Prima pagină » WEF a publicat Raportul Riscurilor Globale 2025: Conflicte, Mediu și Dezinformare, principalele amenințări

WEF a publicat Raportul Riscurilor Globale 2025: Conflicte, Mediu și Dezinformare, principalele amenințări

WEF a publicat Raportul Riscurilor Globale 2025: Conflicte, Mediu și Dezinformare, principalele amenințări

Conflictul armat la nivel de Stat apare ca principalul risc imediat pentru 2025, identificat de aproape un sfert dintre respondenții la un sondaj al Forumului Economic Mondial (WEF), privind opinia despre tensiunile geopolitice accentuate și fragmentarea la nivel global.

WEF a publicat pe 15 ianuarie, în preambulul Forumului Mondial de la Davos, din februarie, ,,Raportul Riscurilor Globale 2025”.

Dezinformarea și manipularea conduc la riscuri pe termen scurt, pot alimenta instabilitatea și pot submina încrederea în guvernare, complicând nevoia urgentă de cooperare pentru a aborda crizele comune, subliniază raportul.

Ca un grav pericol sunt evidențiate riscurile de mediu, care domină orizontul următorilor 10 ani, conduse de evenimente meteorologice extreme, pierderea biodiversității și colapsul ecosistemului.

Cea de-a 20-a ediție a ,,Raportului Global Riscs” al Forumului Economic Mondial, lansat pe 15 ianuariei, dezvăluie un peisaj global din ce în ce mai fracturat, în care provocările geopolitice, de mediu, societale și tehnologice în creștere amenință stabilitatea și progresul. Deși riscurile economice au o importanță mai puțin imediată în rezultatele sondajului din acest an, ele rămân o preocupare, interconectate cu tensiunile societale și geopolitice, subliniază WEF.

Conflictul armat de stat este identificat drept cel mai presant risc global imediat pentru 2025, aproape un sfert dintre respondenți considerându-l drept cea mai gravă preocupare pentru anul acesta.

Dezinformarea rămâne un pericol de erodare a încrederii

Dezinformarea și manipularea rămân principalele riscuri pe termen scurt, pentru al doilea an consecutiv, subliniind amenințarea lor persistentă la adresa coeziunii și guvernării societății prin erodarea încrederii și exacerbarea diviziunilor în interiorul și între națiuni. Alte riscuri importante pe termen scurt includ evenimentele meteorologice extreme, polarizarea societății, spionajul cibernetic și războiul.

Riscurile de mediu pot duce la colapsul ecosustemului

Riscurile de mediu domină perspectivele pe termen mai lung, cu evenimente meteorologice extreme, pierderea biodiversității și colapsul ecosistemelor, schimbări critice ale sistemelor Pământului și deficit de resurse naturale conducând clasamentul de risc pe 10 ani.

Al cincilea risc de mediu din top 10 este poluarea, care este, de asemenea, percepută ca un risc principal pe termen scurt. Locul său al șaselea pe termen scurt reflectă o recunoaștere din ce în ce mai mare a impactului grav asupra sănătății și asupra ecosistemului unei game largi de poluanți din aer, apă și sol. În general, evenimentele meteorologice extreme au fost identificate în mod proeminent ca riscuri imediate, pe termen scurt și pe termen lung.

Tehnologiile AI pot avea rezultate adverse

Peisajul pe termen lung este, de asemenea, tulburat de riscurile tehnologice legate de dezinformare și rezultate adverse ale tehnologiilor AI.

 

„Tensiunile geopolitice în creștere și o fractură a încrederii conduc peisajul riscului global”, a declarat Mirek Dušek, director general, Forumul Economic Mondial. „În acest context complex și dinamic, liderii au de ales: să găsească modalități de a promova colaborarea și reziliența sau să se confrunte cu vulnerabilități agravate.”

