptate să tragă preţurile în sus.
Conştient de aceste pericole macroeconomice, Marcel Ciolacu, premierul României, a cerut tuturor companiilor să îngheţe preţurile timp de şase luni, „din solidaritate cu populaţia şi guvernul“.
Acest lucru însă ar însemna reduceri de marje şi de profit pentru actorii economici, și este greu de crezut că vor răspunde pozitiv apelului lansat de premier.