Prima pagină » Uniunea Europeană va riposta, după tarifele impuse de SUA la importurile de oțel

Uniunea Europeană va riposta, după tarifele impuse de SUA la importurile de oțel

Uniunea Europeană va riposta, după tarifele impuse de SUA la importurile de oțel

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, marţi, că „regretă profund” decizia Statelor Unite de a impune tarife vamale „nejustificate” asupra exporturilor europene de oţel şi aluminiu şi a avertizat că ,,UE va acţiona pentru a-şi proteja interesele economice”.

Tarifele sunt taxe rele pentru întreprinderi, dar şi mai rele pentru consumatori, spune şefa Comisiei Europene într-o declaraţie.

Donald Trump a a anunțat noi tarife, majorate la 25%, pentru importurile de oţel şi aluminiu din comunitatea europeană.

„Tarifele nejustificate impuse UE nu vor rămâne fără răspuns – ele vor declanşa contramăsuri ferme şi proporţionale UE va acţiona pentru a-şi proteja interesele economice. Ne vom proteja lucrătorii, întreprinderile şi consumatorii”, promite Ursula von der Leyen.

Reacţia şefei CE vine după ce preşedintele american Donald Trump a majorat substanţial, luni, tarifele la importurile de oţel şi aluminiu aducându-le la un nivel fix de 25%, „fără excepţii sau scutiri”, într-o măsură care speră să ajute industriile în dificultate din Statele Unite, dar care riscă, de asemenea, să declanşeze un război comercial pe mai multe fronturi.

Întrebat, luni, despre ameninţările cu represalii din partea altor ţări împotriva noilor sale tarife, Trump a spus: „Nu mă deranjează”, transmite Reuters.

Trump a semnat ordinele prin care a ridicat rata tarifară a SUA pentru aluminiu la 25% – de la rata anterioară de 10%  – şi a eliminat excepţiile de ţară şi acordurile de contingente, precum şi sute de mii de excluderi tarifare specifice produselor pentru ambele metale.

Un oficial al Casei Albe a confirmat că măsurile vor intra în vigoare pe 4 martie.

Tarifele se vor aplica la milioane de tone de oţel şi aluminiu importate din Canada, Brazilia, Mexic, Coreea de Sud şi alte ţări, care au intrat în SUA fără taxe vamale în temeiul excluderilor.

Trump va impune, de asemenea, un nou standard nord-american care impune ca importurile de oţel să fie „topite şi turnate”, iar aluminiul să fie „topit şi turnat” în regiune, pentru a reduce importurile americane de metale chinezeşti şi ruseşti minim prelucrate care eludează alte tarife.

Von der Leyen nu a oferit detalii cu privire la răspunsul pe care îl va avea UE. O opţiune ar fi reactivarea tarifelor impuse de UE în 2018, care au fost suspendate în cadrul unei înţelegeri convenite între von der Leyen şi fostul preşedinte american Joe Biden. Tarifele vamale ale UE pentru produse americane precum bourbonul, motocicletele şi sucul de portocale sunt în prezent suspendate până la sfârşitul lunii martie.

Maros Sefcovic, şeful comerţului din UE, a descris decizia SUA într-un discurs rostit în Parlamentul European drept „un scenariu lose-lose” (în care ambele părţi au de pierdut). El a adăugat că în prezent Comisia evaluează domeniul de aplicare al măsurilor americane şi răspunsul adecvat al UE.

Cea mai recentă salvă comercială a lui Trump a împins marţi preţul aurului la un nivel record, pe fondul cererii de valori-refugiu, metalul preţios atingând 2.942,70 dolari uncia în primele şedinţe de tranzacţionare.

Comisia Europeană urmează să asculte opiniile celor 27 de membri ai UE cu privire la răspunsul blocului în cadrul unei videoconferinţe a miniştrilor comerţului din Uniunea Europeană, convocată pentru miercuri.

Tarifele la oţel şi aluminiu impuse de Trump în 2018 au fost suspendate în timpul succesorului său Joe Biden. În schimb, ele au fost înlocuite cu cote.

Producătorii de oţel din UE au înregistrat o scădere a volumului exporturilor către Statele Unite cu aproximativ 1 milion de tone, până la 2,2 milioane în perioada 2019-2024.

O preocupare majoră a industriei este că cele 15 milioane de tone pe care Statele Unite le-au importat anul trecut din alte ţări decât UE vor fi redirecţionate către bloc în cazul impunerii de tarife, scrie Reuters.

 

Alte articole importante
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Bănci-Asigurări-IFN
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Banca Naţională a României (BNR) a publicitat cursul valutar pentru marţi, 25 martie 2025, iar cifrele afişate arată că leul a pierdut teren important în raport cu dolarul american. Concret, leul românesc a pierdut mai mult de un ban în raport cu dolarul american, astfel că un USD a ajuns să fie cotat la 4,5966 lei, […]
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
Companii
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
A apărut Dacia Logan modelul 2025: Dacia a lansat un nou model care promite să facă furori pe piața auto europeană. Dacia Logan Essential ECO-G 100 MT5 vine cu un preț extrem de atractiv: doar 10.990 de euro. Pentru această sumă, clienții beneficiază de un pachet generos de dotări standard, incluzând motor turbo, aer condiționat și pilot automat. […]
Google confirmă upgrade-ul la Gmail. Peste trei miliarde de utilizatori trebuie să decidă conformarea la noile reguli
Companii
Google confirmă upgrade-ul la Gmail. Peste trei miliarde de utilizatori trebuie să decidă conformarea la noile reguli
Există o nouă bătălie care are loc pe computerele și telefoanele dvs. care va modela modul în care utilizați tehnologia în anii următori. Google conduce acuzația, iar Gmail se va schimba probabil mai mult decât orice altă platformă. Asta înseamnă decizii serioase pentru cei trei miliarde de utilizatori, cărora li se recomandă să se gândească înainte de […]
Horváth: Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani
Analize-previziuni
Horváth: Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani
Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani, arată o analiză, publicată marți de compania de consultanță Horváth. În 2027, 57% dintre echipele de IT vor avea mai multe responsabilități în gestionarea proceselor de afaceri, în timp ce rolul lor în furnizarea și administrarea sistemelor informatice va […]
STUDIU Deloitte: Forţa de muncă şi costurile de construire preocupă cel mai mult dezvoltatorii imobiliari
Analize-previziuni
STUDIU Deloitte: Forţa de muncă şi costurile de construire preocupă cel mai mult dezvoltatorii imobiliari
Forţa de muncă şi costurile de construire preocupă cel mai mult dezvoltatorii imobiliari din Europa Centrală, inclusiv România. Aproape 60% dintre participanţi se aşteaptă la o creştere a valorii tranzacţiilor imobiliare în acest an. Disponibilitatea şi costul forţei de muncă reprezintă cea mai mare preocupare a dezvoltatorilor imobiliari din Europa Centrală în 2025 (26%), depăşind […]
Bursa de la București, evoluție pozitivă, în tranzacțiile de luni
Piață de Capital - Fonduri
Bursa de la București, evoluție pozitivă, în tranzacțiile de luni
Bursa de Valori București (BVB) a evoluat pozitiv, luni, pe tot parcursul zilei. Ringul a deschis tranzacțiile cu creșteri pe majoritatea indicilor, iar rulajul se cifra la 45.622.261,04 lei (9.166.618,65 euro), cu 30 de minute înainte de închiderea pieței. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de […]