Sisteme fracturate, viitor fragil

Raportul, care se bazează pe opiniile a peste 900 de experți la nivel mondial în riscuri, factori de decizie politică și lideri din industrie chestionați în septembrie și octombrie 2024, prezintă o imagine dură a deceniului următor.

Respondenții sunt mult mai puțin optimiști cu privire la perspectivele lumii pe termen lung decât pe termen scurt. Aproape două treimi dintre respondenți anticipează un peisaj global turbulent sau furtunos până în 2035, determinat în special de intensificarea provocărilor de mediu, tehnologice și societale.

Peste jumătate dintre respondenți se așteaptă la o oarecare instabilitate în termen de doi ani, reflectând fracturarea pe scară largă a cooperării internaționale. Proiecțiile pe termen lung semnalează provocări și mai mari, deoarece se așteaptă ca mecanismele de colaborare să se confrunte cu o presiune crescândă.

Riscurile societale, cum ar fi inegalitatea și polarizarea societății, sunt importante atât în ​​clasamentele riscurilor pe termen scurt, cât și pe termen lung. Îngrijorările tot mai mari cu privire la activitatea economică ilicită, povara crescândă a datoriilor și concentrarea resurselor strategice evidențiază vulnerabilități care ar putea destabiliza economia globală în următorii ani. Toate aceste probleme riscă să exacerbeze instabilitatea internă și să erodeze încrederea în guvernare, complicând și mai mult eforturile de a aborda provocările globale, subliniază WEF.

Toate cele 33 de riscuri din clasament cresc în scorul de severitate pe termen lung, reflectând preocupările respondenților cu privire la frecvența sau intensitatea crescută a acestor riscuri pe măsură ce se desfășoară următorul deceniu.

„De la conflicte la schimbările climatice, ne confruntăm cu crize interconectate care necesită acțiuni coordonate și colective”, spune Mark Elsner, șeful Global Risks Initiative, World Economic Forum. „Este urgent nevoie de eforturi reînnoite pentru a reconstrui încrederea și a încuraja cooperarea. Consecințele inacțiunii ar putea fi resimțite pentru generațiile viitoare”.

Un deceniu decisiv: Colaborarea ca cheie pentru stabilitate

Pe măsură ce diviziunile se adâncesc și fragmentarea remodelează peisajele geopolitice și economice, nevoia unei cooperări globale eficace nu a fost niciodată mai urgentă.

Cu toate acestea, cu 64% dintre experți anticipează o ordine globală fragmentată, marcată de competiția dintre puterile mijlocii și mari, și consideră că multilateralismul se confruntă cu o tensiune semnificativă.

Întoarcerea spre interior și izolare nu este o soluție viabilă. Deceniul următor prezintă un moment esențial pentru ca liderii să navigheze prin riscuri complexe, interconectate și să abordeze limitele structurilor de guvernanță existente.

Pentru a preveni o spirală descendentă de instabilitate – și, în schimb, a reconstrui încrederea, a spori reziliența și a asigura un viitor durabil și incluziv pentru toți – națiunile ar trebui să acorde prioritate dialogului, să consolideze legăturile internaționale și să promoveze condițiile pentru o colaborare reînnoită.

Raportul Riscurilor Globale este publicația emblematică a Forumului Economic Mondial privind riscurile globale, ajunsă la cea de-a 20-a ediție. Produs de Global Risks Initiative la Centrul Forumului pentru Noua Economie și Societate, raportul profită de perspectivele Global Risks Perception Survey, care se bazează pe opiniile a peste 900 de lideri globali din mediul de afaceri, guvern, mediul academic și societatea civilă.

Raportul identifică și analizează cele mai presante riscuri pe orizonturi imediate, pe termen scurt și lung, cu scopul de a dota liderii cu previziune pentru a aborda provocările emergente. Acesta servește ca o resursă cheie pentru înțelegerea peisajului global de risc în evoluție și încurajarea acțiunii colective pentru a construi un viitor mai rezistent.

