LNG este folosit pentru alimentarea camioanelor de mare tonaj şi reprezintă un pas important pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon (CO₂) și a altor poluanţi.
Această premieră națională deschide drumul către crearea unui coridor strategic de alimentare cu LNG, destinat transporturilor de mărfuri pe traseul Arad – Constanța.
Demersul Vulcangas de decarbonizare a transportului rutier din România este susţinut de producătorul de camioane şi vehicule comerciale IVECO, lider în livrarea de vehicule comerciale alimentate cu LNG și Bio-LNG, cu o cotă de piață de aproximativ 90%.
Stația din Pecica este parte a unei strategii pe termen lung care prevede extinderea infrastructurii de LNG pe teritoriul României.
Vulcangas are ca obiectiv instalarea a peste 10 stații de alimentare cu LNG în România, cu puncte de alimentare în locații strategice, inclusiv București și Constanța.
Gazul natural utilizat va fi procurat din terminalele aflate în Marea Adriatică, Marea Nordului și Turcia, asigurând astfel o aprovizionare stabilă și continuă.
Aceasta contribuie la diversificarea surselor de combustibil disponibile în România și sprijină economia locală prin generarea de noi oportunități în lanțul de aprovizionare cu LNG și Bio-LNG.
Gazul natural, recunoscut ca fiind cel mai curat combustibil fosil, generează mai puține emisii nocive decât motorina, contribuind astfel la reducerea impactului negativ al transporturilor asupra mediului.
În plus, arderea LNG produce mai puține reziduuri și poluanți, iar camioanele alimentate cu LNG sunt mai silențioase decât cele tradiționale, reducând nivelul de zgomot cu până la 50%. În plus, în cazul utilizării Bio-LNG-ului se reduc emisiile de CO₂ cu până 95%.
Potrivit studiului „Viitorul mobilității în România”, realizat de Confederația Patronală Concordia în 2022, sectorul transporturilor este responsabil pentru 16% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră din România.