Adunarea Anuală a WEF, 2025

Reuniunea anuală 2025 a Forumului Economic Mondial, care va avea loc la Davos-Klosters în perioada 20-24 ianuarie, convoacă lideri mondiali sub tema Colaborare pentru era inteligentă. Întâlnirea va stimula noi parteneriate și perspective pentru a modela un viitor mai durabil și mai incluziv într-o eră a tehnologiei care avansează rapid, concentrându-se pe cinci domenii cheie: Reimaginarea creșterii, Industriile în era inteligentă, Investiția în oameni, Protecția planetei și Reconstruirea încrederii .

WEF a publicat Link-uri către alte elemente vizuale și grafice reprezentative.

 

Alte articole importante
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Bănci-Asigurări-IFN
Moneda națională s-a depreciat semnificativ față de USD, la cursul oficial
Banca Naţională a României (BNR) a publicitat cursul valutar pentru marţi, 25 martie 2025, iar cifrele afişate arată că leul a pierdut teren important în raport cu dolarul american. Concret, leul românesc a pierdut mai mult de un ban în raport cu dolarul american, astfel că un USD a ajuns să fie cotat la 4,5966 lei, […]
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
Companii
Dacia cucerește Europa: noul model vine cu multe dotări la un preț foarte atractiv
A apărut Dacia Logan modelul 2025: Dacia a lansat un nou model care promite să facă furori pe piața auto europeană. Dacia Logan Essential ECO-G 100 MT5 vine cu un preț extrem de atractiv: doar 10.990 de euro. Pentru această sumă, clienții beneficiază de un pachet generos de dotări standard, incluzând motor turbo, aer condiționat și pilot automat. […]
Google confirmă upgrade-ul la Gmail. Peste trei miliarde de utilizatori trebuie să decidă conformarea la noile reguli
Companii
Google confirmă upgrade-ul la Gmail. Peste trei miliarde de utilizatori trebuie să decidă conformarea la noile reguli
Există o nouă bătălie care are loc pe computerele și telefoanele dvs. care va modela modul în care utilizați tehnologia în anii următori. Google conduce acuzația, iar Gmail se va schimba probabil mai mult decât orice altă platformă. Asta înseamnă decizii serioase pentru cei trei miliarde de utilizatori, cărora li se recomandă să se gândească înainte de […]
Horváth: Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani
Analize-previziuni
Horváth: Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani
Rolul departamentelor de IT va crește în generarea de valoare pentru business, în următorii trei ani, arată o analiză, publicată marți de compania de consultanță Horváth. În 2027, 57% dintre echipele de IT vor avea mai multe responsabilități în gestionarea proceselor de afaceri, în timp ce rolul lor în furnizarea și administrarea sistemelor informatice va […]
STUDIU Deloitte: Forţa de muncă şi costurile de construire preocupă cel mai mult dezvoltatorii imobiliari
Analize-previziuni
STUDIU Deloitte: Forţa de muncă şi costurile de construire preocupă cel mai mult dezvoltatorii imobiliari
Forţa de muncă şi costurile de construire preocupă cel mai mult dezvoltatorii imobiliari din Europa Centrală, inclusiv România. Aproape 60% dintre participanţi se aşteaptă la o creştere a valorii tranzacţiilor imobiliare în acest an. Disponibilitatea şi costul forţei de muncă reprezintă cea mai mare preocupare a dezvoltatorilor imobiliari din Europa Centrală în 2025 (26%), depăşind […]
Bursa de la București, evoluție pozitivă, în tranzacțiile de luni
Piață de Capital - Fonduri
Bursa de la București, evoluție pozitivă, în tranzacțiile de luni
Bursa de Valori București (BVB) a evoluat pozitiv, luni, pe tot parcursul zilei. Ringul a deschis tranzacțiile cu creșteri pe majoritatea indicilor, iar rulajul se cifra la 45.622.261,04 lei (9.166.618,65 euro), cu 30 de minute înainte de închiderea pieței. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de […]